Review – Star Trek: Discovery – Seizoen 1 (2017)

Informatie

Regie: Akiva Goldsman, John Scott, T.J. Scott e.a.
Cast: Sonequa Martin-Green, Jason Isaacs, Doug Jones, Anthony Rapp & Mary Wiseman
Genre: Sciencefiction, avontuur, drama
Originele zender: CBS
Belgische zender: Netflix, volledig beschikbaar sinds 12 februari 2018

© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Recensie

Het ziet er naar uit dat het komende decennium het decennium van Star Wars en Star Trek gaat worden. We werden door Disney en Lucasfilm de laatste jaren immers getrakteerd op heel wat ruimteavonturen en ook de komende jaren zal dat zo zijn. Er staan immers nog twee nieuwe trilogieën gepland en wie weet hoeveel Star Wars Stories. Maar ook bij rivaal Star Trek staan ze niet stil. Er zou zeker nog een film komen in de reeks met Chris Pine en bovendien werkt niemand minder dan Quentin Tarantino aan een Star Trek-project. En voor wie niet kan wachten is er natuurlijk Star Trek: Discovery. De splinternieuwe reeks maakte heel wat mensen enthousiast en is te bekijken op Netflix. Maar is het echt zo goed?

© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

In Star Trek: Discovery trekken we de wijde ruimte in en maken we kennis met de bemanning van de USS Discovery. Wanneer Michael Burnham, een voormalig hoog geplaatst lid van Starfleet, door Kapitein Gabriël Lorca gered wordt, weet niemand van de bemanning eigenlijk wat ze moeten doen. Burnham is immers gekend om muiterij en werd daarom volledig uit Starfleet gebannen. Burnham verneemt van Lorca dat de Discovery experimenteert met een geavanceerd motorsysteem en krijgt al gauw een post aangeboden op het schip. Maar dat is niet zonder gevaar, aangezien de oorlog tegen de Klingons nog steeds voortduurt. Burnham, Lorca én de rest van de bemanning maken het ene avontuur na het andere mee, totdat er iets vreselijks misgaat…

© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Wie Star Trek al van meet af aan volgt en alle voorafgaande films en series heeft gezien, weet dat het er nooit – of toch heel weinig – gaat over oorlog. Toen Star Trek: Discovery op het scherm verscheen, waren er dan ook heel wat fans die zeiden dat de reeks helemaal niet Star Trek-waardig was. Maar dat oordeel was ongetwijfeld te snel, aangezien dit knappe staaltje televisie eigenlijk veel meer vertelt. Star Trek: Discovery heeft als bodem misschien wel één of andere oorlog, maar eigenlijk vertelt de reeks veel meer. Verdraagzaamheid, nieuwe kansen, respect voor andere soorten… het zijn allemaal elementen die in het spannende verhaal aan bod komen en die je echt wel doen beseffen wat Star Trek is: ge-wel-dige sciencefiction die écht ergens over gaat.

© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Het is bovendien ook leuk dat de reeks – die zoals elke grote en lange Amerikaanse reeks een ‘midseason finale’ heeft – zich halverwege volledig heruitvindt. Het verhaal gaat plots een andere kant uit en dat is een meer dan welgekomen plottwist. Star Trek: Discovery is stijlvolle sciencefiction én barst van de interessante personages. Van Michael tot Lorca, van Mr. Saru tot Ash en Tilly… Het zijn allemaal personages die je aan het scherm gekluisterd doen hangen. Dat komt natuurlijk ook door het heerlijke acteerwerk. Sonequa Martin-Green is fenomenaal als Michael en ook Doug Jones, dé partner in crime van Guillermo Del Toro, weet steeds weer te overtuigen als Saru. Verder zorgen ook Jason Isaacs, Anthony Rapp en Mary Wiseman voor prachtige performances.

Het verdict

Wie zoekt naar een heerlijke sciencefictionreeks op Netflix en al helemaal door The Expanse is geraakt, maakt nu best plaats voor Star Trek: Discovery. De reeks is fenomenaal goed met verhaallijnen die telkens weer boeien en personages die keer op keer interessant uit de hoek komen. Star Trek: Discovery is zowel vernieuwend als back to the roots én bovendien ziet het er visueel allemaal erg fraai uit. De speciale effecten zijn indrukwekkend en dus rest er ons nog maar één ding te zeggen: ‘Trekkies, live long and prosper.’ Want als jullie deze reeks bingen, komt alles goed. Het eerste seizoen van Star Trek: Discovery staat nu integraal op Netflix. Bekijk de trailer hier onder.

Ben jij een echte Trekkie en heb jij het hele eerste seizoen van Star Trek: Discovery al bekeken? Of ben je dat nog van plan? Of helemaal niet? Wat vond jij van de reeks? Laat het weten door hier onder te reageren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *