Review – Annabelle: Creation (2017)

Informatie

Regie: David F. Sandberg
Cast: Anthony LaPaglia, Miranda Otto, Lulu Wilson & Talitha Eliana Bateman
Genre: Horror, mysterie, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 augustus 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 13 december 2017

© 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Warner Bros. probeert al jaren om het superheldensucces van Marvel na te apen. En dat lijkt maar niet te lukken: Suicide Squad (2016) was niet echt een schot in de roos en ook het recente Justice League zal voor de filmstudio geen kassucces worden. Maar bij Warner hebben ze gelukkig nog wel een heel erg aangename stok achter de deur: de spannende en enge Conjuring-franchise met geweldige horrorfilms. Die films – die voor de studio relatief weinig geld kosten – brengen vaak heel erg veel vers geld in het laatje. Vorig jaar zagen we nog The Conjuring 2 en volgend jaar kunnen we rekenen op het al even enge The Nun. Maar ook dit jaar kwam er een interessante horrorfilm in de franchise: Annabelle: Creation, de opvolger van het mindere Annabelle (2014). De film werd wereldwijd goed onthaald, maar is dat ook terecht?

© 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

In Annabelle: Creation volgen twee hartsvriendinnetjes: Linda en Janice. De twee jonge meisjes zijn weeskinderen en gaan samen met hun begeleidende zuster naar een prachtig landhuis op het Amerikaanse platteland. Daar mogen ze van de familie Mullins verblijven zolang ze willen. Zuster Charlotte maakt duidelijk dat iedereen de Mullins moet respecteren en dat ze niet mogen ingaan tegen de regels van de familie. En die regels zijn duidelijk: ze mogen alles doen wat ze willen en ze mogen overal komen, behalve in één kamer die steeds op slot is. Maar wanneer Janice ’s nachts niet kan slapen en hoort dat de deur van die ene kamer niet meer op slot is, kan ze zich niet inhouden. Ze beslist om toch eens een kijkje te gaan nemen, maar dan ontdekt ze iets dat haar en Linda de stuipen op het lijf jaagt…

© 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

De Conjuring-franchise is al sinds 2012 een gevestigde waarde in het horrorgenre en eigenlijk weet je als filmfan ook dat de films binnen die wereld steeds bijzonder sterk in elkaar zitten. Maar het gevaar aan horror is dat filmmakers al snel in typische clichévalkuilen dreigen te vallen. En dat is met Annabelle: Creation eigenlijk ook wel het geval. De film is zeker goed en het verhaal is ook heel erg goed geschreven, maar het voelt allemaal net iets te gewoontjes aan. De momenten waarop je moet schrikken zie je steeds aankomen, maar langs de andere kant is de opvolger – en tegelijk prequel – van Annabelle stukken beter en blijft de film trouw aan de hele franchise. Het is natuurlijk de bedoeling dat het allemaal herkenbaar blijft en daar slaagt regisseur David F. Sandberg zeker wel in.

© 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC. All Rights Reserved.

Annabelle: Creation is zeker een erg goed uitgevoerde horrorfilm. Aangenaam is ook dat de film goed opgedeeld is in twee grote gehelen: het eerste deel van de film focust vooral op de opbouw van de personages, terwijl het tweede deel vooral alle horrorelementen bij elkaar brengt. De opbouw is erg goed en het spreekt dat ook voor zich dat de personages stuk voor stuk erg goed tot hun recht komen. Janice was ooit het slachtoffer van een polio-uitbraak en daarmee maakt schrijver Gary Dauberman duidelijk dat Janice een erg kwetsbaar meisje is. Maar ook Linda is een interessant meisje dat perfect haar weg vind in het hele enge gebeuren. Beide worden heel sterk naar het scherm gebracht door uitstekende jonge actrices: Janice door Talitha Eliana Bateman en Linda door Lulu Wilson. Maar eigenlijk is het vooral Anthony LaPaglia die met zijn rol als de gebroken Samuel Mullins overtuigt.

Het verdict

De film heeft alles wat je van een horrorfilm verwacht. De setting is perfect, de personages worden goed opgebouwd en de finale – die behoorlijk lang duurt – is zeker de moeite waard. En toch valt Annabelle: Creation in de typische clichévalkuilen. Je weet wanneer een eng element zich zal manifesteren en dat is jammer. Regisseur David F. Sandberg, die ons eerder al Lights Out (2016) bracht, brengt zeker een erg stijlvolle film. Je merkt duidelijk dat het budget groter was dan bij Lights Out en de regisseur gebruikt dat zeker goed. Met mooie performances van Talitha Eliana Bateman en Anthony LaPaglia kan je zeker concluderen dat Annabelle: Creation de moeite waard is. Alleen is deze film in de Conjuring-franchise niet de vernieuwende horrorprent waar je op gerekend had. Warner Bros. brengt de film op 13 december 2017 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

Heb jij het wel voor horror en ben jij Annabelle: Creation in de bioscoop gaan kijken? Of durf je niet? Denk je dat deze nieuwe film in de Conjuring-franchise een schot in de roos is? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *