Review – Mother! (2017)

Informatie

Regie: Darren Aronofsky
Cast: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer & Domhnall Gleeson
Genre: Drama, mysterie, horror
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 13 september 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 januari 2018

© 2017 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved

Recensie

Wanneer één van de grootste regisseurs op aarde met een nieuwe film komt, is de belangstelling meteen heel erg groot. Critici van over de hele wereld worden ongelooflijk zenuwachtig, terwijl het grote publiek maar nauwelijks kan wachten. Dat geldt voor films van J.J. Abrams, James Cameron, Clint Eastwood, maar ook voor visueel kunstenaar Darren Aronofsky. De regisseur van Black Swan (2010) presenteerde in 2017 zijn nieuwste prent Mother! met Jennifer Lawrence en Javier Bardem. Er werd enorm veel over de film geschreven, gedebatteerd en geklaagd. Maar wat is er nu zo bijzonder aan de prent? Hoog tijd om dat eens te ontdekken.

© 2017 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved

In Mother! maken we kennis met een jonge vrouw en een iets oudere man. Terwijl hij – een eens gevierd poëet – voortdurend op zoek is naar inspiratie voor zijn nieuwste gedicht, houdt zij zich bezig met de renovatie van het reusachtige huis waarin ze leven. Alles lijkt een echt paradijs, tot er plots  een vreemd koppel aan de deur staat. Wat willen ze? Waarom zijn ze hier? Al snel blijkt dat de vreemde man de poëet kent en dat hij hem enorm bewondert, maar de vrouw lijkt iets mysterieus te verbergen. Het duurt niet lang alvorens de relatie van de poëet en zijn vrouw onder druk komt te staan en dat er allerhande vreemde dingen gebeuren. Maar wat is er eigenlijk echt aan de hand?

© 2017 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved

Uniek… dat is een absoluut kernwoord dat je op Darren Aronofsky’s nieuwste prent kan plakken. Aanvankelijk lijkt de film een behoorlijk klassieke vertelling te worden, maar al snel evolueert Mother! naar een bijzonder en nooit eerder geziene film. Voor de kijker is het een voortdurende worsteling, aangezien je nooit echt doorhebt waarover het allemaal gaat. Het verhaal zit vol symboliek en dat is niet steeds gemakkelijk. Maar je kan één ding met gemak zeggen: Aronofsky bewijst met deze indrukwekkende cinema alweer wat voor een kunstenaar hij is. Mother! is een entertainend, verbluffend én vooral verbazingwekkend staaltje kunst. Zeker als je gaandeweg de symboliek stilaan begint te begrijpen.

© 2017 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved

Voor haar rol in Mother! werd The Hunger Games-actrice Jennifer Lawrence genomineerd voor de Razzies, de ‘Oscaruitreikingen’ voor de slechtste films en performances van het jaar. Dat is volkomen onterecht, want de actrice doet het gewoon fenomenaal goed. Wat ons betreft speelt ze werkelijk de pannen van het dak. Haar rol is dan ook even bijzonder als de rest van de film en ontwikkelt zich heel mooi. Maar ook Javier Bardem is indrukwekkend als de inspiratieloze poëet. Hoewel de interactie tussen de twee bijzonder schaars is, kan je het toch een excellente match noemen. Verder zien we ook nog Michelle Pfeiffer en Ed Harris in interessante rollen de revue passeren. Aronofsky is niet alleen een uitstekend scenarist en regisseur, hij weet ook gewoon de perfecte koppen te casten.

Het verdict

Het is niet fout om Mother! in het lijstje te plaatsen van de meest vreemde films van 2017. De prent is uniek, op-en-top mysterieus en barst van de symboliek. Dat zijn we natuurlijk gewoon van Aronofsky, maar Mother! mag je echt een meesterwerk noemen. Het enige wat ‘stoort’ is de grote – bedoelde natuurlijk – chaos in het tweede deel van de film. Het doet je ongemakkelijk voelen, maar dat is wellicht ook de bedoeling. Jennifer Lawrence en kompaan Javier Bardem zorgen voor fantastische performances en visueel is deze prent een ongelooflijk schot in de roos. Als je houdt van speciale films vol symboliek, ben je dus met Mother! aan het perfecte adres. De film van Paramount Pictures ligt sinds 24 januari op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Lees de recensie nu.

Wat vond jij eigenlijk van Mother!? Was jij ook zo onder de indruk of was het voor jou allemaal niet zo uniek? Ga jij de film op DVD of Blu-Ray kopen? Laat het nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *