Review – Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Informatie

Regie: Gareth Edwards
Cast: Felicity Jones, Forest Whitaker, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn & Mads Mikkelsen
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Disney
Releasedatum bioscoop: 14 december 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 april 2017

© 2016 Lucasfilm LTD. All Rights Reserved.

Recensie

Wie sciencefiction zegt, zegt meestal ook meteen Star Wars. De enorme franchise die door George Lucas in het leven werd geroepen, bezorgde heel wat fans van het genre dan ook meer dan eens een knallende filmervaring. Toen Disney het productiebedrijf van Lucas een tijdje terug overnam en besliste om opnieuw een reeks films op het publiek los te laten, waren er dan ook heel wat zielen die echt een gat in de lucht sprongen. Met Star Wars: The Force Awakens (2015) werd een nieuw tijdperk op gang getrokken. En niet alleen in de grote bekende verhaallijn gaat alles verder. Disney en Lucasfilm beslisten om ook een aantal op zich staande films te presenteren. De eerste daarvan was Rogue One: A Star Wars Story. Weten de filmmakers met deze film het niveau van The Force Awakens te evenaren?

© 2016 Lucasfilm LTD. All Rights Reserved.

In Rogue One: A Star Wars Story maken we kennis met de jonge Jyn Erso. Wanneer haar vader door Krennic, een gevreesde medewerker van de Keizer, meegenomen wordt om aan een meesterwapen te werken om de Rebellen te verslaan, moet de jonge Erso vluchten. Jaren later wordt ze gered door Saw, een rebel en tevens extremist. Alle rebellen voelen de hete adem van het Keizerrijk en merken dat het einde echt nabij kan zijn. Wanneer Jyn van haar vader een hologram krijgt waarin hij zegt dat het gigantische wapen toch vernietigd kan worden, ziet iedereen eindelijk een vleugje hoop. Na een hoop schermutselingen en tegenslagen trekt ze samen met Cassian, K-2SO en Chirrut op een avontuurlijke trip doorheen het universum in de hoop haar vader terug te vinden. Maar elke seconde wordt gevaarlijker en het wapen van de Keizer maakt zich klaar om voor het eerst toe te slaan. Zullen Jyn en haar vrienden uiteindelijk iets kunnen doen voor het universum?

© 2016 Lucasfilm LTD. All Rights Reserved.

De komende jaren zal er dus nog ongelooflijk veel Star Wars in de zalen verschijnen. Na een topper van een film onder leiding van de schitterende J.J. Abrams was het dan ook bijna te verwachten dat de eerstvolgende film net iets minder zou zijn. Op geen enkel moment kan deze Rogue One: A Star Wars Story het niveau van de vorige Star Wars-film evenaren. Er zijn heel wat problemen, maar het grootste zijn de dialogen. Wie aan Star Wars denkt, verwacht immers spectaculaire actiescenes. In Rogue One ligt de focus eerder op dialogen, die trouwens niet altijd even vernuftig in elkaar steken, en dat begint na verloop van tijd wel te storen. Een echt goed uitgebalanceerde Star Wars-aflevering is deze Rogue One dus niet. Maar dan nog: op geen enkel moment kan je de dialogen echt slecht noemen en nooit kan je concluderen dat Rogue One een slechte film is.

© 2016 Lucasfilm LTD. All Rights Reserved.

Rogue One: A Star Wars Story kan je eigenlijk heel erg goed vergelijken met DC Comics’ floppende Suicide Squad (2016). Ook in deze film worden heel wat personages geïntroduceerd die als een team tegen de stroom ingaan en zo uiteindelijk de wereld zouden kunnen redden. Net zoals in die middelmatige film binnen het Batman-wereldje, worden ook hier de personages één voor één voorgesteld. Dat zorgt ervoor dat het heel erg lang duurt alvorens het verhaal echt op gang komt. De kijker blijft heel lang op zijn honger zitten, maar eens het verhaal begint, wordt je al wat optimistischer. Rogue One: A Star Wars Story duurt gewoon veel te lang en verliest na verloop van tijd een beetje de interesse van de kijker. Het is voor de filmmakers natuurlijk ook geen gemakkelijke taak. Met deze nieuwe films in het Star Wars-universum is het voortdurend kiezen tussen het behouden van de bestaande fans en het creëren van een verhaal dat voor iedereen interessant kan zijn. Daarin is Godzilla-regisseur Gareth Edwards niet echt helemaal in geslaagd.

© 2016 Lucasfilm LTD. All Rights Reserved.

Alleen het personage van Jyn Erso en dat van Krennic zijn echt interessant. Alle overige personages zijn typisch en laten de kijker vanop een redelijk verre afstand toekijken. Een probleem is dat niet echt, want het zijn alleen de eerste twee personages die je echt moeten raken. Maar het had veel beter gekund. Gelukkig zijn het wel uitstekende acteurs die de personages op het scherm tot leven brengen. Felicity Jones, die je onlangs trouwens in Inferno (2016) zag schitteren, doet het meer dan goed als Jyn Erso. Ze slaagt erin om de film toch meeslepend te maken. Ook Diego Luna, de acteur die je in Blood Father (2016) zag, zet een mooie acteerprestatie neer. Maar dé beste rol in de film wordt neergezet door de fenomenale Ben Mendelsohn. Zijn voorkomen en finesse maken dat de rol van de slechterik in deze film echt perfect tot zijn recht komt. Verder doen ook Forest Whitaker, Riz Ahmed en Mads Mikkelsen het erg goed.

Het verdict

Een echte topaflevering is deze Rogue One: A Star Wars Story niet meteen. De film kampt met heel wat problemen. Zo is niet elk personage even sterk en duurt het eigenlijk veel te lang tot de echte verhaallijn op gang komt. Bovendien zijn er ook niet veel subplots waardoor het net iets te eentonig wordt. Gelukkig kan je wel rekenen op het meesterbrein dat Gareth Edwards heet. De regisseur die  in 2014 verantwoordelijk was voor de nieuwste Godzilla-aflevering, levert misschien wel qua cinematografie en beeldkeuze de meest indrukwekkende film binnen de Star Wars-reeks. Het is dus alleen jammer dat het verhaal net iets te hard tegenvalt. Verder zijn Felicity Jones, Ben Mendelsohn en Forest Whitaker wel uitstekend van de partij en is het acteerwerk van de gehele cast dik oké. Rogue One: A Star Wars Story is dus niet de beste film ooit, maar als je houdt van Star Wars ben je zeker aan het juiste adres. Je vindt de film, verdeeld door Disney, sinds 21 april op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij Rogue One: A Star Wars Story ook al gezien en vond jij de film ook een beetje tegenvallen? Zag je de film al in de bioscoop of wachtte je op de DVD en Blu-Ray? Laat weten wat jij van dit intergalactisch avontuur denkt door nu hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

  1. Ik kan mij niet helemaal vinden in je kritiek, maar ik ben dan ook een fanboy. Ik ben het wel met je eens dat de film te traag op gang komt.

    1. Ik ben niet echt een fanboy, vandaar dat ik misschien net iets te kritisch ben. Ik vond ‘Rogue One’ gewoon echt veel te lang saai en daardoor was de film me nagenoeg meteen kwijt. Ik moet meteen helemaal mee zijn, anders gaat het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *