Review – The Wall (2017)

Informatie

Regie: Doug Liman
Cast: Aaron Taylor-Johnson & John Cena
Genre: Oorlog, thriller, drama
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 7 juni 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 oktober 2017, verdeeld door Remain in Light

© 2017 Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Wie vandaag de dag aan oorlog denkt, denkt wellicht ook meteen aan de grote War on Terror. Na de aanslagen op de WTC torens in 2001 besliste de Verenigde Staten om zich te stationneren in de landen waar het geweld vandaan zou komen. Irak, Afghanistan, Yemen werden de plaats waar Amerikaanse soldaten vochten tegen Al-Qaeda en de Taliban. Tal van films kon je daarover al zien en ook dit jaar presenteerde filmdistributeur The Searchers een nieuwe interessante oorlogsfilm die zich in die contreien afspeelt. The Wall werd geregisseerd door topregisseur Doug Liman, bekend van Edge of Tomorrow (2014). Maar betekent een goede regisseur ook een goede film?

© 2017 Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved.

In The Wall volgen we twee soldaten die op het einde van de War on Terror toch nog in Irak blijven. Wanneer ze opgeroepen worden door één of andere aannemer die werkt aan een pijpleiding in een verlaten dorp, moeten Isaac en Matthews er meteen naartoe. Isaac voelt dat er iets niet pluis is, maar Matthews heeft geen zin om te wachten. Al snel wordt het duo onder vuur genomen door een onbekende scherpschutter die ergens in de buurt verscholen ligt. Wanneer Isaac, gewond en verschanst achter een dun stukje muur, de hulpdiensten probeert te waarschuwen, wordt hij compleet in de val gelokt door de scherpschutter zelf. Niet veel later ontdekt Isaac dat de hij met niemand minder dan de beruchte sniper ‘Ghost’ te maken heeft. En dan ontstaat er een gevaarlijk kat-en-muisspel…

© 2017 Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved.

The Wall is op het eerste zicht een doodgewone oorlogsfilm die vertelt over twee soldaten die aanvankelijk de held gaan uithangen. Dat is ook wat regisseur Doug Liman en scenarist Dwain Worrell willen laten blijken. Maar al gauw heb je door dat de film eerder een psychologische thriller is. De focus ligt niet zozeer op het hele oorlogsgebeuren, maar wel op de interessante gesprekken die Isaac en de gevaarlijke scherpschutter via hun microfoons houden. De vragen die de scherpschutter stelt zijn raak en daardoor begint Isaac meer en meer te twijfelen aan de reden waarom hij in Irak is. Dat is interessant en op die manier zorgt Doug Liman dat The Wall een heel erg unieke film is. Maar de spanning is niet altijd even sterk. Soms valt het allemaal wat stil en dat is echt zonde.

© 2017 Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved.

In deze interessante oorlogsthriller zien we maar twee personages, dus het is duidelijk dat The Wall helemaal rond de personages is gebouwd. Hoewel we op anderhalf uur tijd niet echt veel over de personages te weten komen, kan je jezelf wel snel vereenzelvigen met Isaac en Matthews. Dat komt ongetwijfeld doordat de twee hun rollen zo voortreffelijk neerzetten. Aaron Taylor-Johnson doet het echt geweldig als Isaac en toont echt hoe hard het is om als soldaat gewond te zijn aan het front. Maar ook John Cena moet niet onderdoen in zijn rol als Matthews. Het is bovendien ook echt cool dat je het hoofd van de slechterik nooit te zien krijgt. Een stem en kogelinslagen zijn alles wat je te zien krijgt, maar ook dat werkt helemaal goed.

Het verdict

The Wall is zeker een interessant stukje cinema. Doug Liman regisseert een strakke prent en de camera blijft over de hele lijn dicht bij de personages. Dat maakt dat je meteen heel goed kan meevoelen en dat je enorm kan genieten van het acteerwerk – vooral dat van Aaron Taylor-Johnson. De spanning is nu en dan niet te snijden, maar geregeld valt het hele gebeuren ook wat stil. Dat is jammer, want van een psychologische thriller verwacht je dat je voortdurend op het puntje van je stoel kan zitten. The Wall is dus zeker geen slechte film en is absoluut de moeite waard als je houdt van thrillers die zich in de oorlog afspelen. The Wall is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray vanaf 17 oktober 2017. Bekijk de trailer nu.

Had jij al over The Wall gehoord of heb jij de film van regisseur Doug Liman al in de bioscoop gezien? Spreken het verhaal en de personages je aan of net helemaal niet? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *