Review – Tulip Fever (2017)

Informatie

Regie: Justin Chadwick
Cast: Alicia Vikander, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Judi Dench & Zach Gelifianakis
Genre: Drama, romantiek
Distributeur: Entertainment One
Releasedatum biopscoop: 30 augustus 2017
Releasedatum DVD: 17 januari 2018

© 2017 Tulip Fever Films LTD. All Rights Reserved.

Recensie

Er verschijnen heel wat films die een regelrechte topcast hebben. Met een interessante regisseur, een cast om ‘u’ tegen te zeggen en een goed verhaal op papier kan de film dan eigenlijk toch niet meer slecht zijn? Dat is een logische gedachtegang en toch lijkt dat in veel gevallen helemaal niet te kloppen. Denk zo maar aan The Snowman (2017), een film gebaseerd op één van de geweldige boeken van Jo Nesbø met de fantastische Michael Fassbender. Ondanks de vele interessante elementen, bleek de film toch helemaal niet zo fantastisch. Entertainment One bracht in 2017 Tulip Fever uit, een romantisch drama met een fantastische cast. Maar is het eindproduct eigenlijk wel goed?

© 2017 Tulip Fever Films LTD. All Rights Reserved.

In Tulip Fever keren we terug naar het Amsterdam van de zeventiende eeuw en maken we kennis met de knappe Sophia. De jonge vrouw groeide op als wees in een klooster en huwde drie jaar geleden de rijke handelaar Cornelis Sandvoort. Ze leidt een geweldig én rijk leven en toch voelt ze zich niet geweldig. Wanneer Cornelis beslist om hun huwelijk te vereeuwigen door een prachtig portret, nodigt hij Jan Van Loos uit, een jonge schilder die naam probeert te maken in Amsterdam. Sophia is meteen erg geïnteresseerd in de knappe man en al gauw slaagt de vonk over. Maar wat moet ze doen met Cornelis? Samen met haar dienster Maria broedt ze op een meesterlijk plan om haar man te verlaten, maar zal het allemaal ook echt lukken?

© 2017 Tulip Fever Films LTD. All Rights Reserved.

Dat klinkt toch interessant, niet? Aanvankelijk lijk je immers getrakteerd te worden op een heerlijk kostuumdrama met interessante plottwists en prachtige personages. Maar eigenlijk is het verhaal helemaal niet zo boeiend. Het fijne begin wordt na verloop van tijd compleet weggeblazen door een eentonig verhaal dat weinig meer vertelt dan puur de rode draad. Nu en dan vangen we wel wat op van de tulpenhandel in Amsterdam, maar het blijft bij wat geroep in een kroeg – die de beurs moet voorstellen. Maar is Tulip Fever echt zo slecht? Neen, het valt allemaal echt nog wel mee. Het is alleen jammer dat de film je verwachtingen niet helemaal weet in te lossen.

© 2017 Tulip Fever Films LTD. All Rights Reserved.

Dat die verwachtingen zo hoog zijn, komt vast en zeker door de cast. Met namen als Alicia Vikander, Christoph Waltz, Judi Dench, Dane DeHaan, Zach Gelifianakis én Cara Delevingne is Tulip Fever indrukwekkender gecast dan de doorsnee Hollywoodfilm. Het probleem zit vooral bij de personages: alles is plat en eentonig. Geen enkele van deze interessante acteurs krijgt de kans om echt uit te blinken, gewoon omdat de personages zo doodgewoon saai zijn. Alleen Alicia Vikander, die intussen een Oscar op haar naam heeft staan, doet het nog goed. Maar Waltz is een vervelende brompot en DeHaan is storend met zijn Brits accent. En Delevingne? Die speelt maar net iets te graag de hoer.

Het verdict

Als je iemand over deze film zou vertellen, zal je zijn of haar interesse wellicht meteen wekken. Op papier lijkt Tulip Fever immers één van de meest indrukwekkende films van het jaar. Verrassing: dat is de film helemaal niet. Het is dan ook geen wonder dat de film al sinds 2014 kant en klaar op het schab lag om uitgebracht te worden. Het gerucht was dat de film één groot monster was, maar dat is het gelukkig niet. Het is allemaal gewoon een beetje te saai, een beetje te eentonig. Zelfs de indrukwekkende cast kan het niet beter maken. Wel moet gezegd worden dat regisseur Justin Chadwick het 17e eeuwse Amsterdam mooi naar het scherm brengt, maar daar blijft het bij. Entertainment One bracht Tulip Fever op 17 januari 2018 uit op DVD. Bekijk de interessant ogende trailer nu.

Hou jij wel van kostuumdrama’s en heb jij Tulip Fever in de bioscoop gezien? Ga jij akkoord met ons oordeel of helemaal niet? Spreekt de film je wel aan en ga je hem op DVD kopen? Laat het weten door te reageren.

1 reactie

  1. In een film over 17e eeuw met titel Tulip Fever verwacht je een film over de Tulpmannia. Maar je krijgt een alledaags overspeldrama. Bovendien nog matig acteerwerk. Gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *