Review – Beau Séjour: Seizoen 1 (2017)

Vind je deze recensie leuk? Volg Screendependent dan ook op Facebook, Twitter en Instagram. We zullen jou eeuwig dankbaar zijn.

Informatie

Regie: Nathalie Basteyns & Kaat Beels
Cast: Lynn Van Royen, Inge Paulussen, Jan Hammenecker, Joren Seldeslachts & Kris Cuppens
Genre: Mysterie, drama, thriller
Originele zender: Één
Datum eerste aflevering: 1 januari 2017
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 6 maart 2017

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Recensie

Heel erg vaak gebeurt het niet dat Netflix de internationale rechten bemachtigd voor een Belgische reeks. Vorige week ontstond er in Vlaanderen dan ook een serieuze fierheid wanneer bekend werd gemaakt dat de mysterieuze dramareeks Beau Séjour internationaal via de streamingsdienst online te zien zal zijn. De reeks, die quasi heel Vlaanderen gedurende tien weken op zondag echt gebiologeerd naar het scherm deed staren, bezorgde heel wat kijkers een geweldige kijkervaring. Dat we in Vlaanderen goede televisie kunnen maken, dat staat vast. Maar Beau Séjour is misschien wel één van de beste reeksen die we ooit vanuit onze luie zetel konden bezichtigen. Nu Just Entertainment de reeks ook op DVD heeft uitgebracht, is het hoog tijd om eens te kijken waarom deze Vlaamse topfictie zo ontzettend goed is.

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

In Beau Séjour trekken we naar een klein Limburgs dorpje waar iedereen elkaar kent. De 17-jarige Kato wordt midden in de nacht wakker in een bad in kamer 108 van het gerenoveerde hotel Beau Séjour. Kato weet niet wat er gebeurd is, maar beslist om het hotel zo snel mogelijk te verlaten. Wanneer ze een tijdje later midden in een bos wakker wordt en ze naar huis gaat, merkt ze dat ze helemaal onzichtbaar is voor haar bloedeigen moeder. Wat betekent dit? Waarom kan niemand haar zien? Kato begint onderzoek te doen en al snel ontdekt ze dat ze vermoord is in de hotelkamer waar ze de vorige ochtend wakker werd. Met behulp van de knappe maar geheimzinnige Charlie begint Kato haar eigen moord op te lossen. Hoe meer zij zelf ontdekt, hoe meer ze ziet hoe hard de rechercheurs er helemaal naast zitten. Zullen Kato, Charlie en de politie-inspecteurs deze vreselijke en gewelddadige moord uiteindelijk kunnen oplossen?

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Een reeks als Beau Séjour hebben wij in België gewoon nog nooit gezien. Wie de laatste jaren ook geregeld wat Scandinavische reeksen van filmdistributeur Lumière heeft gekeken, zal wellicht vinden dat de sfeer van deze mysterieuze reeks daar erg bij aanleunt. Beau Séjour is namelijk net zoals de reeksen van onze verre noorderburen ongelooflijk donker. Maar als je helemaal eerlijk moet zijn, is Beau Séjour gewoon helemaal iets anders, iets nieuws. De schitterende reeks van Één is zo origineel en vernieuwend dat je ze haast nergens mee kan vergelijken. Dat komt natuurlijk ook door het indrukwekkende en tot in de puntjes uitgewerkte verhaal. De scenaristen van deze serie zorgen er voor dat je zoals bij elke fantastische reeks echt van het begin tot het einde helemaal aan je televisietoestel gekluisterd zit. Beau Séjour zit over de hele lijn gewoon goed in elkaar.

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Wat Beau Séjour zo van ander Vlaamse reeksen doet onderscheiden, is de gelaagdheid van de reeks. De rode draad is natuurlijk het oplossen van de moord op Kato Hoeven, maar er worden zo veel andere verhaallijnen geïntroduceerd die het allemaal nog interessanter maken. Het verhaal mag dan misschien wel één kluwen van verhaallijnen zijn en af en toe erg ingewikkeld worden, het maakt de reeks ongelooflijk indrukwekkend. Zeker als je merkt dat uiteindelijk elke verhaallijn helemaal uitgeklaard wordt en er helemaal geen gaten in het verhaal te bespeuren vallen, weet je eigenlijk echt al genoeg. En dat is nog niet alles. Ook de personages die je in deze reeks ziet rondlopen en ronddolen zorgen ervoor dat je helemaal kan genieten van de reeks. Ieder karakter is ontzettend sterk uitgewerkt en iedereen maakt een prachtige psychologische ontwikkeling door. Het was al boeiend, maar dat maakt het allemaal nog interessanter.

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Een reeks gaat en staat natuurlijk ook met de acteurs die de verschillende rollen vertolken. En het komt misschien niet als een echte verrassing, maar Beau Séjour is echt perfect gecast. De hoofdrol van de vermoorde Kato wordt voortreffelijk neergezet door topactrice Lynn Van Royen. Het is ongetwijfeld niet gemakkelijk om de rol van een dode geloofwaardig neer te zetten. Van Royen doet dat met gemak en zorgt ervoor dat je voortdurend met haar kan meevoelen. Zij is dé perfecte actrice voor de rol en bewijst wat voor een topactrice ze is. Naast haar zien we Joren Seldeslachts schitteren, de acteur die wij in België vooral kennen als Blinker. Ook hij zet een schitterende performance neer en de chemie met Van Royen spat geregeld van het scherm. Verder zien we ook nog Inge Paulussen, Jan Hammenecker, Kris Cuppens, Roel Vanderstukken en Charlotte Timmers in behoorlijk indrukwekkende rollen schitteren.

Het verdict

Voor deze indrukwekkende Vlaamse topreeks kan je eigenlijk niet meer hebben dan tonnen lof. Beau Séjour is een knap staaltje televisie en zorgt ervoor dat je van het allereerste stukje met open mond naar je scherm zit te staren. Het is zonder twijfel de beste fictiereeks die ooit in Vlaanderen op het kleine scherm te zien was. Het verhaal is tot in de puntjes uitgewerkt en ook de personages zitten helemaal goed en zijn verre van leeg. Dat komt natuurlijk ook door het voortreffelijke acteerwerk van de voltallige cast. Lynn Van Royen bewijst wat voor een kanjer ze is, maar ook Joren Seldeslachts, Inge Paulussen en Kris Cuppens zetten een beklijvende performance neer. Ook de verschillende regisseurs brengen alles strak in beeld. Beau Séjour is een reeks die je echt niet mag missen en die zeker thuishoort in jouw collectie. Je vindt deze Vlaamse reeks, verdeeld door Just Entertainment, sinds 6 maart 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij ook helemaal in de ban van deze reeks van eigen bodem? Vind jij het verhaal en de plottwists ook zo schitterend? Of laat Beau Séjour je maar koud? Wil jij de televisiereeks op DVD kopen? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

8 reacties

  1. 150 % met je eens. Een meeslepende, schitterend vertolkte serie met bijna uitsluitend topacteurs (je vergat Johan Van Assche in je opsomming (wat een acteur, wat een rol). Wat mij betreft, de beste Vlaamse reeks ooit. Meer van dat 🙂

  2. Ik zou Reinhilde Decleir toch ook expliciet opnemen in het lijstje met schitterende acteur. Die stem, die ingehouden emotie die ze vertolkt. Prachtig!

  3. Supersterke serie, lang geleden dat we iedere week met spanning wachten op de volgende aflevering. Proficiat.

  4. Ik begrijp dat niet, die “tonnen lof”. Heb het deze week bekeken, traag en allesbehalve spannend. Het acteertalent van de Janssen en Janssens in deze reeks was ook niet om aan te zien. Scenario : onwaarschijnlijk einde . 9 afleveringen wordt er gezocht en onderzocht en plots in de tiende aflevering, deus ex machina, op 5 minuten is alles opgelost. Als dat een fantastische serie is, wat dan gezegd van reeksen als Endeavour en / of DC Banks. Amateurisme versus professionalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *