Review – Prooi (2016)

Informatie

Regie: Dick Maas
Cast: Mark Frost, Victor Löw, Sophie Van Winden, Julian Looman & Theo Pont
Genre: Horror, thriller, komedie
Distributeur: Dutch FilmWorks en Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 19 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 februari 2017

© 2016 Shooting Star Filmcompany & Parachute Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Dat ze niet alleen in Hollywood weten hoe ze goede films moeten maken, staat als een paal boven water. Er worden jaarlijks immers heel wat schitterende films gemaakt die geen gigantische media aandacht krijgen of die geen belachelijk groot budget hebben. Denk zo bijvoorbeeld maar aan Black (2015), de recentste film van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah. Die film werd over de hele wereld immers behoorlijk goed ontvangen. En ook onze noorderburen kunnen er zeker wat van. Zo konden heel wat mensen op internationale filmfestivals genieten van de schitterende verfilming van Tonio, de requiemroman van A.F. Th. van der Heijden. Eind vorig jaar presenteerde de grote Dick Maas dan weer een heel andere film. Prooi mag dan misschien wel geen festivalfilm zijn, maar is het een voltreffer of niet?

© 2016 Shooting Star Filmcompany & Parachute Pictures. All Rights Reserved.

Prooi neemt ons mee naar één van de bekendste steden van Nederland: Amsterdam. Wanneer er zich in de buurt van de grote stad een vreselijk familiedrama afspeelt en een heel gezin brutaal vermoord teruggevonden wordt, merkt de Amsterdamse politie dat het niet zomaar om een moord gaat. Al gauw beslissen ze om Lizzy in te schakelen, een ervaren dierenarts die jarenlang in Tanzania heeft gezeten. Het zou volgens haar inderdaad niet om een moordenaar gaan, maar om een reusachtige leeuw die het op de Amsterdamse burger gemunt heeft. Na tal van pogingen om het beest uit te schakelen, neemt Lizzy contact op met Jack, een oude bekende en zeer geoefend leeuwenjager. Maar het beest is slim en weet zich steeds uit elke situatie te redden. Zullen Lizzy, Jack en de Amsterdamse politie er in slagen het grote dier uit te schakelen?

© 2016 Shooting Star Filmcompany & Parachute Pictures. All Rights Reserved.

Prooi zit meteen vanaf het allereerste moment bomvol energie. De kijker wordt echt in het verhaal gesmeten en moet zichzelf zien te redden. Nu ja, het verhaal stelt eigenlijk niet zo heel veel voor. Prooi is een erg gemakkelijke film over een leeuw die één van de grootste Nederlandse steden terroriseert. Dat is eigenlijk alles. Je moet je ook niet aan interessante en radicale verrassingen verwachten, want het verhaal is over de hele lijn behoorlijk eentonig. Dick Maas, regisseur van onder andere Sint (2010), geeft zijn nieuwe film wel een liefdesverhaal om de focus nu en dan wat te verleggen, maar eigenlijk is het allemaal iets te flauw. Het had eigenlijk niet gemoeten, want de jacht op een gigantische leeuw is eigenlijk al entertainend genoeg. Prooi is een spannende film die je echt op het puntje van je stoel zet. Je amuseert je zonder twijfel, maar daar blijft het ook bij.

© 2016 Shooting Star Filmcompany & Parachute Pictures. All Rights Reserved.

Prooi is geen schitterende film. Je zal je dan met deze film misschien niet vervelen, echt blijven hangen zal de prent ook niet. Het verhaal is oppervlakkig, er zijn geen verrassingen en er zijn eigenlijk ook geen interessante zijlijnen in het verhaal te bekennen. Dat is jammer, want het is redelijk naïef van Dick Maas om te denken dat je kijkers met een eenvoudig verhaal vandaag de dag nog kan paaien. Maar je moet toegeven dat het allemaal wel werkt. Je verdrinkt helemaal in de spanning van het verhaal, waardoor de rest eigenlijk echt niet belangrijk is. Ook de personages die je in de film kan bespeuren, zijn eigenlijk heel flauw. Er zijn geen interessante psychologische ontwikkelingen te zien, wat het verhaal nog leger maakt. Prooi slaagt er dus niet in om echt een plekje in je geheugen te verzilveren.

© 2016 Shooting Star Filmcompany & Parachute Pictures. All Rights Reserved.

Het acteerwerk daarentegen komt dan wel weer goed over. De hoofdrollen, die van Lizzy en Dave, worden goed neergezet door Sophie Van Winden en Julian Looman. De twee vullen elkaar perfect aan en zorgen vaak voor een komische toets in het verhaal. Ook de rol van leeuwenjager Jack wordt goed naar het scherm gebracht door Mark Frost. Ook hij neemt het allemaal niet al te serieus, waardoor Prooi eigenlijk echt wel amusant wordt. Verder zien we ook Victor Löw en Theo Pont de revue passeren, beide gerespecteerde acteurs in Nederland. En eigenlijk valt het regiewerk van Dick Maas ook allemaal nog wel mee. De special effects zijn niet steeds even overtuigend, maar de sfeer zit over de hele lijn wel helemaal goed. Maas weet hoe hij zijn publiek moet entertainen en brengt een film die horror, humor en avontuur goed met elkaar vermengd.

Het verdict

Een  echte topper is Prooi helemaal niet. Er zitten te veel gaten in het verhaal, dat op zich ook al bijzonder zwak is, en ook de personages zijn eigenlijk helemaal niet interessant. Maar wie naar Prooi kijkt, zal zich op geen enkel moment vervelen. De spannende jacht op een loslopende leeuw in het hartje van Amsterdam entertaint van de eerste seconde tot het allerlaatste moment. Regisseur en scenarist Dick Maas brengt dus misschien niet echt een knaller van een film, maar de prent is wel heerlijk als je gewoon eens nergens aan wil denken. Een must voor in je collectie is het misschien niet, maar als de film ervoor zorgt dat je enthousiasme getriggerd wordt, twijfel dan geen seconde. De prent wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 24 februari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Spreekt deze nieuwe film van Dick Maas jou wel aan? Ben jij de film al gaan kijken in de bioscoop of wachtte je tot je hem op DVD of Blu-Ray kon bemachtigen? Denk je dat Maas een goede film heeft gemaakt? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *