Review – Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Informatie

Regie: Luc Besson
Cast: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna & Ethan Hawke
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 26 juli 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 4 december 2017

© 2017 – Valerian SAS – TF1 Film Production. All Rights Reserved.

Recensie

Voor de meest bombastische sciencefictionfilms moeten we ongetwijfeld in Hollywood zijn. Denk zo maar aan de schitterende Star Trek-films of de geweldige avonturen van Han Solo en zijn kompanen in de Star Wars-wereld. Het zijn stuk voor stuk gigantische films die je mond doen openvallen van verwondering. Maar ook in Europa wordt er soms een interessante sciencefictionfilm gemaakt die gerust kan meedoen tussen al die enorme Hollywoodkleppers. Eerder dit jaar konden cinefielen gaan genieten van Luc Bessons nieuwste topper Valerian and the City of a Thousand Planets, gebaseerd op een quasi gelijknamige Franse comic. Nu de film ook bij ons op DVD en Blu-Ray te koop is, leek het ons hoog tijd om eens te kijken of die film de moeite waard is.

© 2017 – Valerian SAS – TF1 Film Production. All Rights Reserved.

In Valerian and the City of a Thousand Planets reizen we een stukje verder in de tijd. In het jaar 2740 maken we kennis met Valerian en Laureline, twee agenten die in naam van het Ministerie van Defensie waken over de veiligheid van het heelal. Wanneer ze na afloop van een gevaarlijke missie aankomen in Alpha, merken ze meteen dat er iets niet klopt. De commandant meldt hen immers dat er midden in de reusachtige en steeds groter wordende stad een radioactief gebied is waar niemand nog levend uitkomt. Valerian en Laureline, het meest straffe team uit het hele heelal, begint met het zaakje te onderzoeken en na verloop van tijd ontdekken ze dat niets is wat het lijkt. Ze moeten de waarheid aan het licht brengen, maar dat kan hen wel eens zuur opbreken. Zal het duo uiteindelijk het goede kunnen doen?

© 2017 – Valerian SAS – TF1 Film Production. All Rights Reserved.

Valerian and the City of a Thousand Planets vertelt de kijker een verhaal dat misschien niet zo ongelooflijk origineel is. De film is dan ook zonder twijfel een enorm klassiek sciencefictionepos dat de kijker meeneemt op een trip doorheen de ruimte. Het verhaal op zich is zeker leuk, maar het heeft meer dan eens een zwak moment. Af en toe lijkt het hele gebeuren wat stil te vallen en dreigt Luc Besson, de man achter Lucy (2014), een totale kakafonie af te leveren. En dat is het ook wel een beetje, maar dat maakt Valerian ook meteen een heel unieke film. Besson kijkt niet zomaar af bij toppers als Star Wars en Star Trek en dat komt het finale product zeker ten goede. Valerian and the City of a Thousand Planets is een drukke, visueel verbluffende en erg muzikale film die je herinnert wat cinema is, maar die een sterker verhaal had kunnen brengen.

© 2017 – Valerian SAS – TF1 Film Production. All Rights Reserved.

Een ander probleem is ongetwijfeld ook dat de personages niet zo denderend goed uitgewerkt zijn. Het team Valerian en Laureline is zeker niet oninteressant en door af en toe heerlijke humor in het verhaal te steken voelt het ook allemaal erg plezierig, maar je mist achtergrond. Je weet op geen enkel moment waar de personages vandaan komen en dat stoort zeker. En dat geldt ook voor de andere personages: je weet als kijker gewoon te weinig. Gelukkig wordt dat allemaal wat verstopt door het leuke acteerwerk van Dane ‘Valerian’ DeHaan en Cara ‘Laureline’ Delevingne. De twee doen het zeker niet slecht en zorgen ervoor dat Valerian een erg amusante film blijft. Verder zien we ook nog Rihanna, Ethan Hawke, Clive Owen en horen we de stem van John Goodman.

Het verdict

Valerian and the City of a Thousand Planets is zeker niet de geweldige film die we verwacht hadden. Visueel slaagt Luc Besson er nog maar eens in een prachtig pareltje af te leveren, maar qua verhaal schiet hij deze keer echt tekort. Valerian mist een ruggengraat en dreigt na verloop van tijd net iets te kakafonisch te worden en dat is voor sommige mensen ongetwijfeld een lastig iets. Maar door de heerlijke performances van Dane DeHaan en Cara Delevingne is Valerian and the City of a Thousand Planets zeker de moeite waard. De film slaagt er zonder twijfel in je te entertainen en dat is waar het per slot van rekening om gaat. Zorg dus dat je dit staaltje visueel genot opneemt in je verzameling. Valerian and the City of a Thousand Planets wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 4 december 2017 op Blu-Ray en DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij een echte fan van Luc Besson en zijn sciencefictionfilms? Heb jij Valerian and the City of a Thousand Planets in de bioscoop gezien en was jij overweldigd door de film? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *