Review – Loving (2017)

Informatie

Regie: Jeff Nichols
Cast: Ruth Negga, Joel Edgerton,  Marton Csokas, Nick Kroll, Jon Bass & Michael Shannon
Genre: Drama, biografie, romantiek
Distributeur: Universal Pictures
Releasedaum DVD & Blu-Ray: 21 juni 2017

© 20176 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het lijkt wel alsof 2017 het jaar was waarin filmmakers maar al te graag films uitbrachten over rassendiscriminatie. Denk bijvoorbeeld maar aan Hidden Figures, de film van Theodore Melfi over drie vrouwen die het willen maken bij de NASA. Het is natuurlijk ook nodig dat we vandaag de dag herinnerd worden aan de verwerpelijke tijd waarin niet iedere medemens als een gelijke werd beschouwd. En dat was wellicht ook de gedachte van Midnight Sun-regisseur Jeff Nichols toen hij besliste om het indrukwekkende drama Loving op de kijker los te laten. Maar kan Nichols na Mud (2012) en Midnight Sun (2016) wederom overtuigende cinema brengen?

© 20176 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

In Loving trekken we anno 1958 naar Virginia in de Verenigde Staten. Richard is een hardwerkende en blanke bouwvakker die woont op een plek waar kleurlingen en blanken perfect naast elkaar leven. Wanneer hij hopeloos verliefd wordt op de betoverende Mildred, kan hij niet meer wachten en beslist hij als de bliksem met haar te trouwen. Samen trekken ze naar D.C., waar ze voor de federale staat trouwen. Alleen vormt dat voor de lokale politie en de rechter in Virginia een groot probleem, want het zou helemaal niet legaal zijn en bovendien is een huwelijk tussen een blanke en een kleurling volkomen nietig. Het duurt niet lang alvorens het pasgetrouwde koppel in de gevangenis belandt. Van het ene moment op het andere wordt het leven van de familie Loving compleet ondersteboven gedraaid.

© 20176 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

Loving vertelt een waargebeurd verhaal, net zoals zovele films die zich in quasi dezelfde sfeer afspelen. Je zou dan ook denken dat het allemaal niet zo origineel is, maar dat is een grote misvatting. Met zijn nieuwe prent Loving brengt regisseur Jeff Nichols een compleet andere soort film. Je ziet immers geen personages die van het ene moment op het andere ware helden worden. Alles blijft enorm ingetogen en gewoon, met een prachtige focus op de eindeloze liefde tussen de twee hoofdpersonages. Loving – de titel verklapt het al – is dan ook echt een ode aan de liefde. Maar ook dat gebeurt helemaal niet op de manier dat je het zou verwachten. Alles blijft klein en daar ligt ook meteen het charme van de film. Loving wordt op geen enkel moment te bombastisch en dat doet echt deugd.

© 20176 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

De film gaat en staat natuurlijk volledig met de personages. En die heeft Nichols, die de film zowel regisseerde als schreef, ongelooflijk straf uitgewerkt. Het is boeiend om te zien dat Mildred als personage niet zou functioneren zonder Richard en vice versa. De twee personages kloppen gewoon over de hele lijn en zitten mooi in elkaar. Bovendien zijn en blijven ze doorheen het hele verhaal begrijpelijke personages waarmee je je als kijker meteen kan vereenzelvigen. En dat is dan weer de verdienste van Joel Edgerton en Ruth Negga. Beide acteurs zetten hun rol indrukwekkend en ingetogen neer en bovendien voel je ook dat er een echte chemie is tussen de twee. Edgerton bewees eerder al dat hij een voortreffelijk acteur is, maar het is vooral Negga die met haar stille personage de show steelt.

Het verdict

Jeff Nichols doet het weer helemaal. Met zijn recentste dramafilm Loving presenteert hij opnieuw cinema van de allerhoogste plank. Hij blijft verbazen met vernieuwende films die over de hele lijn origineel zijn en blijven. Loving is een ingetogen en rakend drama dat je stilletjes naar het scherm doet staren. Het verhaal is sterk en de regisseur voorziet de film van fantastisch fraaie beelden. En dan heb je ook nog het voortreffelijke acteerwerk van Ruth Negga en Joel Edgerton. De twee doen het zo goed dat je af en toe helemaal vergeet dat het een film is. Loving is misschien geen makkelijke film om te verteren, maar dat hoeft ook niet altijd. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 21 juni 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Spreekt Loving je echt aan en ben je benieuwd hoe regisseur-scenarist Jeff Nichols deze biografie naar het scherm brengt? Spreken de personages je wel aan? Of laat het hele verhaal je maar koud? Laat weten wat jij van deze film denkt door hier te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *