Review – War for the Planet of the Apes (2017)

Informatie

Regie: Matt Reeves
Cast: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval & Gabriel Chavarria
Genre: Actie, drama, thriller
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 12 juli 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 november 2017

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Sinds 1968 zijn er in de bioscoop geregeld films te zien over apen, mensen en de strijd tussen de twee erg op elkaar gelijkende soorten. Inderdaad, het gaat over The Planet of the Apes. Toen in 2011 met Rise of the Planet of the Apes de aftrap werd gegeven voor een gloednieuwe trilogie, was wellicht niet iedereen meteen heel enthousiast. Maar het bleek voor filmstudio Twentieth Century Fox een regelrecht schot in de roos, want ook vervolg Dawn of the Planet of the Apes (2014) werd een kassucces én filmcritici vonden de films gewoonweg geweldig. In 2017 kregen we het allerlaatste hoofdstuk in die nieuwe en moderne trilogie te zien: War fot the Planet of the Apes. Met Matt Reeves aan het roer en Woody Harrelson in de hoofdol kan het niet slecht zijn, toch?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In War fot the Planet of the Apes trekken we terug naar de VS waar mensen en apen al gedurende een aantal jaar compleet met elkaar in de clinch liggen. De mensen blijven jagen op de volgens hen primitievere soort, dus apenleider Caesar beslist om zich samen met zijn gevolg terug te trekken in een groot woud. Maar wanneer een gevreesde kolonel iets doet wat Caesar tot in zijn binnenste raakt, wordt het allemaal heel persoonlijk. Niet veel later vertrekken Caesar en een aantal van zijn vrienden richting het noorden in de hoop daar voor eens en voor altijd komaf te maken met de kolonel. Maar intussen gebeuren er dingen die niemand ooit had zien aankomen en Caesar voelt zich in het nauw gedreven. Zal het voor het apenras uiteindelijk allemaal nog goed komen?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Scenarist en regisseur Matt Reeves, die ook het vorige hoofdstuk Dawn of the Planet of the Apes voor zijn rekening nam en binnenkort ook begint aan de opnames van The Batman, presenteert op nieuw een heel erg indrukwekkende film. Net zoals het vorige en tevens uitstekende deel in de franchise is deze prent bijzonder eigen en nergens mee te vergelijken. Het verhaal ontplooit zich op een rustige maar uiterst interessante manier, waardoor je meteen helemaal meebent. Bovendien focust Reeves niet enkel op de actie, die zoals altijd weer top is, maar laat hij ook plaats voor de vele dramatische aspecten die zich rondom de apen en de mensen afspelen. War fot the Planet of the Apes is een rustige en verklarende film die de kijker op geen enkel moment als achterlijk beschouwd.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Het verhaal zit dus helemaal goed, maar dat is gelukkig niet het enige. Net zoals in Dawn trakteert de voortreffelijke regisseur Matt Reeves zijn kijkers op een visueel erg verbluffende film. De shots zijn prachtig en alleen al daarom valt je mond bij deze film meteen open. De locaties zijn in orde, maar ook de ingetogen filmmuziek maakt het hele gebeuren erg speciaal. En dan is er nog het acteerwerk van de cast. Andy Serkis, die al sinds het begin mee aan het roer staat van de franchise, doet wederom zijn motion capture-ding met Caesar en dat doet hij geweldig. De acteur weet hoe hij op zijn manier moet boeien. En ook Woody Harrelson schittert in een heerlijke rol. War for the Planet of the Apes zit vol geweldige personages die je aan het scherm gekluisterd houden.

Het verdict

Met War for the Planet of the Apes laat Matt Reeves zijn geweldige franchise op een uitstekende manier met pensioen gaan. Wellicht komen er nog wel wat films over dit onderwerp, maar je mag deze trilogie echt vergelijken met Christopher Nolans The Dark Knight-trilogie: de sfeer kan je niet elders vinden, het acteerwerk is ongeëvenaard en visueel ziet het er allemaal heel erg strak uit. Met een topper als Andy ‘Smeagol’ Serkis als Caesar en een geweldige Woody Harrelson als slechterik is het niet fout om te concluderen dat War for the Planet of the Apes één van de betere films van 2017 was. De trouwe kijkers gaan deze films ongetwijfeld missen. Twentieth Century Fox bracht dit finale hoofdstuk op 8 november 2017 op DVD en Blu-Ray uit. Bekijk de trailer nu.

Heb jij sinds 2011 alle Planet of the Apes-films gezien en vond jij ze ook zo goed? Vind jij War for the Planet of the Apes een waardige afsluiter voor deze indrukwekkende franchise? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

2 reacties

    1. Mmmjaaa maar dat is misschien ook de bedoeling van de regisseur. Ik denk net dat hij een tegendraadse blockbuster wilde brengen, die niet barstte van de actie maar wel van de sterk uitgewerkte personages!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *