Review – A Cure for Wellness (2017)

Informatie

Regie: Gore Verbinski
Cast: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth, Celia Imrie & Harry Groener
Genre: Drama, mysterie, horror
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 15 februari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 juni 2017

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

We leven in een harde maatschappij. Iedereen moet productief zijn en als dat niet het geval is, dan hoor je er niet meer bij. Door het kapitalisme leven we in een maatschappij die te allen tijde in het teken staat van de economie. Dat creëert natuurlijk welvaart, maar het heeft ook averechtse effecten. De laatste jaren hoor je meer en meer over burn-outs en andere kwalen die mensen krijgen doordat er een voortdurende druk is en we altijd beschikbaar moeten zijn. Het zijn als het ware de nieuwe ziektes van onze tijd. Maar wat als er daartegen wel degelijk een geneesmiddel bestond? Daarover gaat Gore Verbinski’s nieuwste prent A Cure for Wellness. Interessant lijkt het allemaal wel, maar is de film ook echt goed?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In A Cure for Wellness trekken we naar de Zwitserse Alpen. Lockhart, een jonge maar ambitieuze manager, heeft van zijn bazen de opdracht gekregen om Pembroke, één van de meest hooggeplaatste mensen in het bedrijf, terug te gaan halen. Die vertoeft immers in een instituut aan de voet van één van de mooiste bergketens ter wereld dat er om bekend staat mensen te genezen van de ziektes van vandaag. Maar eens Lockhart op de vreemde plak aankomt, merkt hij dat er allerhande dingen niet kloppen. Hij begint alles nader te onderzoeken en ontdekt dat het instituut misschien wel helemaal niet is wat het lijkt. Hoe meer hij te weten komt, hoe meer hij aan zichzelf begint te twijfelen. Maar dat is misschien wel wat de imponerende Volmer, de directeur van de instelling, wilt. Zal Lockhart uiteindelijk kunnen doen waarvoor hij gekomen is?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Toen de eerste trailer van A Cure for Wellness online verscheen, was er meteen heel wat reactie. En terecht, want de sfeer en het onderwerp doen je interesse van meet af aan aanwakkeren. Je voelt meteen dat de prent ongelooflijk mysterieus is en dat is natuurlijk een groot pluspunt. Bovendien begint het verhaal goed en heb je al snel een idee van waar het allemaal over zal gaan. Jammer genoeg is dat maar een illusie en gaat het verhaal een hele andere richting uit. Gore Verbinski, die de film zowel schreef als regisseerde, slaagt er niet in een film te brengen die echt goed samenhangt. De verschillende verhaalelementen op zich lijken wel interessant, maar in zijn geheel vergeet de film echt te boeien. Bovendien duurt de film behoorlijk lang, waardoor het allemaal nog wat lastiger wordt. De goede sfeer en het mysterieuze karakter van de film dreigen naar het einde toe wat te hard te vervagen.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Het is stom dat het verhaal zo teleurstellend is, zeker als je merkt dat de personages eigenlijk echt wel sterk zijn. Lockhart, de gedreven manager, is een persoon waar iedereen zich wel mee kan identificeren en is een echt product van onze maatschappij. Dane DeHaan zet de rol dan ook perfect neer en brengt een geloofwaardig personage naar het grote scherm. Ook directeur Volmer, voortreffelijk tot leven gebracht door Jason Isaacs, is een personage dat tot diep in je systeem kruipt. Dat is wellicht ook de bedoeling. Het is bovendien interessant dat Verbinski met zijn film kritiek probeert te geven op het hele kapitalistische en economische systeem. Aanvankelijk lijkt het allemaal heel erg sterk, maar naar het einde toe is ook dit helemaal vervaagd. Stom, want A Cure for Wellness had echt een voortreffelijke film kunnen zijn.

Het verdict

Het valt allemaal net iets te hard tegen. Het rommelige verhaal dat als een trage slak voorbij slentert en het feit dat de aanvankelijk sterke kritiek van Verbinski na verloop van tijd helemaal zoek is, zorgen ervoor dat A Cure for Wellness helemaal niet de film is die je in gedachten had. Mysterieus en spannend is het allemaal wel, maar het komt nooit echt goed binnen. Dat is ongelooflijk jammer, want de personages zitten over de hele lijn wel goed. Gelukkig zorgen Mia Goth, Dane DeHaan en Jason Isaacs voor knallende performances en ziet het hele product er wel behoorlijk fraai uit. Maar maak je geen illusie: de kans dat je je deze film binnen een jaar nog herinnert, is redelijk klein. Maar eigenlijk kan je daar best zelf over oordelen. A Cure for Wellness ligt sinds 21 juni op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Heb jij A Cure for Wellness al in de bioscoop gezien of wachtte je tot je de film op DVD en Blu-Ray kon bemachtigen? Denk je dat de film goed is en ben je dus niet akkoord met ons verdict? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen en je maning te delen.

3 reacties

  1. Jammer om te lezen Xander. Ik vind het echt een geweldige thriller die heel moeilijk te doorgronden is. Dus ik snap je kritiek wel over het rommeltje, want zo heb ik dat ook ervaren. Echter vond ik het zeer prettig, omdat het gewoon niet te doorgronden was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *