Review – Le Fidèle (2017)

Informatie

Regie: Michaël R. Roskam
Cast: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke & Nathalie Van Tongelen
Genre: Drama, criminaliteit
Distributeur: Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 4 oktober 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 februari 2018, verdeeld door Dutch FilmWorks

© 2017 Savage Film / Stone Angels / Pathé Production / Wild Bunch. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn een aantal Belgische – en dan vooral Vlaamse – namen die het internationaal aan het maken zijn. Adil en Bilall, de twee regisseurs van Patser, zitten momenteel in LA voor hun eerste Hollywoodfilm en de Antwerpse Matthias Schoenaerts maakt al een aantal jaren furore als acteur in Tinseltown. Rundskop (2010) betekende voor hem de absolute doorbraak en ook voor regisseur Michaël R. Roskam betekende het een stap richting Hollywood. Maar nu zijn de twee heren van Rundskop helemaal terug voor een nieuwe Frans-Belgische prent: Le Fidèle. Dutch FilmWorks bracht de film recent uit op DVD en Blu-Ray, dus laat ons eens bekijken of de film de moeite waard is.

© 2017 Savage Film / Stone Angels / Pathé Production / Wild Bunch. All Rights Reserved.

In Le Fidèle maken we kennis met Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek. Wanneer hij samen met zijn vrienden naar een racewedstrijd gaat kijken, maakt hij kennis met Bérénice, een jonge racepilote. Het is meteen liefde op het eerste gezicht en al gauw leren de twee elkaar beter kennen. Ze groeien naar elkaar toe, maar er is één probleem: Gigi heeft een gigantisch geheim. En dat geheim brengt niet alleen hem in gevaar, maar ook iedereen rondom hem. Hij moet kiezen tussen zijn geheim en Bibi en dat brengt uiteindelijk alles in gevaar. Zal de prille liefde tussen de twee de nodige spanningen overwinnen of was het eigenlijk altijd al gedoemd om te mislukken?

© 2017 Savage Film / Stone Angels / Pathé Production / Wild Bunch. All Rights Reserved.

Één ding staat eigenlijk meteen al vast: Le Fidèle heeft een interessant verhaal. Liefde, geheimen, intriges én tonnen spanning… het zijn allemaal elementen die je al doen watertanden nog voor de film begint. En dat begin is geweldig. Al snel spat de liefde tussen Gigi en Bibi letterlijk van het scherm en meteen voel je ook de spanning tussen de twee. Aanvankelijk lijkt Le Fidèle dan ook een schitterend meesterwerk van Michaël R. Roskam, maar naarmate het verhaal vordert wordt het allemaal wat zwakker. Roskam en zijn scenaristen proppen de film vol met plottwists, waardoor je na verloop van tijd een beetje afhaakt. Het wordt té veel en dat is helemaal niet zo aangenaam. Lé Fidèle is als een glas wijn dat onafgebroken bijgevuld wordt, hoewel je eigenlijk al na een half uur verzadigd bent.

© 2017 Savage Film / Stone Angels / Pathé Production / Wild Bunch. All Rights Reserved.

Het verhaal mag dan misschien wel een beetje te vol en langdradig zijn, de personages staan zonder twijfel helemaal op punt. Zowel Gigi als Bibi zijn interessante persoonlijkheden die de kijker volledig mee in het verhaal sleuren. Bovendien kan je je goed met hen vereenzelvigen en maken ze beide een schitterende psychologische ontwikkeling door. Dat is geweldig, want vaak vergeten regisseurs en scenaristen om daar rekening mee te houden. En het wordt allemaal nog beter: Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos zorgen voor een twee uur durend vuurwerkspektakel. Allebei zetten ze fenomenale performances neer, waardoor je eigenlijk al snel het té volle verhaal vergeet. Roskam zorgt voor een prachtige cast en dat is natuurlijk fantastisch.

Het verdict

Is Le Fidèle een perfecte film? Neen, dat is verre van het geval. De prent is immers niet zo fijn én tegelijk ook robuust als Rundskop, waardoor het misschien te opportunistisch was om deze prent als Oscarinzending voor België te selecteren. Maar de prent is vast en zeker interessant. Het verhaal bevat wel te veel plottwists, maar het blijft allemaal in orde. Michaël R. Roskam zorgt voor een knap gefotografeerde prent die met lange shots en mooie pauzes echt indruk maakt. Ook Schoenaerts en Exarchopoulos geven alles wat ze hebben en tillen de prent naar een hoger niveau. En toch wordt je niet voor de volle honderd procent enthousiast. Jammer… Dutch FilmWorks bracht Le Fidèle op 2 februari 2018 uit op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer nu.

Ben jij een echte fan van Matthias Schoenaerts en heb jij Le Fidèle al in de bioscoop gezien? Of wachtte je op de release van de DVD en Blu-Ray? Denk jij dat het een goede film is? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *