Review – Wakefield (2017)

Informatie

Regie: Robin Swicord
Cast: Bryan Cranston, Jennifer Garner, Beverly D’Angelo, Jason O’Mara & Ian Anthony Dale
Genre: Drama
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 20 september 2017, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 januari 2018

© 2016 Wakefield Productions, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Heb jij een gezin, ben je getrouwd of woon je samen met een partner? Dan is het je vast al wel opgevallen dat er een echte sleur is. Voor de ene is dat storend, terwijl dat voor de andere net comfort biedt. Zonder dat jullie het weten doen jullie steeds weer hetzelfde: A zet de vuilbakken buiten, terwijl B verantwoordelijk is voor het betalen van de rekeningen. De taken zijn verdeeld en dat zal altijd zo blijven. Maar heb je nooit eens zin om aan die sleur te ontsnappen? Want wat gebeurt er als je jezelf even buiten je leven plaatst en alles als een observator bekijkt? Daarover gaat Wakefield, een interessante dramaprent met Bryan Cranston.

© 2016 Wakefield Productions, LLC. All Rights Reserved.

In Wakefield maken we kennis met Howard Wakefield, een goede advocaat die dag in dag uit naar zijn kantoor trekt om daar belangrijke rechtszaken voor te bereiden. Maar wanneer zijn trein niet al te ver van huis stilvalt, beslist hij om eens niet te doen wat hij normaal zou doen. Hij wandelt wel naar huis, maar hij besluit om niet binnen te gaan. Hij trekt zich terug in de zolder boven de garage, van waaruit hij zijn eigen leven analyseert. Al snel geeft zijn vrouw hem als vermist op, maar Howard blijft vastberaden zitten. Maar zal de eens zo straffe advocaat nog wel terug kunnen keren naar zijn oude leven? De maanden gaan voorbij en Howard beseft dat zijn situatie steeds erger en erger wordt…

© 2016 Wakefield Productions, LLC. All Rights Reserved.

Wakefield is een erg filosoferende film. De prent stelt aan de personages – en daardoor ook aan de kijker – een aantal existentiële vragen en dat maakt het hele gebeuren bijzonder interessant. Op zich is het verhaal heel erg simpel: het gaat immers gewoon over een man die zich terugtrekt in een donkere zolder en als een spectator zijn eigen leven analyseert. Aanvankelijk is het allemaal heel erg veelbelovend en doorheen het verhaal boeit het allemaal ook wel, maar de prent verliest gaandeweg wel wat kracht. Want waar gaat het nu eigenlijk heen? Wakefield is verre van een typische film die voor jou alle antwoorden voorkauwt. Dat is zeker een pluspunt, maar op het einde blijf je toch een beetje op je honger zitten. Of is alles in Wakefield gewoon één grote denkoefening van het hoofdpersonage?

© 2016 Wakefield Productions, LLC. All Rights Reserved.

Deze dramafilm is eigenlijk één grote onemanshow van meneer Wakefield, dus het kan bijna niet anders dan dat de performance van acteur Bryan Cranston ongelooflijk sterk is. Dat is zeker het geval: als kijker kom je heel erg dichtbij en maak je mee wat de verdwaalde man meemaakt. Cranston brengt een heerlijke mix van drama en komedie, waardoor het allemaal toch niet al te zwaar wordt. Verder zie je ook Jennifer Garner – je kent haar wellicht van Elektra (2005) –, die schittert als vrouwlief Diana Wakefield. Tot slot passeren ook Beverly D’Angelo en Jason O’Mara even langs, maar hen ben je gauw weer vergeten.

Het verdict

Regisseur Robin Swicord, een getalenteerde vrouw die eerder al verantwoordelijk was voor het scenario van onder andere The Curious Case of Benjamin Button (2008), brengt zeker een erg interessante film. Wakefield zorgt ervoor dat je zelf wat begint na te denken over je leven, maar het had allemaal wat sterker gemogen. De film zit mooi in elkaar, maar neemt zelf eigenlijk weinig standpunten in. Je hebt geen idee waar het uiteindelijk heengaat en dat is jammer. Bryan Cranston doet het fantastisch als Howard Wakefield en dat maakt veel goed. Wakefield is dus zeker een aanrader als je houdt van films die je aan het denken zetten. De prent wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 19 januari 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de aangename trailer nu.

Had jij al eens van Wakefield gehoord of heb je de film in de bioscoop gezien? Vond jij het verhaal interessant en zette de film jou wel aan het denken? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *