Review – Elvis & Nixon (2017)

Informatie

Regie: Liza Johnson
Cast: Kevin Spacey, Michael Shannon, Alex Pettyfer, Colin Hanks & Johnny Knoxville
Genre: Biografie, komedie
Distributeur: September Film
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 december 2017

© 2016 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

Het mag de laatste weken dan wel wat stiller zijn ronde de affaire Kevin Spacey, het is en blijft toch een enorm groot verlies voor de filmwereld. De eens zo grote Hollywoodtopper zal wellicht nooit meer in een film te zien zijn en dat is ongelooflijk jammer. En natuurlijk dient alles wat hij heeft uitgespookt veroordeeld te worden, maar we mogen nooit vergeten dat Spacey een erg interessante carrière nalaat. Zo schitterde de Oscarwinnende acteur eerder dit jaar nog in het geweldige Baby Driver en speelde hij – net zoals in de Netflix-reeks House of Cards – een erg presidentiële rol in Elvis & Nixon. Die film ken je wellicht niet omdat die bij ons gewoon niet in de zalen is verschenen. September Film bracht de prent op 6 december uit op DVD en Blu-Ray, dus het leek ons hoog tijd om eens te bekijken of de film de moeite waard is.

© 2016 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Elvis & Nixon neemt ons mee naar het Amerika van de jaren ’70. Het is een tijd van drugs, rock and roll, The Beatles maar vooral ook van de immens populaire Elvis Presley. Wanneer de man op een dag onaangekondigd op de stoep van het Witte Huis staat, dient hij een verzoek in voor een ontmoeting met President Nixon. Maar die laatste is daar niet echt happig op en dus gaat de ontmoeting niet door. Maar Presley, die zich de laatste jaren tot echte wereldverbeteraar ontpopt en ziet hoe het achteruitgaat met de VS, moet en zal de president ontmoeten. Zijn goede vriend en PR-verantwoordelijke Jerry zal alles uit de kast moeten halen om de ontmoeting toch te kunnen laten doorgaan. Maar zal Nixon uiteindelijk met plezier toegeven?

© 2016 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Elvis & Nixon is een waargebeurd verhaal en dus zou je kunnen denken dat dit al veel doet vermoeden over de kwaliteit van de film. Biografieën zijn immers vaak erg goed. Wel, dat valt in het geval van Elvis & Nixon misschien toch enigszins te betwijfelen. Het verhaal is zeker interessant en de verschillende elementen vallen allemaal mooi op hun plaats, maar toch voelt de film over de hele lijn onaf. Je vraagt je vaak af wat regisseur Liza Johnson wil brengen: nu eens gaat de film over de problemen van de jaren ’70, dan gaat het over een president die helemaal niet mee is met zijn tijd en nog later wordt de film plots een aaneenschakeling van grapjes. Het is allemaal niet goed in balans en dat maakt het voor de kijker moeilijk om voortdurend geïnteresseerd te blijven.

© 2016 September Film Distribution. All Rights Reserved.

Het verhaal had dus zeker beter gekund, maar geldt dat ook voor de personages? Gelukkig hebben scenaristen Joey en Hanala Sagal er voor gezorgd dat de verschillende karakters in de film heel erg goed tot hun recht komen. Elvis is een icoon dat door iedereen gekend is, maar de film legt duidelijk een aantal van zijn minder bekende kanten bloot: hij was gewoon absurd. De rol van ‘The King’ wordt bovendien erg sterk neergezet door topacteur Michael Shannong. Maar misschien heet de film wel ten onrechte Elvis & Nixon, want veel aandacht voor die laatste is er niet echt. Nixon is gewoon een dikzak achter een bureau. Meer krijg je niet te zien, hoewel de goede acteerprestatie van Kevin Spacey toch probeert meer te tonen. Verder zien we ook Alex Pettyfer en Colin Hanks, zoon van Tom, in aangename personages.

Het verdict

Elvis & Nixon is helemaal niet de grote verrassing die je aanvankelijk verwachtte. Het verhaal is wel in orde en de personages zijn zeker goed uitgewerkt, maar de kijker blijft echt te veel op zijn honger zitten. Doordat het nooit echt duidelijk is wat nu net de focus van de film is,  loopt de kijker na verloop van tijd gewoon verloren. Elvis & Nixon is wel een erg strak gefotografeerde prent die je doet verlangen naar de jaren ’70, maar daar blijft het dan ook bij. De acteerprestaties van Michael Shannon en Kevin Spacey zijn een lichtpuntje in deze ietwat teleurstellende film, die tegelijk toch interessant is. Elvis & Nixon wordt verdeeld door September Film en ligt sinds 6 december 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

Heb jij al eens van deze film gehoord of heb jij Elvis & Nixon in de bioscoop gezien? Denk je dat Michael Shannon en Kevin Spacey de film toch nog uitstekend maken? Ga jij de film kopen? Laat het weten door nu te reageren.

2 reacties

  1. Deze film is echt bespottelijk. Michael Shannon is nergens overtuigend als Elvis. Hij lijkt echt totaal niet op Elvis, draagt een goedkope pruik en opgeplakte bakkebaarden, schiet in de 1e scene al gelijk op de tv (iets dat Elvis letterlijk 1 keer heeft gedaan, dat was geen gewoonte zoals onterecht beweerd wordt). Als je een biopic wilt zien van Elvis, kijk dan Elvis The Movie met een zeer sterke Kurt Russel als Elvis of de tv-serie Elvis The Early Years met een overtuigende Michael St Gerard als jonge Elvis. Ik weet dat iemand als Elvis Presley lastig te casten is, maar het is bovengenoemde film en serie wél gelukt. Elvis And Nixon is gewoon triest, bijna een parodie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *