Review – Orphan Black: Seizoen 5 (2017)

Informatie

Regie: John Fawcett, Helen Shaver e.a.
Cast: Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Maria Doyle Kennedy, Kristian Bruun & Evelyne Bronchu
Genre: Drama, actie, sciencefiction
Originele zender: BBC America
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD: later in 2018

© 2017 BBC America. Boat Rocker Rights. All Rights Reserved.

Recensie

Het is onvermijdelijk dat je favoriete televisiereeks na een aantal seizoenen geheel afloopt. Vandaag de dag wil dat echter niet per se zeggen dat er geen spin-off meer komt, maar hoe dan ook is het gedaan met die personages die je al een aantal jaren volgt. Terwijl we in 2018 voor de allerlaatste keer kunnen terugkeren naar Westeros in Game of Thrones, was er ook dit jaar een steengoede reeks die op haar einde liep: Orphan Black van BBC America. Maar zijn de makers er ook in geslaagd om een passend én respectvol einde te presenteren aan de kijker? Hoog tijd om dat eens even te analyseren.

© 2017 BBC America. Boat Rocker Rights. All Rights Reserved.

In het vijfde en allerlaatste seizoen van Orphan Black keren we terug naar het leven van de boeiende Sarah Manning en haar verschillende zussen. Na ontdekt te hebben wie er al die jaren aan het roer stond van de schimmige organisatie die hun leven op stelten zette, beslissen Sarah, Felix en Shioban om de strijd met alles en iedereen aan te gaan. Terwijl Helena ergens ver weg haar zwangerschap tot een goed einde probeert te brengen, Cosima in het hol van de leeuw vertoeft en Alison probeert te zoeken wie ze echt is, wordt het voor iedereen heel gevaarlijk. Deze keer is het menens en meer dan ooit staan er mensenlevens op het spel. Zullen Sarah en haar zussen, vergezeld van de zovele trouwe vrienden die hen al jaren steunen, eindelijk komaf kunnen maken met Neolution?

© 2017 BBC America. Boat Rocker Rights. All Rights Reserved.

Wie Orphan Black al van meet af aan volgt, weet ongetwijfeld ook wat voor een indrukwekkend staaltje televisie deze reeks wel niet is. Net zoals in de voorgaande seizoenen bezorgen de scenaristen de kijker weer aangename én gelaagde verhaallijnen die je telkens weer op het puntje van je stoel zetten. De spanning is vaak niet te snijden en dat maakt dat deze reeks – die momenteel integraal op Netflix te bewonderen valt – heel gevaarlijk is voor bingewatchers. Het verhaal van Sarah en haar speciale zussen is zo indrukwekkend interessant dat je de reeks haast niet meer kan wegdenken uit je leven eens je ze een kans geeft. Ook dit vijfde seizoen is een schot in de roos en is een hemelse afsluiter voor alle fans, acteurs, personages en showrunners.

© 2017 BBC America. Boat Rocker Rights. All Rights Reserved.

Een afscheid is altijd moeilijk, zeker als het gaat om een reeks met zo veel interessante en gewoonweg geniale personages. Zoals altijd zorgt de reeks ervoor dat je een prachtig inzicht krijgt in het doen en laten van de personages. Ook in het allerlaatste seizoen van Orphan Black is er veel plaats voor diepgang en emoties, waardoor ieder personage perfect tot zijn recht komt. Sarah, Cosima, Alison, Rachel, Felix en Shioban… het zijn karakters die je je nog lang gaat herinneren. En dat komt natuurlijk ook wel door het heerlijke acteerwerk van de hele Orphan Black-familie. Tatiana Maslany bewijst nog maar eens wat voor een formidabel talent ze is en ook Jordan Gavaris, die de sympathieke Felix tot leven brengt, doet het perfect. Verder wordt de cast aangevuld met sterke acteurs als Ari Millen, Evelyne Bronchu, Maria Doyle Kennedy en Skyler Wexler.

Het verdict

Zucht… Orphan Black zit er helemaal op. Voor iedere fan die deze reeks trouw volgde en telkens weer uitkeek naar een nieuw seizoen zal het nu wel even slikken zijn. Maar gelukkig hebben de makers van de reeks ervoor gezorgd dat het afscheid waardig is en dat iedereen met een geweldig gevoel kan terugblikken naar alles wat er gebeurd is. Het vijfde en laatste seizoen is zeker dé kers op de taart want de verhaallijnen komen allemaal bij elkaar en je voelt hoe gevaarlijk het voor de personages wordt. Met wederom perfect acteerwerk van Tatiana Maslany, Jordan Gavaris en de rest van de cast is het zeker om te stellen dat dit laatste seizoen behoort tot de crème de la crème van de televisie. Het vijfde seizoen van Orphan Black is – samen met alle andere seizoenen – integraal te bewonderen op Netflix. Bekijk de finale trailer nu.

Heb jij Orphan Black van meet af aan gevolgd en vond je de reeks ook zo indrukwekkend goed? Heb jij het vijfde seizoen van deze uitstekende reeks al op Netflix gekeken? Laat het weten door hier onder een reactie achter te laten.

2 reacties

  1. Na 5 seizoenen vind ik Skyler Wexler nog steeds geen ‘sterke acteur’. Desondanks was Orphan Black vijf jaar lang een van mijn favoriete series. Tatiana Maslany is werkelijk een heldin.

    1. Nee inderdaad. Bovendien was ze in het laatste seizoen haar ‘schattigheids’-gehalte helemaal kwijt en begon je meer en meer naar het acteerwerk te kijken. Maar als je haar ziet als een deel van het geheel van de cast, is haar prestatie zo goed als verwaarloosbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *