Review – Fifty Shades Darker (2017)

Informatie

Regie: James Foley
Cast: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Eric Johnson, Eloise Mumford & Rita Ora
Genre: Drama, romantiek
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 februari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 juni 2017

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Boekverfilmingen zouden op zich ongelooflijk sterk moeten zijn. Filmmakers die zich daar aan wagen hebben meestal schitterende personages waarmee ze aangename verhaallijnen kunnen uitwerken die niet te ver afwijken van het boek. Natuurlijk zullen er steeds kritieken komen omdat het boek niet zo nauwgezet gevolgd wordt. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele commentaren die regisseur Peter Jackson kreeg toen hij besliste om The Lord of the Rings naar het witte doek te brengen. En wie boeken en films zegt, denkt misschien ook een heel klein beetje aan die speciale Fifty Shades-trilogie die sinds 2015 bij ons de zalen onveilig maakt. Nu Universal Pictures de tweede film in de reeks op DVD en Blu-Ray uit heeft gebracht, is het hoog tijd om te bekijken of de filmmakers iets geleerd hebben uit hun fouten die ze maakten in de eerste aflevering.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

In Fifty Shades Darker zien we opnieuw de jonge en onschuldige Anastasia Steele. De voormalige literatuurstudente is intussen afgestudeerd en werkt als redactrice bij een gerenommeerde uitgeverij. Na wat ze een tijdje geleden allemaal meemaakte met de mysterieuze Christian Grey, staat haar leven weer terug op de rails. Maar wanneer ze op een dag voor een kunstexpositie uitgenodigd wordt door een vriend en daar de fameuze Christian wederom tegen het lijf loopt, begint alles weer te kriebelen. Christian beweert volledig veranderd te zijn en pakt Anastasia meteen weer helemaal in. De twee beginnen elkaar nu echt te leren kennen, maar er blijven geheimen naar boven komen. Zal Anastasia alles van Christian blijven accepteren of komt er een punt waarop het allemaal echt te veel wordt?

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Het wereldwijde fenomeen… Zo noemt filmdistributeur Universal deze belachelijke filmreeks. De vorige aflevering, Fifty Shades of Grey (2015), was een regelrecht filmmisbaksel, maar er was hoop dat de filmmakers iets zouden leren. Wel, dat is helemaal niet het geval. Fifty Shades Darker is op veel vlakken zelfs erger dan zijn voorganger. Het klopt wel dat het verhaal wat beter in elkaar steekt en dat er veel meer dialogen zijn, maar wederom voelen die helemaal niet spontaan aan. Alles is gekunsteld en niks komt echt over. Bovendien is het verhaal een lappendeken van gebeurtenissen en dat laat de kijker compleet koud. Je interesse trekt tegen het midden van de film richting andere oorden en dat zegt al meer dan genoeg. En wie kijkt voor de zogezegde vernieuwende seksscènes komt ook bedrogen uit. Je valt er gewoon bij in slaap.

© 2016 Universal Studios. All Rights Reserved.

Ook de personages zijn opnieuw verre van sterk. Anastasia is weer haar irritante zelve die voortdurend op haar lippen bijt en op die manier aankondigt dat het weer ‘heet’ gaat worden. Christian is dan weer de steenrijke dikke nek die maar al te graag toont hoe veel geld hij op zijn rekening heeft staan. Het is ondertussen allemaal wat afgezaagd geworden en bovendien kan je je nooit met hen vereenzelvigen. Dat komt wellicht ook door het twijfelachtige acteerwerk van Dakota Johnson en Jamie Dornan. Johnson brengt een performance die gewoon helemaal niet overtuigend overkomt. Het voelt alsof je staart naar een leeg conservenblik dat maar wat staat te staan. En Jamie Dornan… ach… daar hoef je geen woorden aan vuil te maken. Het is gewoon slecht.

Het verdict

Er zal zeker wel een publiek zijn voor rommelfilms als Fifty Shades Darker en de nieuwsgierigheid naar dit soort films is ook wel begrijpelijk, maar als je houdt van films met inhoud ben je echt aan het verkeerde adres. Net zoals zijn voorganger is Fifty Shades Darker qua verhaal één grote hoop vuilnis en kunnen acteurs Dakota Johnson en Jamie Dornan helemaal niet overtuigen met hun belachelijke performances. En dan is er nog het zeer zwakke regiewerk van James Foley, een man die maar weinig interessante projecten voor zijn rekening nam. Hij slaagt er ook niet in om de focus van de film juist te leggen, waardoor je na verloop van tijd zelfs bijna in slaap valt. Maar oordelen over deze film doe je eigenlijk best vooral zelf. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 7 juni op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij wel een fan van de franchise en ben je van mening dat Fifty Shades Darker veel beter is dan zijn voorganger? Of denk je net zoals ons dat het allemaal echte rommel is? Zag je de film al in de bioscoop? Laat het nu weten door hier onder een korte reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *