Review – Manchester by the Sea (2017)

Informatie

Regie: Kenneth Lonergan
Cast: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges & C.J. Wilson
Genre: Drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 1 februari 2017
Releaseadatum DVD & Blu-Ray: 31 mei 2017

© 2016 K Films Manchester LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De Oscars zijn al lang niet meer wat ze ooit geweest zijn. Tegenwoordig worden films eerder genomineerd omdat ze een geweldig sterke PR- en marketingcampagne hebben die hen richting de Oscars leidt. Maar die kritiek is niet altijd op z’n plaats. Denk maar aan het wondermooie Captain Fantastic (2016), een verfrissende dramafilm waarvoor Viggo Mortensen dit jaar een Oscarnominatie wist te strikken. En dan was er nog een andere prent die tijdens de Oscarrace plots de kop opstak en die je misschien niet meteen in de bioscoopzalen wilde gaan kijken. Manchester by the Sea, een pakkende dramafilm van Kenneth Lonergan, was dit jaar genomineerd voor zes beeldjes en heeft op Metacritic een score van 96 procent. Als dat niet enorm interessant klinkt?

© 2016 K Films Manchester LLC. All Rights Reserved.

In Manchester by the Sea trekken we naar Boston in het noorden van de Verenigde Staten. Lee is een gebroken man die in zijn leven al heel wat meegemaakt heeft. Hij is gaan lopen van al zijn problemen en woont nu – compleet depressief – op anderhalf uur van de rest van zijn familie. Maar wanneer hij te horen krijgt dat zijn oudere broer Joe, die al een aantal jaren leed aan bijzondere hartziekte, plots overleden is, krijgt hij voogdij over zijn puberende neef Patrick. Hij moet voor het eerst sinds een tijdje terugkeren naar Manchester. Daar wordt hij, terwijl hij de dood van zijn broer moet verwerken én bovendien moet zorgen voor zijn neef, opnieuw geconfronteerd met alles wat hij meegemaakt heeft. Lee wordt nog ongelukkiger, maar Patrick geeft hem geleidelijk aan weer levensvreugde.

© 2016 K Films Manchester LLC. All Rights Reserved.

Dramafilms kunnen soms net iets te saai zijn en bovendien behoorlijk langdradig. Maar met deze Manchester by the Sea bewijst regisseur en scenarist Kenneth Lonergan compleet het tegendeel. Met zijn prent brengt hij een emotioneel, veelzijdig en ongelooflijk interessant verhaal dat je echt vol bewondering naar het scherm doet staren. Wat er gebeurt doorheen het verhaal is echt hard en het project is zonder twijfel ongelooflijk intens. Manchester by the Sea is een mooie film die je niet alleen raakt, maar die je ook echt doet nadenken over wat je zelf in je leven hebt. En dat maakt deze film o-zo-goed.

© 2016 K Films Manchester LLC. All Rights Reserved.

Lonergan heeft duidelijk veel aandacht voor zijn verhaal en het drama dat er in verwerkt zit. Maar het meest pakkende aan de film zijn de mooie personages die doorheen het verhaal stuk voor stuk een boeiende psychologische ontwikkeling doormaken. Lee, het voornaamste personage in de prent, is een interessante gebroken man die doorheen de film heel wat meemaakt. Hij staat erg dicht bij de kijker, dus je met Lee vereenzelvigen is niet moeilijk. En dat dat allemaal zo goed overkomt, ligt niet enkel aan de fenomenale schrijverskunsten van Kenneth Lonergan. Niemand minder dan Casey Affleck, die zich al meermaals bewezen heeft en ook in deze film weer prachtig uit de hoek komt, draagt het hoofdpersonage gewoon perfect. Affleck is een geraffineerd acteur en zet zijn broer nu definitief in een reusachtige schaduw. Verder zijn ook de personages van Michelle Williams, Lucas Hedges en Kyle Chandler enorm boeiend en zijn de acteerprestaties van de voltallige cast ongelooflijk indrukwekkend.

Het verdict

Dat je Manchester by the Sea in de bioscoop gemist hebt, is geen ramp. Het is immers geen bombastische prent die je compleet wegblaast. Maar alsjeblieft… zorg ervoor dat je de film op DVD of Blu-Ray in huis haalt. Want je mag het pakkende verhaal van de totaal gebroken Lee Chandler echt niet missen. Manchester by the Sea is enorm eerlijke en prachtig vertolkte cinema die je echt gezien moet hebben. Casey Affleck en Lucas Hedges bezorgen je meer dan eens ogen vol tranen en spelen echt de pannen van het dak. Het is dan ook terecht dat Affleck met de Oscar voor beste acteur aan de haal ging. Als je daar ook nog eens het subtiele regiewerk van de geweldige Kenneth Lonergan bijneemt, heb je alle ingrediënten voor dé perfecte dramafilm. Manchester by the Sea ligt sinds 31 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken en wordt verdeeld door Universal Pictures. Bekijk de pakkende trailer nu.

Heb jij ook al zo veel goede dingen gehoord over Manchester by the Sea? Ben jij deze enorm pakkende dramafilm al in de bioscoop gaan zien en vind je de personages en het verhaal ook zo sterk? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen en je mening te delen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *