Review – Hidden Figures (2017)

Informatie

Regie: Theodore Melfi
Cast: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Jenelle Monáe, Kevin Costner& Mahershala Ali
Genre: Historisch drama, drama, biografie
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 1 februari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 28 juni 2017

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

In een nog niet zo ver verleden was het meer dan normaal dat kleurlingen en de ‘superieure’ blanken een compleet afgescheiden leven hadden. Er waren aparte toiletten en in de bus had iedereen zijn of haar plek. Bovendien was er ook een gigantische onderscheid tussen mannen en vrouwen, iets dat we zelfs tot op vandaag nog aan de oppervlakte zien komen. Ongelijkheid en racisme zijn dingen die niet door de beugel kunnen, nooit niet. En dat is ook de mening van St. Vincent-regisseur Theodore Melfi, die met zijn nieuwe film Hidden Figures een krachtige boodschap de wereld instuurt. Maar is zijn film ook echt goed en komt die boodschap bij de kijker ook echt goed binnen?

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Hidden Figures keren we een stukje terug in de tijd. Anno 1961 volgen we drie Afro-Amerikaanse dames die de beste vriendinnen ooit zijn. Maar dat is niet alleen wat hen zo bijzonder maakt. Katherine, Dorothy en Mary zijn ontzettend intelligent en kunnen de meest wiskundige vraagstukken oplossen. Wanneer Rusland en de VS in een enorme ruimtewedloop belanden, gaan de drie dames aan de slag als wiskundigen bij de NASA. Maar daar worden ze telkens weer met hun neus op de feiten gedrukt: ze zijn zwart én vrouw, daarom moeten ze zich gedeisd houden. Gedreven door ambitie proberen ze zich door hun harde en ongelijke leven te worstelen in de hoop één van hoge posities bij de NASA te kunnen bekleden. En dat verloopt nooit zonder vallen en opstaan…

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

20th Century Fox promootte deze film bij de release in de bioscoop als een echte vrouwenfilm en organiseerde ook een aantal screenings voor vrouwen. Dat is eigenlijk helemaal onterecht, want het verhaal dat de film brengt is gewoon voor iedereen enorm boeiend en leerrijk. Het leert ons hoe hard het geweest moet zijn toen je als kleurling in de Verenigde Staten en elders in de wereld compleet anders behandeld werd. Hidden Figures geeft dat perfect weer, maar blijft steeds ongelooflijk frivool. Op geen enkel moment neemt de dramatische kant van het verhaal een te groot aandeel in, waardoor je echt van de film kan genieten. De sfeer zit helemaal goed en ook het tempo ligt perfect. Hidden Figures is echt een topfilm.

© 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Dat het verhaal zo goed in elkaar zit, komt wellicht ook doordat de prent gebaseerd is op echte waargebeurde verhalen en bovendien een boek volgt. Alles hangt perfect aan elkaar en de verschillende subplots die het verhaal vullen, doen je interesse nog groter worden. Ook de personages zijn verre van leeg. De dappere Afro-Amerikaanse vrouwen die strijden voor gelijkheid en weten dat ze wel wat kunnen bereiken zijn zo inspirerend, dat je na afloop van de film vol energie tegen het leven aan gaat. En die energie straalt de cast zelf ook echt uit. De rollen van Katherine, Dorothy en Mary worden perfect naar het scherm gebracht door respectievelijk Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Jenelle Monáe. De drie veelzijdige actrices zorgen voor vuurwerk op het scherm. De overige ondersteunende rollen worden ook sterk vertolkt door Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons en Oscarwinnaar Mahershala Ali.

Het verdict

Met zijn dramatische komedie St. Vincent (2015) bracht de uitstekende regisseur Theodore Melfi al een geweldige prent, maar deze keer is het nog beter. Hidden Figures is een inspirerende film met een sterk verhaal en briliante – op echte personen gebaseerde – personages. Alles lijkt gewoon te kloppen in deze film. Het tempo zit goed, de sfeer is geweldig en het blijft over de hele lijn erg verteerbaar. Hidden Figures is een geweldige film die je echt gezien moet hebben, al is het alleen al omdat de cast zo indrukwekkend is. Zorg er dus voor dat je deze film niet mist, want dat zou echt een gat in je cultuur zijn. Hidden Figures wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 28 juni 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande knappe trailer nu.

Heb jij ook al zo veel goede dingen over Hidden Figures gehoord en ben je van plan om de DVD of Blu-Ray in huis te halen? Of zag je de film al in de bioscoop en vond je hem toch niet zo indrukwekkend als wij? Laat het nu weten door je mening met ons te delen in een reactie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *