Review – Patriots Day (2017)

Informatie

Regie: Peter Berg
Cast: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J.K. Simmons, Kevin Bacon & John Goodman
Genre: Drama, criminaliteit, actie
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 15 maart 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 juli 2017

© 2016 CBS Films Inc. and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Je kan er maar amper onderuit. De laatste jaren is er heel wat geweld geweest in de wereld door onder andere vreselijke terroristische aanslagen. Herinner je eind vorig jaar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn en dit jaar de aanslag in Manchester na het concert van Ariana Grande, de man met de machete voor het Louvre in Parijs en de aanslag in London waarbij telkens heel wat mensen het leven lieten of tal van mensen gewond achterbleven. Ook ons kleine Belgenlandje bleef niet gespaard van de gruwel en maakte op 22 maart 2016 één van de donkerste dagen in de geschiedenis mee. Twee explosies op Zaventem en één in de Brusselse metro zorgde voor 32 doden en een 350 tal gewonden. Het was een aanslag die enorm leek op die tijdens de marathon in Boston een aantal jaren terug. Maar hoe ging dat nu weer? Daarover gaat Patriots Day, de zoveelste samenwerking tussen regisseur Peter Berg en acteur Mark Wahlberg.

© 2016 CBS Films Inc. and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

In Patriots Day keren we een tijdje terug in de tijd. Anno 2013 maken we kennis met Tommy Saunders, een gerespecteerd politieagent. Samen met zijn gemotiveerd team maakt hij zich klaar om in te staan voor de veiligheid tijdens de marathon in Boston. Alles is perfect geregeld en niets loopt fout, tot er op een bepaald moment – niet zo ver van elkaar – twee grote explosies plaatsvinden. Hét evenement van het jaar in Boston wordt van het ene moment op het andere een grote nachtmerrie. De balans is zwaar: ruim 280 gewonden en 3 doden. De FBI komt meteen ter plaatse en start een gigantisch onderzoek. Wanneer twee verdachten worden aangeduid, beginnen Saunders en zijn mensen aan één van de grootste klopjachten in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Maar zal dit uiteindelijk nog meer mensenlevens kosten?

© 2016 CBS Films Inc. and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Met een heerlijke chaos begint Peter Berg zijn film. De personages worden één voor één geïntroduceerd op een Suicide Squad-achtige manier, met één groot verschil: het werkt allemaal meteen heel erg goed. Door vooraf de dramatische kant van de personages mooi te schetsen, zorgt regisseur en scenarist Peter Berg ervoor dat je als kijker meteen helemaal mee bent met het verhaal. En dat verhaal zit ongelooflijk vernuftig in elkaar. Op geen enkel moment verlies je je aandacht en dat komt onder andere doordat regisseur Peter Berg twee genres perfect met elkaar verweeft. Actie en drama wisselen elkaar mooi af en dat doet voor de kijker echt goed. Patriots Day is een historisch actiedrama dat je zowel entertaint als doet nadenken over wat er gebeurd is. En dat is helemaal wat je wil dat de film met je doet.

© 2016 CBS Films Inc. and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Het script zit goed en de actiescenes zijn een streling voor het oog, maar dat is nog niet alles. Peter Berg zorgt er wederom voor dat je – net zoals in zijn vorige film Deepwater Horizon (2016) – getrakteerd wordt op mooi uitgewerkte personages. Saunders is een vermoeide en geblesseerde politieagent die dan ook nog eens de held moét uithangen. Dat klinkt als dé perfecte rol voor acteur Mark Wahlberg en die zet hij dan ook op fenomenale wijze neer. En dan zijn er nog commissaris Ed Davis, vrouwlief Carol Saunders en FBI-agent Richard DesLauriers. Ook die rollen worden knap naar het scherm gebracht door respectievelijk John Goodman, Michelle Monaghan en Kevin Bacon. En zoals je misschien al gehoord hebt is er ook nog een grote rol weggelegd voor landgenoot Themo Melikidze, die de rol van terrorist Tamerlan Tsarnaev voor zijn rekening neemt. Ook hij doet het opvallend goed.

Het verdict

Patriots Day is een film die je niet mag missen. Topregisseur Peter Berg brengt een film die je naar je keel grijpt en tegelijkertijd ook echt entertaint. Het verhaal komt geleidelijk op gang en trekt je zo helemaal mee in wat er allemaal gebeurd is op 15 april 2013 tijdens de bekende marathon van Boston. Op geen enkel moment verveel je je en dat komt ook doordat je je zo goed kan inleven in de uitstekend uitgewerkte personages. Door het acteerwerk van J.K. Simmons, Mark Wahlberg, John Goodman en landgenoot Themo Melikidze wordt alles nog sterker en kan je één ding heel erg duidelijk concluderen: Patriots Day hoort zonder twijfel in je filmcollectie. Je vindt deze voortreffelijke film van Peter Berg sinds 8 juli op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Zag jij Patriots Day al in de bioscoop of wachtte je tot je de film zelf thuis op DVD of Blu-Ray kon bewonderen? Wat denk jij van de acteerprestatie van landgenoot Themo Melikidze? Vond jij Patriots Day ook zo beklijvend? Laat het nu weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *