Review – February (2017)

Informatie

Regie: Oz Perkins
Cast: Emma Roberts, Lucy Boynton, Kiera Shipka, Lauren Holly & James Remar
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 14 februari 2017

© 2016 February Film Productions Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Veel mensen denken dat de films die wij in onze bioscopen vinden, ook meteen een selectie is van het beste dat Hollywood op dat moment te bieden heeft. Wel, dat is een complete misvatting. Filmstudio’s brengen bij ons films uit die volgens allerhande voorspellingen het meeste geld in het laatje zullen brengen. Heel wat films, zoals onder andere de nieuwste film in de Resident Evil-franchise, verschijnen meteen op DVD of Blu-ray in de winkelrekken. Één van de films die dit jaar al een straight-to-DVD release kreeg, was de veelbelovende horror-thriller February. Is het terecht dat we de film niet in onze bioscopen zagen of is het jammer dat hij rechtstreeks naar DVD ging?

© 2016 February Film Productions Inc. All Rights Reserved.

In February volgen we het leven op een kleine meisjesschool in de Verenigde Staten. Al maandenlang is de verlegen Kat bezig met zichzelf voor te bereiden op haar optreden. Want binnen een aantal dagen komen de ouders langs en zal Kat voor iedereen optreden. Maar wanneer het moment eindelijk daar is, merkt ze dat haar ouders niet komen opdagen. Ook de ouders van Rose zijn er op een mysterieuze manier niet geraakt. De twee meisjes blijven samen met twee opvoeders achter op school, in afwachting van de komst van hun ouders. Ondertussen begint Joan een aantal dorpen verderop aan een bloederige tocht door het dicht besneeuwde landschap. Een reeks gebeurtenissen zorgt ervoor dat het meest ondenkbare gebeurt…

© 2016 February Film Productions Inc. All Rights Reserved.

Als er een prijs was voor allerspeciaalste horrorfilm van 2016, dan ging de prijs ongetwijfeld naar dit toch wel unieke staaltje cinema. February is een erg eigenaardige horrorfilm met een sfeer die je nergens anders mee kan vergelijken. Ook het verhaal, dat zowel rechtlijnig als totaal totaal niet-chronologisch lijkt te verlopen, is op zijn minst gezegd heel erg speciaal. February mag dan misschien wel heel speciaal en origineel zijn, het is als kijker niet steeds gemakkelijk om de film te blijven volgen. Het duurt net iets te lang alvorens je een echte houvast vindt in het verhaal. De film lijkt immers een aaneengenaaid lappendeken van losstaande gebeurtenissen en het is voor de kijker echt niet gemakkelijk om het grote geheel te zien. Dat is jammer, want de film leek vooraf zo ontzettend veelbelovend.

© 2016 February Film Productions Inc. All Rights Reserved.

Niet alleen het verhaal is een beetje te vreemd, ook de personages zijn eigenlijk allemaal zeer apart. Het lijkt alsof elk karakter vooraf al een gigantische ontwikkeling doorgemaakt heeft en het is dan ook niet mogelijk om je als kijker met hen te identificeren. Tussen de kijker en de personages staat er een gigantische muur. Het enige wat je van de hoofdrolspelers meekrijgt is een erg magere echo die niet echt veel doet. Het is spijtig dat deze film van Oz Perkins er echt niet in slaagt om degelijke en interessante personages naar voren te brengen. Er is uiteraard niets mis met het idee om een film te maken die barst van de originaliteit, maar het is nooit goed als dat voor de andere essentiële elementen van de film ongelooflijk nadelig is. February had het dus beter op een heel andere manier aangepakt.

© 2016 February Film Productions Inc. All Rights Reserved.

Gelukkig is het acteerwerk in deze horror-thriller wel van een mooi niveau. De rol van Kat wordt knap naar het witte doek gebracht door de jonge Kiernan Shipka. De actrice weet haar vreemde rol goed over te brengen en zorgt ervoor dat het allemaal toch wat dragelijker wordt. Ook Emma Roberts, de actrice die je misschien beter kent als Vee uit Nerve (2016), doet het helemaal niet slecht als Joan. Verder zien we ook nog Lucy Boynton als Rose en Lauren Holly als Linda. Het goede acteerwerk kan echter nooit de veel te vreemde verhaallijnen wegduwen en komt dus nooit echt schitterend over. Ook het werk van regisseur Oz Perkins, die zijn vreemd verhaal vergezeld van even eigenaardige beelden, doet je na afloop niet echt met een glimlach op je gezicht rondlopen.

Het verdict

February is een zeer vreemde film met een erg vreemd verhaal en nog vreemdere personages. Het is met andere woorden geen misstap van Just Entertainment om deze film meteen in de winkelrekken te leggen. Fans van het horrorgenre worden hier en daar zeker getrakteerd op een aantal schrikwekkende taferelen,  maar al bij al is het een beetje te flauw. De film is op geen enkel moment gemakkelijk verteerbaar en dat is jammer genoeg toch wat we graag hebben. Het verhaal gaat op geen enkel moment aan een aangenaam tempo voorbij en ook wanneer de film haar climax bereikt, ben je niet echt overtuigd. Het goede acteerwerk slaagt er zelfs niet in om de film naar een hoger niveau te tillen. February is dus niet echt een aanrader, maar daar kan jij het beste zelf over oordelen. Je vindt deze film van Just Entertainment sinds 14 februari 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Spreekt deze eigenaardige horror-thriller je wel aan? Denk je dat het verhaal en de personages goed uitgewerkt zijn of helemaal niet? Wist je de film al op DVD te bemachtigen of ben je dat niet van plan? Lees het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *