Review – Genius (2016)

Informatie

Regie: Michael Grandage
Cast: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Dominic West & Guy Pearce
Genre: Biografie, drama
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 28 september 2016
Releasedatum DVD: 14 februari 2017

© Genius Film Productions Limited 2015. All Rights Reserved.

Recensie

Films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen bezorgen kijkers in de bioscoop vaak echt een enorm kippenvelgevoel. Die films doen het – onder voorbehoud dat ze goed in elkaar zitten – over het algemeen ook redelijk goed in de bioscoopzalen. Zo kon vorig jaar een film als Sully van Clint Eastwood op heel wat bioscoopbezoekers rekenen. Maar ook waargebeurde films zoals The Theory of Everything (2014) met de geweldige Eddie Redmayne en het knappe The Imitation Game (2014)  van Morten Tyldum bezorgen een groot aantal kijkers een fenomenale kijkervaring. Ook vorig jaar werd er in onze zalen een film op het publiek losgelaten die je kan vergelijken met die twee laatste Oscarwinnende films. Genius, een waargebeurde dramafilm met een schitterende cast, is aan jouw wellicht ongemerkt voorbijgegaan. Maar is dat ook terecht?

© Genius Film Productions Limited 2015. All Rights Reserved.

In Genius worden we helemaal ondergedompeld in het leven van de intelligente en bijzondere Thomas ‘Tom’ Wolfe. Hij is een onzekere schrijver die bij elke uitgeverij opnieuw met grote teleurstelling buiten wandelt. Vandaag probeert hij voor de allerlaatste keer op zijn eerste boek gepubliceerd te krijgen. Hij gaat langs bij uitgever Maxwell Perkins, de man die onder meer de boeken van Hemingway en F. Scott Fitzgerald internationaal op de kaart zette. Perkins is meteen helemaal overtuigd door Wolfes beklijvend verhaal en poëtische manier van schrijven en beslist met de intelligente schrijver samen te werken. Gaandeweg ontstaat er tussen de twee een bijzondere maar ingewikkelde vriendschap. Deze nieuwe relatie en het feit dat Wolfe plots één van de grootste schrijvers wordt, zorgt ervoor dat zijn leven helemaal verandert. Maar dat heeft ook andere gevolgen. Zal het uiteindelijk allemaal goed aflopen?

© Genius Film Productions Limited 2015. All Rights Reserved.

Het is helemaal geen fout om deze Genius te vergelijken met films als The Imitation Game. Ook deze film vertelt immers het verhaal van een verstoteling die niemand ziet staan. In dat opzicht is deze prent ongetwijfeld interessant. Je volgt immers van heel dichtbij een interessante ontwikkeling van een personage dat enorm bijzonder is. Het begin van de film is dan ook erg boeiend en zorgt ervoor dat je je meteen helemaal in het verhaal kan onderdompelen. Je bent dan ook meteen benieuwd naar wat de film uiteindelijk nog zal brengen. Maar helaas, Genius vergeet zichzelf te ontwikkelen en blijft over de gehele lijn echt veel te eentonig. Het verhaal neemt je wel mee door het boeiende leven van de schrijver Thomas Wolfe, maar op geen enkel moment kan je je echt helemaal inleven in zijn wereld. Het verhaal lijkt te snel een climax te bereiken en daardoor blijft de kijker echt op zijn honger zitten.

© Genius Film Productions Limited 2015. All Rights Reserved.

Het grootste probleem waarmee Genius kampt, is dat er maar weinig interessante subplots in deze prent te vinden zijn. Sporadisch krijgen we wat meer te zien van Wolfes vrouw, maar op geen enkel moment wordt dat goed uitgewerkt. Ook de vriendschap tussen Wolfe en zijn uitgever Maxwell voelt nooit echt helemaal sterk aan. Het is allemaal wel mooi enzovoort, maar echt raken doet deze film nooit. De kijker blijft over de gehele lijn een toeschouwer en wordt nooit echt meegetrokken door de emoties van de personages. Dat komt wellicht ook doordat die niet echt helemaal goed zijn uitgewerkt. Elk personage staat er bij het begin van de film al en maakt een heel beperkte psychologische ontwikkeling door. Dat maakt het opnieuw erg moeilijk om je als kijker met één van hen te identificeren. Bovendien maken het verhaal en de personages nu en dan reusachtige sprongen, waardoor het allemaal nog wat lastiger wordt.

© Genius Film Productions Limited 2015. All Rights Reserved.

Ook het acteerwerk in deze prent is niet helemaal overtuigend. De Britse topacteur Colin Firth zet zonder twijfel een mooie prestatie neer als uitgever Maxwell Perkins en ook Laura Linney doet het niet slecht als diens vrouw. Nicole Kidman, die de laatste jaren te vaak in middelmatige films schittert, zet een erg twijfelachtige acteerprestatie neer. Het is nooit echt duidelijk wat zij met haar personage wil brengen. Maar de allervreemdste performance in deze film komt ongetwijfeld van Jude Law. De getalenteerde acteur, die met zijn rol in The Young Pope (2016) echt indruk maakte, lijkt voortdurend te schommelen tussen ongeloofwaardigheid en geloofwaadigheid. Nu eens bezorgt zijn acteren je echt kippenvel, maar daarna is het één groteske opvoering die je volledig koud laat. Dat had beter gekund, want Law is zonder twijfel een van de beste acteurs die je vandaag in Hollywood kan tegenkomen.

Het verdict

Genius is helemaal geen slechte film. Maar het is erg lastig om dit biografische drama helemaal te kunnen volgen. Het verhaal bereikt te snel een hoogtepunt, waardoor je als kijker je interesse helemaal vergeet vast te houden. Hier en daar maakt het verhaal trouwens grote sprongen, wat het allemaal nog moeilijker maakt. Het is natuurlijk wel knap hoe regisseur Michael Grandage het verhaal probeert te vertellen, maar op geen enkel moment komt het echt goed over. Dat komt wellicht ook doordat acteur Jude Law een erg middelmatige acteerprestatie neerzet. Zijn performance zorgt nooit voor een volle honderd procent aan geloofwaardigheid. Gelukkig zet Colin Firth dat wel deels recht. Genius is dus niet meteen een topfilm, maar als je houdt van biografische dramafilms valt het allemaal nog wel mee. De film wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment en ligt sinds 14 februari 2017 op DVD in de winkelrekken.

Ben jij onder indruk van het werk van Jude Law en de rest van de cast? Denk jij dat het verhaal en de personages wel goed in elkaar zitten? Spreekt de film je aan? Zag je hem al in de bioscoop? Of wachtte je op de DVD? Laat het nu weten door hier een reactie  te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *