Review – Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (2017)

Informatie

Regie: Joachim Rønning & Espen Sandberg
Cast: Johnny Depp, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Geoffrey Rush & Javier Bardem
Genre: actie, avontuur, fantasy
Distributeur: Walt Disney Studios
Releasedatum bioscoop: 24 mei 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 5 oktober 2017

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn vandaag de dag heel wat filmfranchises in de bioscoopzalen terug te vinden die al erg lang meegaan. Sommigen blijven gewoon doorlopen, terwijl andere na lang stilliggen helemaal opnieuw gelanceerd worden. Denk zo maar aan de spannende Tomb Raider-reeks, die in 2018 helemaal opnieuw gelanceerd wordt met een veelbelovende gloednieuwe film met de fantastische Alicia Vikander. Ook dit jaar was er een filmreeks die na een aantal jaar een splinternieuwe film kreeg: de Pirates of the Caribbean. Met een terugkeer van vrijwel alle bekende gezichten, nieuwe talenten en erg veelbelovende regisseurs aan het roer, moest en zou de film een topper worden. Maar is het misschien geen tijd om de reeks stilaan te laten inslapen?

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

In Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge trekken we terug richting de woelige wateren waarop de filmreeks zich altijd heeft afgespeeld. De ooit zo geweldige kapitein Jack Sparrow leeft ietwat teruggetrokken op het eiland Sint-Maarten. Wanneer hij samen met de bemanningsleden van de legendarische Black Pearl een zware kluis probeert te stelen, loopt hij Henry Turner tegen het lijf. De zoon van de al even legendarische Will Turner probeert Jack ervan te overtuigen om samen met hem op zoek te gaan naar de drietand van Poseidon. Dat wapen heeft immers de kracht om alle vloeken op zee stop te zetten en zou Will eindelijk van de Vliegende Hollander kunnen bevrijden. Maar er ligt gevaar op de loer, zeker wanneer Jack te horen krijgt dat de verschrikkelijke kapitein Salazar deels aan zijn vloek wist te ontsnappen. En zo begint een nieuw avontuur op de gevaarlijkste zeeën die er maar bestaan…

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Als je de korte inhoud van deze film leest, kan je meteen één ding besluiten: deze nieuwe aflevering brengt alle vertrouwde elementen terug. Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge doet ons opnieuw kennis maken met Jack Sparrow en zorgt er ook voor dat je vanaf de allereerste seconde in een geweldig avontuur belandt. Maar het verhaal is eigenlijk helemaal niet origineel en ook de slechterik lijkt een flauw afkooksel van alle dingen die je eerder al in de filmreeks kon zien. Disney speelt met deze film dus echt op veilig en critici hebben dat niet graag, maar eigenlijk valt het allemaal nog mee. De actiescenes, het avontuur en de heerlijke manier waarop Jack Sparrow met iedereen omgaat zorgen ervoor dat je je nooit verveelt en dat is per slot van rekening het allerbelangrijkste.

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

En toch lijkt het verhaal van Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge – elders bekend als Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – af en toe stil te vallen. Het entertainmentgehalte van deze film is dus niet overal even sterk en dat komt wellicht door de magere personages. Jack kennen we al, dus het is logisch dat de filmmakers hem niet echt veel achtergrond meer geven. Maar ook voor de nieuwelingen in de reeks wordt daarvoor niet veel tijd genomen. Henry Turner is een lege piraat die hoopt om zijn vader te redden en ook de vreselijke kapitein Salazar is niet voortreffelijk uitgewerkt. Jammer, want deze nieuwe Pirates-film had echt een schot in de roos kunnen zijn. Zeker als je weet dat de slechterik gespeeld wordt door Javier Bardem en de andere nieuwe rollen door Brenton Thwaites en Kaya Scodelario. De makers hadden er gewoon wat beter over moeten nadenken.

Het verdict

Je kan er niet omheen: Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge voelt een beetje aan als een kopie van alle voorgangers in de reeks. En hoewel het nieuwe er af is, kan je nooit zeggen dat de film slecht is. Het avontuur op de zee, de heerlijke sfeer en de – niet altijd even diepgaande – personages zorgen ervoor dat je met deze film toch een geweldige filmervaring meemaakt. Regisseurs Joachim Rønning en Espen Sandberg, die je misschien kent van het bejubelde Kon-Tiki (2012), leveren zeker een visueel sterke film die je amuseert. Jack Sparrow is terug en voor ons mag hij nog een aantal keer terugkeren, maar dan zal Disney het wat origineler moeten aanpakken. Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge ligt sinds 5 oktober op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij ook altijd zo uitgekeken naar de geweldige films in de Pirates of the Caribbean-reeks en zag je deze nieuwe prent al in de bioscoop? Of wachtte je tot Salazar’s Revenge op DVD en Blu-Ray verscheen? Laat het weten door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *