Review – Storm: Letters van Vuur (2017)

Informatie

Regie: Dennis Bots
Cast: Juna De Leeuw, Davy Gomez, Peter van den Begin, Angela Schijf & Yorick Van Wageningen
Genre: Avontuur, drama, familiefilm
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 12 januari 2017
Releasedatum DVD: 30 juni 2017

© 2016 VOF Storm Filmproductie. All Rights Reserved.

Recensie

Als je graag in de geschiedenisboeken duikt, zal je welicht heel erg snel ontdekken dat er bij ons in de middeleeuwen en de nieuwe tijd heel wat interessante dingen gebeurd zijn. Zo maakten we lang deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, een land waar al vanaf de stichting steeds tegenstellingen waren tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Één van die tegenstellingen vind je in het godsdienstige: de Noordelijke Nederlanden waren eerder protestants, terwijl men in het zuiden voluit voor het katholicisme ging. Maar hoe zijn die tegenstellingen ontstaan? En hoe was de sfeer tijdens die spannende periode? Daarover gaat de Nederlands-Belgische jeugdfilm Storm: Letters van Vuur die sinds kort op DVD in de winkelrekken ligt. Maar is de prent ook de moeite waard?

© 2016 VOF Storm Filmproductie. All Rights Reserved.

In Storm: Letters van Vuur trekken we helemaal terug naar de middeleeuwen. In het hartje van Antwerpen in de zestiende eeuw woont de jonge Storm, een nieuwsgierige jongen die zijn vader maar al te graag helpt in de drukkerij. Maar geld verdienen met drukken is anno 1521 erg gevaarlijk, zeker wanneer de nieuwe en strenge inquisiteur Frans Van der Hulst beslist om iedereen te vervolgen die verboden drukwerken verdeeld. Wanneer Storm er achter komt dat zijn vader voor een zekere Maarten Luther een brief moet drukken en de mannen van de inquisitie nagenoeg meteen op de deur staan te bonken, beslist hij te ontsnappen met het zetsel van de brief. Maar dat is niet zonder gevaar, want al gauw wordt ook hij achternagezeten door iedere soldaat van Antwerpen. Zal Storm deze spannende periode overleven?

© 2016 VOF Storm Filmproductie. All Rights Reserved.

Erg veel historisch getinte films worden er in onze contreien niet meteen gemaakt. Wanneer een film als deze in de zalen verschijnt, is de interesse dan ook meteen heel erg groot. En dat is terecht, want het verhaal dat Storm: Letters van Vuur brengt is vanaf de allereerste seconde ongelooflijk meeslepend. Doordat de sfeer in de prent van meet af aan heel erg goed zit en je helemaal ingepakt wordt door de geweldige middeleeuwse wereld die regisseur Dennis Bots creëerde, weet de prent je interesse de hele tijd vast te houden. En ja, het mag dan allemaal wel over een kind gaan, maar laat dat je niet tegenhouden. Storm is een erg volwassen prent die veel vertelt over de tijd van toen en beperkt zich helemaal niet tot het fictieve verhaal van de jonge storm. Deze middeleeuwse avonturenfilm is entertainend én leerrijk en dat zegt eigenlijk al meer dan genoeg.

© 2016 VOF Storm Filmproductie. All Rights Reserved.

Wat je eigenlijk nog het meeste enthousiast maakt over deze film, zijn de mooi uitgewerkte personages. Stom is een dappere jongen die het niet al te breed heeft en zijn vader moet helpen in de drukkerij. Hoewel het taferelen zijn die niet meteen dicht bij staan, slaagt scenariste Karin van Holst Pellekaan er toch meteen in de kijker te laten meevoelen met de jonge knaap. Het is natuurlijk ook een enorm pluspunt dat de rol van de dappere Storm heel erg indrukwekkend neergezet wordt door de onervaren Davy Gomez, die op geen enkel moment flauw overkomt. Verder zien we ook nog onze Vlaamse Peter van den Begin als inquisiteur Van Der Hulst, Angela Schijf als moeder van Storm en schittert Juna de Leeuw prachtig in de rol van Marieke. Storm: Letters van Vuur is dus ook een erg sterk gecaste prent.

Het verdict

Een film als Storm: Letters van Vuur zullen we niet snel opnieuw zien passeren. Het is een opmerkelijk stukje cinema dat niet alleen voor jeugd heel goed in elkaar zit, maar ook volwassenen erg kan bekoren. Regisseur Dennis Bots brengt de middeleeuwse wereld waarbinnen het verhaal zich afspeelt erg overtuigend naar de kijker. De speciale effecten zijn enorm geloofwaardig en de verschillende locaties zijn goed gekozen. En dan heb je nog het goede verhaal en de ijzersterke personages die het hele plaatje compleet maken. Storm: Letters van Vuur is een schitterende Nederlandse prent die je doet geloven dat ook hier Hollywoodcinema gemaakt kan worden. Je vindt de prent van Dutch FilmWorks sinds 30 juni 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Klinkt deze film voor jou echt als muziek in de oren? Of spreekt Storm: Letters van Vuur je eigenlijk helemaal niet aan? Vond jij ook dat de rol van Peter van den Begin gewoon perfect is? Zag je de film in de bioscoop? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *