Review – Deepwater Horizon (2016)

Informatie

Regie: Peter Berg
Cast: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez & Dylan O’Brien
Genre: Actie, drama, thriller
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 12 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 15 februari 2017

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Waargebeurde verhalen en films die daarover gemaakt worden, raken ons over het algemeen het meest. Alleen al het feit dat je weet dat die dingen bij echte mensen zoals jij gebeurd zijn, maken het plots niet meer zo’n ‘ver-van-mijn-bedshow.’ Denk zo bijvoorbeeld maar aan de heldhaftige landing op de Hudson in 2009, een interessant verhaal dat regisseur Clint Eastwood vorig jaar met de prachtige dramafilm Sully naar het grote scherm bracht. Maar ook andere toppers zoals Fences en Jackie weten heel wat mensen tot in het binnenste van hun hart te raken. Ook in 2016 zagen we de bombastische actiefilm Deepwater Horizon, een film gebaseerd op de vreselijke BP-olieramp van 2010 in de Golf van Mexico. Van regisseur Peter Berg weten we van onder andere Lone Survivor (2013) dat hij goed werk levert. Maar geldt dat voor deze film ook?

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

In Deepwater Horizon trekken we dus naar de Golf van Mexico. Na lange tijd thuis keert hoofdtechnicus Mike Williams weer terug naar zijn vertrouwde Deepwater Horizon, een bewegelijk boorplatform niet ver van de Amerikaanse kust. Hij helpt het team om een put te graven zodat er olie opgepompt kan worden. Maar eens hij op het schip aankomt, stellen hij en zijn overste Jimmy Harrell meteen vaststelt dat de vorige ploeg niet alles volgens protocol deed. De opdrachtgevers, de heren Kaluza en Vidrine van oliegigant BP, zitten immers al 43 dagen achter op schema en hebben geen zin om nog langer te wachten. Harrell, die alles in goede banen probeert te leiden, beslist om toch maar een aantal tests uit te voeren in de hoop zo weinig mogelijk problemen vast te stellen. Maar al gauw blijkt dat de Deepwater Horizon op een regelrechte ramp afstevent die alles en iedereen in gevaar zal brengen. En zo begint de donkerste dag in de geschiedenis van de Amerikaanse olie-industrie.

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Deepwater Horizon is één van die films die je inzicht geeft in iets waar je voordien eigenlijk nog maar weinig van wist. Want voor een doorsnee Vlaming was de gigantische BP-olieramp erg veraf en konden we ons er maar weinig bij voorstellen. Peter Berg, die eerder al bewees wat voor een uitstekend filmmaker hij wel niet is, zorgt er dan ook voor dat alles wat je moet weten in deze prent meteen duidelijk wordt. Door de film te laten beginnen met een bedoelde nonchalance, is het voor de kijker niet moeilijk om meteen mee te gaan in het verhaal. Je voelt al snel mee met de personages die werken op de Deepwater Horizon en voelt net zoals hen dat er helemaal niets fout kan gaan. Maar dat is natuurlijk maar een illusie. Berg laat de sfeer in de film dan ook geleidelijk aan en perfect omkantelen en zo wordt deze prent al snel een reusachtige rampenfilm die je niet gauw zal vergeten.

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Peter Berg en zijn schrijversteam vertellen het verhaal op een respectvolle en aangename manier. Er is genoeg ruimte voor het dramatische aspect, terwijl de prent over de hele lijn ook echt entertaint. Berg toont perfect hoe chaotisch alles geweest moet zijn en dat terwijl iedereen paniekerig van links naar rechts stormt. De kijker zit geregeld met open mond naar het scherm te staren en heeft meteen door hoe vreselijk het allemaal wel niet geweest moet zijn. Bovendien brengt de regisseur een duidelijke boodschap waarmee je het eigenlijk alleen maar eens kan zijn. Bedrijven denken vandaag de dag enkel nog maar aan winst en zijn bereid om daarvoor elk risico te nemen. De huidige economie is ronduit verwerpelijk en dat voel je samen met de personages heel goed aan. Die laatste zijn trouwens stuk voor stuk goed uitgewerkt. Van hoofdtechnicus Mike tot operator Andrea… allemaal zijn ze interessant en aangenaam om naar te kijken.

© 2016 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Deepwater Horizon is een voortreffelijk gecaste film. Regisseur Peter Berg werkt al langer graag samen met de getalenteerde Mark Wahlberg, dus het is ook geen verrassing dat je de man ook in deze prent ziet opduiken. Wahlberg speelt hier wederom erg mooi de rol van hoofdtechnicus Mike Williams, een doodgewone man die voor zijn eigen leven strijdt. Het is bijzonder knap om te zien hoe Wahlberg de rol naar het scherm brengt. Op elk moment slaagt hij erin de kijker volledig mee te sleuren in het verhaal. Ook Kurt Russell zet de rol van bevelhebber Jimmy erg goed neer. Samen met Wahlberg draagt Russel de film op een perfecte manier. Verder zien we Gina Rodriguez, John Malkovich en Maze Runner-ster Dylan O’Brien in interessante rollen de revue passeren. Deepwater Horizon is dus een perfect geacteerde prent.

Het verdict

Deepwater Horizon is een interessante film die je inzicht geeft in wat de BP-olieramp in 2010 echt veroorzaakte. Geen menselijke fout lag aan de basis van het olielek, wel de ziekelijke drang van BP om zo snel mogelijk vers geld in het laatje te hebben. Gelukkig zorgt de film er niet alleen voor dat je wat leert, hij is ook echt entertainend. De verbluffende speciale effecten en de goed georganiseerde chaos die regisseur Peter Berg naar het scherm brengt, zorgen ervoor dat je als kijker niets te kort komt. Af en toe wordt het misschien net iets te theatraal, maar dat valt allemaal nog wel mee. De cast, geleid door onder andere Mark Wahlberg en Kurt Russell, zorgt er dan weer voor dat ieder goed uitgewerkt personage voortreffelijk naar het scherm gebracht wordt. Deepwater Horizon is dus zonder twijfel een film die je niet mag missen, alleen al omdat het gaat over erg jonge geschiedenis. De film wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 15 februari 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij Deepwater Horizon al gezien in de bioscoop? Of wist je de film al op DVD of Blu-Ray in je verzameling op te nemen? Spreken de personages, de acteurs en het verhaal je aan? Of laat deze vreselijke olieramp je maar koud? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *