Review – Billy Lynn’s Long Halftime Walk (2017)

Informatie

Regie: Ang Lee
Cast: Joe Alwyn, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Steve Martin, Vin Diesel & Makenzie Leigh
Genre: Oorlog, drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 25 januari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 31 mei 2017

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and S8 Billy Lynn, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Je kan het als leek maar amper vatten, maar het moet vreselijk zijn geweest om als soldaat de fameuze ‘war on terror’ van dichtbij mee te maken. Soldaten van over de hele wereld werden – en worden vandaag nog steeds – in het Midden-Oosten gestationeerd om er zo voor te zorgen dat het er politiek allemaal wat stabieler aan toe gaat. Het initiatief kwam oorspronkelijk van de Amerikaanse president George W. Bush en dat na de bekende aanvallen op de WTC-torens in 2001. Maar er is één ding dat we af en toe allemaal lijken te vergeten. De soldaten die daar voor het vaderland vechten zijn gewoon mensen zoals u. De vraag is dan ook wat er met die mensen gebeurt van zodra ze terug thuiskomen. Daarover gaat Billy Lynn’s Long Halftime Walk, een oorlogsdrama van Life of Pi-regisseur Ang Lee.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and S8 Billy Lynn, LLC. All Rights Reserved.

In Billy Lynn’s Long Halftime Walk volgen we het heldhaftige Bravo-team dat dapper in Irak gestreden heeft. Wanneer de soldaten terugkomen naar Texas, worden ze door hun vaderland geëerd voor hun moed en doorzettingsvermogen in de vreselijke omstandigheden. Ze moeten een hele tournee maken doorheen de VS zodat iedereen hen voor alles kan feliciteren. Één van de soldaten is de dappere Billy Lynn, een 19 jaar jonge soldaat die zijn goede vriend Shroom voor zijn ogen zag sterven na een hevige strijd in Irak. Lynn heeft het er moeilijk mee dat er zo veel feest gevierd wordt omwille van een volgens hem totaal onnodige oorlog, want de omstandigheden waarin hij en zijn makkers moesten vechten waren helemaal niet zo indrukwekkend als het Amerikaanse volk probeert te geloven. Integendeel… het was een complete hel.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and S8 Billy Lynn, LLC. All Rights Reserved.

Een film die focust op een aantal uit Irak terugkerende soldaten… Het klinkt meteen heel erg interessant. En dat is Billy Lynn’s Long Halftime Walk eigenlijk ook wel. Regisseur Ang Lee, die met zijn Life of Pi (2012) maar liefst vier Oscars won, is een uitstekend verhaalverteller en probeert ook deze keer zo goed mogelijk in beeld te brengen wat het allemaal geweest moest zijn. Maar daar zit al het grootste probleem van deze prent. Het verhaal dat Lee brengt, focust op veel te veel elementen, waardoor de belangrijke boodschap van de film helemaal verloren gaat. In essentie wil de prent een verhaal brengen over posttraumatische stressstoornissen bij soldaten, maar door de blingbling en bijkomende verhaallijnen blijft daar belachelijk weinig van over. Alleen de interessante flashbacks van de oorlog in Irak zorgen ervoor dat je echt geïnteresseerd kijkt.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and S8 Billy Lynn, LLC. All Rights Reserved.

Maar vergis je niet, Billy Lynn’s Long Halftime Walk is en blijft een film die echt het kijken waard is. Er is voldoende aandacht voor de ontwikkeling van de personages, die bovendien helemaal niet leeg zijn. Zo krijg je een mooi overzicht over het leven en de persoonlijkheid van de jonge Billy Lynn en komt het verhaal nu en dan heel erg dichtbij. Het is dus alleen jammer dat de prent vervolgens weer een enorme afstand neemt. Gelukkig is er dan de uitstekende cast die dit probeert te compenseren, wat deels ook lukt. De rol van Billy Lynn wordt voortreffelijk naar het scherm gebracht door Joe Alwyn en ook die van sergeant Dime komt goed over door Tron: Legacy-acteur Garrett Hedlund. Verder zorgen ook Vin Diesel, één van de meest sympathieke Hollywoodkoppen van het moment, Kristen Stewart en Steve Martin voor interessante rollen.

Het verdict

Billy Lynn’s Long Halftime Walk is geen slechte film, verre van. Ang Lee probeert je met zijn verhaal te doen inzien dat de soldaten zelf ook heel wat problemen hadden met de zogenaamde war on terror. Bovendien toont hij dat ze niet allemaal gezond terugkwamen van hun gevaarlijke reis naar Irak. Jammer genoeg schept de regisseur er veel te veel extraatjes bij, waardoor die belangrijke boodschap net iets te hard verloren gaat. Billy Lynn’s Long Halftime Walk had veel sterker kunnen zijn als er gewoon wat meer gesleuteld werd aan het script. Op het acteerwerk valt gelukkig niet echt veel aan te merken. Joe Alwyn, Garrett Hedlund en Steve Martin doen het zeker niet slecht en maken de film er zeker beter op. Deze oorlogsprent wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 31 mei 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Spreekt Billy Lynn’s Long Halftime Walk je wel aan of denk je dat deze film helemaal nergens heengaat? Zag je dit oorlogsdrama al in de bioscoop of ben je van plan de film op DVD of Blu-Ray in huis te halen? Laat het nu weten door hier onder een korte reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *