Review – Arrival (2016)

Informatie

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg & Mark O’Brien
Genre: Sciencefiction, drama, mysterie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 7 december 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 5 april 2017

© 2016 Xenolinguistics, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Wie graag naar de bioscoop gaat om echt te genieten van spectaculaire speciale effecten en visueel verbluffend entertainment, kiest best voor een sciencefictionfilm of een rasechte fantasytopper à la The Lord of the Rings. Dat er dit jaar nog heel wat interessante topfilms op het programma staan is voor velen dan ook echt een geruststelling. Denk maar aan kleppers zoals Alien: Covenant of Geostorm. Ook in 2016 waren er heel wat interessante spektakelfilms te bespeuren. Zo liet regisseur Denis Villeneuve, bekend van knallende films als Sicario (2015) en Prisoners (2013), zijn nieuwste Arrival op het grote publiek los. De film had tal van Oscars in de wacht moeten slepen, maar door de harde concurrentie met vooral La La Land is het maar bij eentje gebleven. Desalniettemin wekt dat je interesse en is het hoog tijd om te bekijken wat de prent nu zo fenomenaal sterk maakt.

© 2016 Xenolinguistics, LLC. All Rights Reserved.

In Arrival trekken we naar de Verenigde Staten, waar er net zoals in andere plekken over de wereld, plots een buitenaards schip de atmosfeer binnendringt. Iedereen is op de hoogte, behalve de compleet overwerkte Louise. Zij werkt op de universiteit als professor in de Taalkunde en omdat ze met heel wat problemen zit, stort ze zich enkel en alleen op haar werk. Wanneer ook zij ziet wat voor gevaartes er over de hele planeet neergedaald zijn en ze door een kolonel van het leger gecontacteerd wordt om de taal van de vreemde wezens te ontcijferen, komt alles plots dichterbij. Samen met de getalenteerde natuurkundige Ian moet ze proberen om te achterhalen waarom de aliens naar onze planeet zijn gekomen. Terwijl onze planeet afstevent op een derde wereldoorlog, doen Louise, Ian en hun teams een alles veranderende ontdekking.

© 2016 Xenolinguistics, LLC. All Rights Reserved.

Denis Villeneuve, van wie we al langer weten dat hij een indrukwekkende filmmaker is, begint zijn film met een scene die ons meteen geruststelt. Door Louise meteen een emotioneel geladen en psychologisch interessante achtergrond mee te geven, weet je als kijker dat Arrival geen lege sciencefictionthriller wordt. Het verhaal vordert en je krijgt meer inzicht in de persoon die Louise is. Ook voor de andere personages is er enorm veel aandacht en dat is erg prettig om te zien. Keerzijde van de medaille is wel dat het aanvankelijk allemaal redelijk traag gaat en je misschien wel een beetje op je honger blijft zitten. Maar Villeneuve maakt dat meteen goed. De eerste dertig minuten van de film zie je immers niets van de buitenaardse wezens of hun transportmiddelen, waardoor de spanning perfect opgebouwd wordt. Als je dan uiteindelijk zit wie, wat en hoe, weet je meer dan genoeg. Arrival is een moderne klassieker die in ieders huiskamer een plaats moet innemen.

© 2016 Xenolinguistics, LLC. All Rights Reserved.

Arrival is niet enkel qua spanning en personages een regelrechte voltreffer. Het is ook echt een eigenzinnige en vernieuwende sciencefictionfilm die je doet nadenken over allerhande dingen. De film stelt immers niet enkel de komst van aliens in vraag. Ook de mensheid wordt in zijn geheel in vraag gesteld. Daar zit meteen ook de sterkte van de film. Arrival is gelaagd van het begin tot het einde. Als je na verloop van tijd ook nog eens helemaal ondergedompeld wordt in de linguïstische hersenkronkels van Ian en Louise, wordt het er alleen maar beter op. Arrival brengt sciencefiction bovendien niet op een actievolle spektakelmanier, wel op een ongelooflijk intelligente en ingetogen wijze naar het scherm. Daar dragen de donkere sfeer en de prachtige cinematografie natuurlijk een groot steentje toe bij. Ook de indrukwekkende soundtrack maakt alles ongelooflijk mysterieus.

© 2016 Xenolinguistics, LLC. All Rights Reserved.

Gelukkig is het niet enkel regisseur en scenarist Denis Villeneuve die in deze film scoort. Hij regisseert met oog voor details, maar het zijn vooral zijn acteurs die ervoor zorgen dat de film er van de eerste tot de laatste minuut staat. De knappe Amy Adams zet een beklijvende en perfecte performance neer als linguïstisch expert Louise en acteert bovendien enorm ingetogen. Dat de Academy Adams bijna meteen voordroeg al één van de kanshebbers op de Oscar voor Beste Actrice is dan ook helemaal geen verrassing. Hoe goed La La Land ook is, het is jammers dat de film bijna alles opslokte. Naast Adams zorgen ook Jeremy Renner en Forest Whitaker voor interessante performances. Renner ondersteunt collega Adams op een mooie manier en ook Whitaker zet de rol van Kolonel Weber erg ingetogen neer. Arrival klopt gewoon over de gehele lijn.

Het verdict

Een klassieke sciencefictionfilm is Arrival helemaal niet. De prent is intelligent, mysterieus, echt spannend en bovendien enorm beklijvend. Door zijn film vol interessante personages te steken en het verhaal geleidelijk crescendo te laten gaan, bezorgt Denis Villeneuve de kijker wederom een indrukwekkende ervaring die hij niet gauw zal vergeten. Bovendien stelt de regisseur in zijn film de juiste vragen en komen de meest interessante verhaallijnen het beste naar boven. Arrival mag je zonder twijfel dan ook een moderne klassieker noemen. Dankzij het schitterende acteerwerk van Amy Adams, die echt de Oscar voor beste actrice had moeten winnen, en dat van Jeremy Renner en Forest Whitaker, komt echt alles goed tot zijn recht. Arrival is gewoon een echte must see. De prent wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 5 april 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu en wacht geen seconde langer.

Heb jij Arrival al in de bioscoop gezien en was jij ook zo overweldigd door deze geweldige film? Of wachtte je vol geduld op de DVD en Blu-Ray? Vind jij Denis Villeneuve ook zo’n goede regisseur? Laat nu weten wat jij over de film denkt door hier onder te reageren.

1 reactie

  1. Ik had er andere verwachtingen bij dus ik was minder onder de indruk dan de meeste. Het is wel een film die slim in elkaar steekt en je inderdaad aan het denken zet, maar door de vreemde volgorde voelt het toch een beetje raar aan. Ik heb het totaal niet ervaren dat er veel interessante personages zijn, want Louise is naar mijn mening de enige die wat diepgang heeft. De supporting cast is sterk, maar de focus ligt toch overduidelijk op haar. Visuele effecten zijn top evenals de soundtrack. Van mij moet de film het doen met een 7,5. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *