Review – Victoria & Abdul (2017)

Informatie

Regie: Stephen Frears
Cast: Judi Dench, Ali Fazal, Paul Higgins, Adeel Akhtar, Tim Pigott-Smith & Olivia Williams
Genre: Biografie, historisch drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 10 oktober 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 februari 2018

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Deel uitmaken van een koninklijke familie… het is iets waar we ons maar weinig bij kunnen voorstellen. Maar toch lijkt het helemaal niet zo fijn. Je moet immers voortdurend doen wat er van je verwacht wordt en als je iets fout doet, heeft iedereen het gezien. Kijk zo bijvoorbeeld maar naar onze Belgische Prins Laurent, die duidelijk een hekel heeft aan zijn positie en die door alles en iedereen voortdurend veroordeeld wordt. Het lijkt veilig om te zeggen dat leden van eender welke koninklijke familie maar al te graag een keer ‘gewoon’ zouden willen zijn. En net daarover gaat Victoria & Abdul, een deels waargebeurde film die eerder in 2017 in de zalen speelde. De thematiek lijkt interessant, maar is de film ook goed?

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

In Victoria & Abdul volgen we de Indiaase Abdul. Hij werkt in de gevangenis in Agra, waar hij het register bijhoudt van de gevangen. Wanneer hij door een overste van de Britse bezetter aangeduid wordt om mee te werken aan de viering van Koningin Victoria, wordt zijn leven plots één groot avontuur. Hij reist samen met een andere Indiër naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij de Britse koningin ontmoet. Abdul en Victoria zijn meteen erg geïnteresseerd in elkaar en al gauw ontstaat er tussen de twee een unieke vriendschap. Maar dat gaat compleet in tegen het gedachtegoed van de Britse upperclass, die er alles aan doen om Abdul bij de koningin weg te houden. Maar zal hen dat ook effectief lukken?

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Wat een heerlijke film… Victoria & Abdul is zo een titel die je vanaf de allereerste seconde helemaal meezeult in het verhaal, ook al is het allemaal niet zo heel verrassend. De prent begint erg aangenaam en al snel heb je door dat het hele gebeuren niet al te serieus is. Hoewel het natuurlijk deels echt gebeurd is, heeft regisseur Stephen Frears er toch voor gekozen om over de gehele lijn een bijzonder frivole toon te hanteren. Dat maakt de film niet alleen gemakkelijk te verteren, het maakt de Oscargenomineerde prent ook gewoon erg goed. Wel moet gezegd worden dat het verhaal naar het einde toe wat zwakker en langdradiger wordt, maar dan nog: Victoria & Abdul is gewoon echt leuke cinema.

© 2017 Focus Features LLC. All Rights Reserved.

Een film die in de titel twee personages heeft staan, moet er natuurlijk ook voor zorgen dat die personages echt interessant zijn. En dat is helemaal het geval. Wanneer we Victoria leren kennen, is ze een oude, humeurige dame die levensmoe van ontmoeting naar ontmoeting wordt gebracht. Maar de aankomst van Abdul brengt daar stante pede verandering in. Dat is op zich een erg mooi iets, maar wat vooral verbluft is het acteerwerk van het monument dat Judi Dench heet. De Britse actrice, die tot voor kort M was in de James Bond-films, zet een fenomenale performance neer die de film naar een gigantisch niveau tilt. De actrice is gewoon perfect in de rol. Maar ook Ali Fazal doet het prachtig. Hij brengt de rol van de al even interessante Abdul uitstekend naar het scherm en zorgt er samen met Dench voor dat er nu en dan heel wat vuurwerk van het scherm spat.

Het verdict

Is Victoria & Abdul een absoluut meesterwerk dat je bij wijze van spreken moet inkaderen? Neen, dat is het niet. Daarvoor is het script een beetje te mager en te zwakjes naar het einde toe. Maar toch verdient regisseur Stephen Frears een pluim, want zijn film is gewoon echt leuk. En ook Judi Dench mag tal van prijzen winnen voor haar meesterlijk acteerwerk. De actrice draagt de film compleet en zorgt er eigenhandig voor dat Victoria & Abdul een film is die je niet snel zal vergeten. De prent is goed geregisseerd, fraai in beeld gebracht en de locaties én filmmuziek zijn prachtig. Kortom: Victoria & Abdul is een erg leuke en ontspannende prent die je eigenlijk echt niet mag missen. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt vanaf 21 februari 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Victoria & Abdul in de bioscoop gezien en was jij ook zo omvergeblazen door de heerlijke performance van Judi Dench? Ga je de film op DVD of Blu-Ray kopen? Of spreekt het je allemaal niet aan? Reageer nu!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *