Review – The Accountant (2016)

 

Informatie

Regie: Gavin O’Connor
Cast: Ben Affleck, J.K. Simmons, Anna Kendrick, Cynthia AddaiRobinson & John Lithgow
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Warner Bros.
Releasedatum bioscoop: 26 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 maart 2017

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Hollywood heeft het niet steeds bij het rechte eind. Vaak worden er films gemaakt die gewoon echt compleet verkeerd zijn en dus bijgevolg ook helemaal niets voorstellen. Denk maar aan de recente eerste film in de Fifty Shades of Grey-franchise: een misbaksel van het begin tot het einde. Het is misschien ook wel zo dat filmcritici nu en dan net iets té afbrekend zijn, maar dat hoort er allemaal wel bij. Jaarlijks worden er tal van prenten compleet afgekraakt en ook in 2016 was dat meer dan eens het geval. Zo was Suicide Squad volgens velen de allerslechtste superhelden film die we ooit in de bioscoopzalen konden ontdekken. Maar ook één van Ben Afflecks recentste prenten, The Accountant, kon niet meteen op heel veel lof rekenen. Nu de film eindelijk ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt, is het tijd om eens te kijken of dat ook echt terecht is.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

In The Accountant volgen we het doen en laten van Christian Wolff, een erg intelligente boekhouder die al gedurende een aantal jaren in de business zit. Wolff is zwaar autistisch en jaagt de meeste mensen rondom hem echt de stuipen op het lijf. Op een dag wordt hij door een groot bedrijf aangesteld om te kijken of de boekhouding helemaal in orde is, maar al snel ontdekt hij dat er iets niet klopt. Samen met Dana, een interessante vrouw die ook helemaal gebeten lijkt door cijfers en statistieken, begint hij alles te onderzoeken. Maar dat zint de grote baas niet en al gauw worden Wolff en Dana twee doelwitten die zo snel mogelijk uitgeschakeld moeten worden. Gelukkig weet Christian als de beste hoe hij moet overleven en slaagt hij erin om te ontdekken wie achter de gigantische klopjacht zit. Hij moet het opnemen tegen een hele hoop huurlingen, maar zal dat allemaal wel lukken? Zullen hij en Dana het uiteindelijk overleven?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Laat ons deze recensie even aftrappen met een belangrijke melding: geen enkel element in het verhaal van The Accountant komt geloofwaardig over. Als je je dus verwacht aan een film die je van het begin tot het einde een echt ‘wauw’-gevoel bezorgt, dan ben je echt aan het verkeerde adres. Het grootste probleem met deze prent is dat schrijver Bill Dubuque met deze film eigenlijk een krachtig verhaal over autisme wilde brengen. The Accountant bevat hier en daar misschien wel een aantal verwijzingen naar de aandoening, maar daar blijft het bij. De focus in deze film is dan ook helemaal fout. Sterker nog: regisseur Gavin O’Connor verlegt de focus om de vijf minuten. Nu eens gaat het over autisme, dan gaat het over financiële criminaliteit en op nog een ander moment gaat het over flauwe broederliefde die je hart moet doen smelten. En alsof dat nog niet genoeg is, zit de film ook nog eens vol met honderden flashbacks.

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

The Accountant is dus met andere woorden niet echt een film die het te danken heeft aan zijn verhaal. Het is allemaal te flauw en bovendien merk je echt dat Warner Bros. met deze film enkel geld wilde verdienen. Er wordt geen verhaal verteld en ook de personages vertellen weinig interessante dingen. Christian Wolff mag dan misschien wel tal van traumatische dingen hebben meegemaakt, nooit kan je met de man meevoelen. Dat komt onder andere ook omdat de focus dus op geen enkel moment echt duidelijk wordt gelegd. Alleen kan je één ding met zekerheid zeggen: de film barst van de actie. Dat zorgt natuurlijk wel voor entertainment en amusement, maar zijn we daar niet stilaan wat uit aan het groeien? Hebben we nog zin in een mix van Hitman en Jason Bourne, maar dan de autistische versie?

© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Het antwoord op die vraag is zó duidelijk dat ze geen antwoord behoeft. Als er één ding is dat je van deze film wel kan zeggen, dan is het dat het acteerwerk wel van een mooi niveau is. De hoofdrol wordt goed neergezet door Ben ‘Batman’ Affleck. Het is dan ook geen verrassing dat het Batman-gehalte in deze film enorm hoog is. Dat komt wellicht ook doordat J.K. Simmons, de man die Justice League (2017) de rol van James Gordon speelde, weer van de partij is. Ook hij zet zijn rol goed neer, maar wordt doorheen het verhaal echt helemaal vergeten. Jammer, want Simmons is een uitstekend acteur. Geassisteerd wordt hij door Cynthia Addai-Robinson, die tevens een mooie performance neerzet. Tot slot zien we ook Anna Kendrick schitteren, maar die komt over als een klein meisje dat niet weet hoe ze zich in dit verhaal moet gedragen.

Het verdict

The Accountant is geen goede film. Na een nieuwe film in de Jason Bourne franchise en een mislukte reboot van de Hitman-reeks, leek de boodschap naar Hollywood toe wel meer dan duidelijk. We willen geen lege en flauwe A-actiefilms meer. Toch zijn regisseur Gavin O’Connor en scenarist Bill Dubuque erin geslaagd een film te brengen die gewoon echt ondermaats is. Het verhaal maakt sprongen, vergeet essentiële elementen en ook de personages zijn helemaal niet interessant. Gelukkig regisseert O’Connor wel strak en zijn de acteerprestaties van Ben Affleck en J.K. Simmons meer dan oké. Ook de actiescenes zorgen voor de nodige portie entertainment, maar één ding staat zonder twijfel vast: de kans is klein dat je je volgend jaar nog maar iets herinnert van The Accountant. Een echte aanrader is het dus niet, maar probeer de prent vooral zelf. De film wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt vanaf 8 maart 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij The Accountant al in de bioscoop gezien en vind je het wel een goede film? Denk je dat het verhaal wel goed in elkaar steekt en ben je van mening dat de personages sterk zijn? Of wachtte je tot de DVD en Blu-Ray uitkwamen? Laat het weten door nu hier te reageren.

3 reacties

  1. Helaas geen topfilm. Terwijl de ingrediënten wel aanwezig kunnen zijn voor een spannende film.
    Saaie boekhouder, beetje sullig, veel geld, geld dat verdwijnt, witwassen van geld. Film deed me denken aan Paycheck.
    Veel grote namen maar weinig verhaal, te verwarrend. Zonde er had meer ingezeten voor deze suffe boekhouder en zijn medespelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *