Review – Jackie (2017)

Informatie

Regie: Pablo Larraín
Cast: Natalie Portman, Peter Saargard, Richard E. Grant, John Hurt & Billy Crudup
Genre: Biografie, historisch drama
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 1 februari 2017
Releasedatum DVD en Blu-Ray: 20 juni 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

Informatie

Er zijn in het verleden heel wat inspirerende figuren de revue gepasseerd. Dat filmmakers over die persoonlijkheden maar al te graag films maken is dan ook echt een evidentie. Maar ze zijn niet allemaal even sterk en in orde qua kwaliteit. Zo kan je een film als Snowden (2016) maar amper vergelijken met Clint Eastwoods meesterwerk Sully (2016) of het spannende en erg leerrijke The Infiltrator (2016). Maar er was dit jaar één titel die er echt met kop en schouders bovenuit stak, gewoon omdat een portret van die aard nooit eerder naar het witte doek kwam. Filmmaker Pablo Larraín besliste om een film te maken rond de interessante Jackie Kennedy, first lady en vrouw van de overleden president J.F.K. Maar is de film ook echt zo goed?

© 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

In Jackie leren we Jacqueline Kennedy beter kennen. Wanneer haar man in Dallas door de verschrikkelijke Lee Harvey Oswald neergeschoten wordt, stort ze helemaal in. Ze voelt zich plots niemand meer en heeft het natuurlijk enorm moeilijk met de dood van haar man. Het Witte Huis staat in rep en roer om de begrafenis van haar man te regelen, maar telkens stoten ze op de vastberaden Jackie. Zij wil en zal uiteindelijk alles tot in de puntjes regelen, want alleen zij weet hoe haar man het graag zou hebben. Terwijl ze haar twee kinderen duidelijk moet maken wat er allemaal is gebeurd en ziet hoe de media teert op de hele situatie, moet ze omgaan met het hele gebeuren. Intussen timmert de pas benoemde Lyndon B. Johnson aan zijn prille presidentscarrière. Jackie moet proberen om haar moed bij elkaar te houden om zo de uiterst moeilijke periode te doorstaan.

© 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

Wie houdt van typische dramafilms en Hollywoodiaanse biografieprenten is met Jackie compleet aan het verkeerde adres. De film is helemaal niet zo gemakkelijk te verteren en ziet er over de hele lijn bovendien behoorlijk atypisch uit. Maar dat is ook net wat Jackie zo ongelooflijk indrukwekkend maakt. Het verhaal gaat heel erg traag, maar dat geeft je net de kans om het personage goed te leren kennen en je volledig onder te dompelen in de moeilijke periode die de first lady doormaakt. Het script is beknopt en toch schitterend geschreven, terwijl regisseur Pablo Larraín alles fenomenaal in beeld brengt. Jackie is een bijzonder staaltje cinema dat niet voor iedereen is weggelegd, maar toch -o-zo-interessant is als je geïnteresseerd bent in het onderwerp en je houdt van stijlvolle drama’s.

© 2017 The Searchers. All Rights Reserved.

En als dat nog niet genoeg redenen zijn om de film in je collectie op te nemen, is er ook nog het voortreffelijke acteerwerk van de getalenteerde Natalie Portman. De veelzijdige actrice brengt de rol van de inspirerende Jackie zo mooi naar het scherm, dat je bijna gelooft dat zij echt de vrouw zelf is. Je kan haar performance ook niet met één bepaalde emotie linken, omdat er zo veel verschillende emoties aan te pas komen. Ook de manier waarop ze in deze film praat, doet je beseffen wat voor goede actrice Portman wel niet is. Verder zijn er ook mooie performances van Peter Sarsgaard, Billy Crudup, de intussen overleden John Hurt en Logan-acteur Richard E. Grant. Jackie is gewoon ook heel erg sterk gecast.

Het verdict

Een gemakkelijke en echt vermakelijke film is Jackie niet. Als je niet houdt van bijzondere dramafilms die eens iets anders brengen dan de doorsnee film die bij ons in de zalen verschijnt, dan zal je deze film wellicht niet meteen interessant vinden. Maar wie graag de deur openzet richting de meer kunstige cinema zal volledig onder de indruk zijn van deze film. Regisseur Pablo Larraín, de Chileense topregisseur die eerder al Neruda (2016) bracht, weet hoe hij zijn publiek moet trakteren op visueel genot en een uitstekend verhaal. Alles komt sterk over en dat ligt natuurlijk ook aan de voortreffelijke performance van Natalie Portman. Jackie is een inspirerende drama dat je zo snel mogelijk in je collectie moet opnemen. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 20 juni 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij wel te vinden voor inspirerende en bijzondere dramafilms zoals Jackie? Of spreekt het onderwerp van deze film je helemaal niet aan? Zag jij Jackie al en ben je niet zo’n fan van de stijl van regisseur Pablo Larraín? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *