Review – Home (2017)

Informatie

Regie: Fien Troch
Cast: Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Battog, Lena Suijkerbuijk & Karlijn Sileghem
Genre: Drama
Distributeur: Cinéart
Releasedatum bioscoop: 11 januari 2017
Releasedatum DVD: 2 juni 2017

© 2017 Home. All Rights Reseved.

Recensie

Het spreekt voor zich dat je je kinderen altijd heel erg graag ziet. Maar als je tieners opgroeien en beginnen te puberen, wordt praten met je kroost een heel grote opgave. Pubers zijn immers heel gesloten en willen niet altijd vertellen wat er op hun lever ligt. Tal van films probeerden ons dat al te tonen, maar het is vooral Fien Trochs Home die door internationale pers enorm goed werd bevonden. Maar wat maakt de film zo goed? Is hij echt zo schitterend? Want Fien Troch wist op het filmfestival van Venetië een prestigieuze prijs in de wacht te spelen. Hoog tijd om eens te bekijken wat de prent zo beklijvend maakt.

© 2017 Home. All Rights Reseved.

In Home worden we gekatapulteerd richting de leefwereld van een aantal pubers. Wanneer de zeventienjarige Kevin uit de gevangenis komt, moet hij van zijn moeder tijdelijk bij zijn tante en nonkel gaan wonen. Momenteel zou er voor hem immers geen plaats zijn thuis. Hij heeft het er moeilijk mee, maar zo leert hij wel John kennen, een mysterieuze jongen die net zoals hij geen perfect leven heeft. Ze communiceren onderling niet heel erg veel, maar vriendschap is er zeker wel. Wanneer op een avond een vreselijk noodlot toeslaat, moeten John, Kevin en neef Sammy ondenkbare dingen doen die alles en iedereen ongelooflijk onder druk zetten. Loopt dat wel goed af?

© 2017 Home. All Rights Reseved.

Over Home is zowel in België als elders in de wereld enorm veel geschreven. Dat de nieuwsgierigheid bij aanvang van de film enorm groot is, is dan ook geen verrassing. Ergens is het dan wel jammer dat Home zo een speciale film is. De manier waarop Fien Troch haar verhaal brengt is enorm beklijvend en op geen enkel moment voel je je gemakkelijk. Maar daar ligt meteen ook de sterkte van de film. Want met deze pakkende dramaprent wilde Fien Troch ook helemaal niet entertainen. Ze wil aan het publiek tonen wie pubers zijn en waarom ze doen wat ze doen. Dat doet ze geweldig goed, maar echt genieten van de film wordt het nooit.

© 2017 Home. All Rights Reseved.

Home moet het onderandere hebben van de personages. En die zijn zeker erg knap uitgebouwd. Geen enkel personage is een doorsnee tiener, althans is dat wat we denken. We geloven immers vaak dat tieners – natuurlijk omdat ze zo weinig communiceren – een geweldig leven hebben. Elk personage dat we voorgeschoteld krijgen is uniek en op geen enkel moment heb je het gevoel dat je naar lege personen staart. Ook hier weet Fien Troch dus met haar film te scoren. Zowel Sammy als Kevin als John zijn interessante personages. En dan heb je ook nog de knappe ‘volwassenen’ die voortreffelijk neergezet worden door Jeroen Perceval, Els Dottermans en Karlijn Sileghem. Het is trouwens ook knap dat de tieners die je in de prent ziet nog nooit eerder geacteerd hebben. Home is sterk gecast en plukt daar zeker de vruchten van.

Het verdict

Als je op een avond zin hebt in een film die niet veel van je vraagt en die je achteraf al helemaal niet doet nadenken, dan is Home zeker geen kanshebber. De dramafilm toont vreselijke dingen die je echt aan het denken zetten en dat was zeker ook de bedoeling van regisseur Fien Troch. Om het met haar eigen woorden te zeggen: “Home wringt en zo hoort het.” De verhaallijnen zijn rakend en Troch probeert om de gedachtegang van pubers mooi bloot te leggen. De verschillende personages zijn mooi uitgewerkt en de cast van onervaren tieners wordt mooi aangevuld met Vlaamse toppers als Jeroen Perceval en Dode Hoek-acteur Soufiane Chilah. Home is dus een sterke dramaprent die je stevig doet nadenken over tieners en hun problemen. De prent wordt verdeeld door Cinéart en ligt sinds 2 juni 2017 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ooit al van Home gehoord en zag je de film op het grote scherm? Of wachtte je rustig af tot je de film in je eigen zetel kon ontdekken? Lijkt de film interessant of spreekt de leefwereld van tieners je helemaal niet aan? Laat het nu weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *