Review – Tabula Rasa: Seizoen 1 (2017)

Informatie

Regie: Kaat Beels & Jonas Govaerts
Cast: Veerle Baetens, Stijn Van Opstal, Hilde Van Mieghem, Jeroen Perceval & Natali Broods
Genre: Drama, mysterie, thriller
Originele zender: Één
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 19 december 2017

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Recensie

Wordt België stilaan het nieuwe Scandinavië? Het is ongetwijfeld zo dat de internationale interesse voor onze televisiereeksen en films de laatste jaren enorm is toegenomen. Net zoals in de verre Noorse landen beginnen critici in te zien wat voor pareltjes de Belgische filmmakers naar het scherm brengen. Zo is het niet fout om te stellen dat Beau Séjour, dé topreeks van 2017 tot nu toe, een regelrecht internationaal succes werd. Nieuwsgierigen van over de – bijna – hele wereld kunnen de reeks nu bewonderen op Netflix. Maar de laatste maanden was Vlaanderen in rep en roer omwille van een ander pareltje: Tabula Rasa met Vlaanderens topactrice Veerle Baetens. De reeks had bijzonder veel kijkers, maar was het eigenlijk allemaal echt zo geweldig?

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

In Tabula Rasa volgen we het doen en laten van Annemie ‘Mie’ D’Haeze. Wanneer de vrouw op een dag wakker wordt in een psychiatrisch centrum, kan ze zich niets meer herinneren. Ze herkent niemand om zich heen en beseft maar nauwelijks wat er allemaal gebeurt. Niet veel later vertellen een dokter en een politie-inspecteur haar dat ze last heeft van zwaar geheugenverlies én dat ze iets te maken heeft met de verdwijning van een zekere Thomas de Geest. Maar die naam klinkt Mie ook niet echt bekend in de oren. Geleidelijk aan begint ze zich dingen te herinneren, maar zoals steeds vervaagt alles na een aantal uren weer. Zal Mie de politie uiteindelijk kunnen helpen om de verdwijningszaak op te lossen? Zal ze naar haar oude leven kunnen terugkeren?

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Tabula Rasa is misschien wel één van de meest indrukwekkende reeksen die we de laatste jaren in Vlaanderen konden bewonderen. Alleen al het verhaal over een jonge vrouw die zich nagenoeg niets meer herinnert, wekt meteen je interesse. En dat verhaal zit ook enorm sterk in elkaar. Aan elk klein detail is gedacht en elk element krijgt de uitwerking die het verdient. Bovendien is het hele gebeuren enorm gelaagd en zijn er tal van verhaallijnen die de spannende rode draad doorkruisen. Tabula Rasa is helemaal geen oppervlakkige televisie. Integendeel: het is een intelligente reeks die ook de kijker niet als achterlijk beschouwt, net zoals bij die andere topreeks Beau Séjour. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is: visueel is Tabula Rasa ook echt een streling voor het oog. Het geheugenverlies wordt perfect naar het scherm gebracht door rood zand dat overal overheen valt. Kippenvel… dat is wat Tabula Rasa je keer op keer geeft.

© 2017 VRT. Alle Rechten Voorbehouden.

Het allerbeste aan de reeks is dat je steeds heel erg dicht staat bij het hoofdpersonage van Mie. Doordat je alles meemaakt als een soort van hersencelletje in haar erg rommelige hoofd, weet je ook nooit meer dan het personage zelf. Alles ontdek je samen met haar en dat zorgt voor een fenomenale beleving. Het is dan ook geen verrassing dat ieder personage prachtig is uitgewerkt. Mie, haar echtgenoot Benoit, moederlief Rita, inspecteur Wolkers, Thomas de Geest, zus Nikki enzovoort… Er is geen enkel personage dat onaf of geforceerd aanvoelt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het heerlijke acteerwerk dat je vaak met open mond naar het scherm doet staren. Veerle Baetens, die de reeks zelf ook mee schreef, schittert als Mie. Maar ook Stijn Van Opstal, Jeroen Perceval, Lynn Van Royen, Natali Broods en Gene Bervoets zorgen voor feilloze acteerprestaties.

Het verdict

Ja hoor, Vlaanderen is erg goed bezig met het maken van prachtige televisiereeksen. Beau Séjour was al een schitterend staaltje televisie, maar ook dit nieuwe Tabula Rasa hoeft helemaal niet onder te doen. Het verhaal dat Malin-Sarah Gozin met haar prachtige reeks brengt is om je vingers bij af te likken, want echt elk klein en pietluttig elementje werkt perfect. En Tabula Rasa is niet enkel qua verhaal een regelrechte voltreffer. Ook visueel zit alles perfect en het acteerwerk is compleet foutloos. Veerle Baetens en Jeroen Perceval… het zijn maar enkele namen in een voortreffelijke cast die je telkens weer naar de volgende aflevering doet uitkijken. Kortom: Tabula Rasa is misschien wel één van de beste reeksen die we ooit in Vlaanderen konden bewonderen. De volledige reeks is vanaf 19 december 2017 op DVD te koop. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Tabula Rasa op TV gezien en was jij ook zo onder de indruk van de reeks? Of vond je het niet zo geweldig als wij? Ga jij de DVD in huis halen? Laat weten wat jij van de reeks denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

8 reacties

 1. As Suid Afrikaanse kyker het ek sopas die slotepisode op Netflix klaargekyk en WOW! Karakterisering is fenomenaal! Elke karakter is met liefde deurgaans pragtig in drie dimensies geskep met aandag aan die fynste detail, selfs die spesifieke kleurpalet van elke karakter! Namate ons elke karakter afskil soos ’n ui speel die skrywer kat en muis met die kyker se eie oppervlakkige oorhaastige oordeel van mense sonder dieper karakterkennis. Die draaiboek is waterdig en pragtig geweef en die cinematografie is ryk, haunting en evocative! Ek sien uit na meer Flaamse televisie!!!! Wow!

 2. Ongelooflijk. In jaren niet zo’n fantastische serie gezien. Wat een subliem acteerwerk, en ook niet te vergeten van Peter van den Begin, die ook al zo schitterde in de Nederlandse serie Hollands Hoop.

  Wauw, ik ben zeer onder de indruk van deze Vlaamse serie, met Veerle Baetens als hoofdpersonage. Hoe kon het ook anders na haar rol in Broken Circle Breakdown.

  Ik dacht dat Nederland goed bezig was met series zoals: Overspel, Penoza, Hollands Hoop, maar aan de verhaallijn van Tabula Rasa kan Nederland nog een puntje zuigen.

  Chapeau! Ik maak mij klaar voor Beau Sejour.

 3. Ik heb nog nooit een review geschreven maar dit moet gewoon.
  Ik heb al veel gezien, van scandinavisch canadees ijslands frans etc etc maar nog nooit heeft een scene me aan het huilen gekregen. Bij de scene van Mie die zich door Thomas laat troosten biggelden de tranen over mijn wangen, ook al wist ik dat het gespeeld was, het acteerwerk is gewoonweg geweldig!
  Erg onder de indruk van Veerle Baetens. Maar de rest van de acteurd doet nauwelijks voor haar onder.
  Ben zo benieuwd naar de laatste drie afleveringen. Het liefst zou ik de rest van de nacht doorkijken.
  Een dikke welverdiende 10 !!!!!

 4. En ook schreef nog nooit een recensie. En ook ik heb al heel veel gezien – maar deze serie slaat werkelijk alles. Ik geloof dat ie met stip op 1 is komen te staan. Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *