Review – The Dark Tower (2017)

Informatie

Regie: Nikolaj Arcel
Cast: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick & Jackie Earle Haley
Genre: Actie, fantasy, avontuur
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 16 augustus 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 december 2017

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn heel wat auteurs die door Hollywood heel erg graag verfilmd worden. Neem nu bijvoorbeeld J.R.R. Tolkien, de auteur van de prachtige Lord of the Rings-reeks. Sinds Peter Jackson in de jaren 2000 besliste om drie Oscarwinnende films te maken, wordt er hevig gevochten over de filmrechten van andere boeken van de auteur. Ook een schrijfster als J.K. Rowling kent in filmland een ongelooflijk succes: ze schrijft zelf de hele Fantastic Beasts-reeks en dat heeft ze te danken aan de succesvolle verfilming van de Harry Potter-boeken. Maar er is nog één naam die de laatste jaren bijzonder gemakkelijk filmstudio’s binnenwandelt: Stephen King. De auteur heeft zo veel interessante verhalen geschreven, dus het is  geen verrassing dat filmmakers maar al te graag met hem aan de slag gaan. Zo zagen we dit jaar The Dark Tower in de bioscoopzalen. De film werd door filmcritici in de grond geboord, maar is dat eigenlijk wel terecht?

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.

In The Dark Tower maken we kennis met een niet zo doodgewone jongen uit New York. Jake Chambers woont samen met zijn moeder en stiefvader in een mooi appartement in de grootstad. Het leven lijkt normaal te verlopen, al heeft Jake elke nacht verschrikkelijke nachtmerries. Hij beslist om datgene wat hij onthoudt uit te tekenen en aan zijn prikbord te hangen, maar dat jaagt hem de stuipen op het lijf. Hij droomt immers over mensen die geen mensen zijn, het einde van de wereld en de angstaanjagende Man in het Zwart. Wanneer Jakes moeder beslist om iets aan die vreselijke nachtmerries te doen, beseft Jake dat het eigenlijk allemaal geen dromen zijn. De Man in het Zwart is echt en het einde van de wereld zou misschien wel sneller dan verwacht kunnen komen. Maar kan de jonge Jake daar iets aan veranderen?

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.

Op zich lijkt het verhaal dat regisseur Nikolaj Arcel en zijn team van scenaristen brengen wel heel erg interessant. Het hele gebeuren speelt immers met het gegeven van parallelle universums en dat kan eigenlijk alleen maar toegejuicht worden. Maar – en ja, je voelde het wellicht al heel erg aankomen – het is allemaal veel te flauw uitgewerkt. Vooreerst vergeet de film de personages een degelijke introductie te geven. Je wordt als kijker meteen in het verhaal geslingerd en je moet je plan dan maar zien te trekken. In een wereld die op zich erg ingewikkeld lijkt is dat helemaal niet zo eenvoudig. Uiteindelijk ben je wel mee met het hele verhaal, maar je had van deze film, gebaseerd op één van de meest geliefde werken van Stephen King, echt wel veel meer verwacht. Het verhaal is gewoon té typisch en té actievol.

© 2017 Columbia Pictures Industries, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.

De personages worden dus eigenlijk helemaal niet geïntroduceerd. Jake is er ‘plots’ en al even plots wordt zijn leven één groot avontuur. Plezant klinkt dat allemaal wel, maar het verloopt allemaal net iets te gemakkelijk. Daardoor flirt de film nagenoeg voortdurend met ongeloofwaardigheid en is het echt moeilijk om je als kijker volledig in de wereld van The Dark Tower te laten onderdompelen. Ook de Man in het Zwart, die echter wel voortreffelijk wordt gespeeld door topacteur Matthew McConaughey, is een persoonlijkheid die je eigenlijk de stuipen op het lijf moet jagen maar dat eigenlijk helemaal niet doet. Jammer, want zo heeft The Dark Tower dus helemaal geen geloofwaardige slechterik. De Scherpschutter – of in het Engels ‘Gunslinger’ – Roland, die Jake begeleidt in zijn ‘queeste’, is ook niet echt interessant. Wel moet hier ook vermeld worden dat het acteerwerk van Idris Elba het tot op een zeker niveau allemaal wat dragelijker maakt.

Het verdict

Het blijft toch opmerkelijk dat Hollywood erin kan slagen om zulke pareltjes als deze helemaal naar de vaantjes te helpen. De trailer van The Dark Tower mag er dan wel erg indrukwekkend uitzien, de  film zelf is een ongelooflijke teleurstelling. Nikolaj Arcel, die zichzelf met A Royal Affair (2012) als regisseur meer dan bewezen heeft, brengt een film die het visuele belangrijker vindt dan de ruggengraat van het verhaal en dat is enorm jammer. Natuurlijk is het een groot pluspunt dat het er allemaal zo fraai uitziet, maar als de personages niet goed zijn uitgewerkt, heeft dat ook allemaal geen meerwaarde meer. Gelukkig zorgen Hollywoodtoppers als Matthew McConaughey en Idris Elba voor degelijk acteerwerk waardoor het toch allemaal wat minder erg wordt. Ook de jonge Tom Taylor overtuigt als Jake. Dat de film door internationale critici zo werd afgemaakt, is dus eigenlijk meer dan terecht. The Dark Tower ligt sinds 22 december 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij een echte fan van Stephen King en ben jij The Dark Tower in de bioscoop op groot scherm gaan kijken? Vond je de film wel goed en ga je dus helemaal niet akkoord met onze bevindingen? Ga je de DVD of Blu-Ray kopen? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *