Review – Norskov: Seizoen 2 (2017)

Informatie

Regie: Heidi Maria Faisst & Dagur Kári
Cast: Thomas Levin, Anne Sofie Espersen, Jacob Lohmann, Marijana Jankovic & Claus Riis Østergaard
Genre: Criminaliteit, drama
Originele zender: TV2 Denmark
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD: 23 januari 2018

© 2018 SF Studios Production APS. All Rights Reserved.

Recensie

Er is enorm veel te zien op televisie. Van oppervlakkige realityprogramma’s als Temptation Island tot leuke documentaires, van interessante actualiteitsmagazines tot steengoede televisiereeksen. En van die laatste zijn er ook steeds meer, wat het voor iedereen echt moeilijk maakt om te kiezen. Want welke televisiereeks is er nu echt goed? Natuurlijk heb je tal van schitterende Amerikaanse reeksen zoals Game of Thrones en Star Trek: Discovery, maar ook elders in de wereld maken ze fantastische televisie. Zo staat Scandinavië al een ruime tijd bekend voor ijzersterke reeksen. Denk maar aan titels als Springvloed, Modus en Norskov. Van die laatste reeks bracht filmdistributeur Lumière een tijdje terug het tweede seizoen uit op DVD. Maar is het tweede seizoen net zo straf als het eerste?

© 2018 SF Studios Production APS. All Rights Reserved.

In Norskov keren we terug naar het gelijknamige stadje in Denemarken. Nadat Casper Bondesen door wordt opgepakt voor zijn drugshandel en andere criminele activiteiten, belandt hij in de gevangenis. Daarmee is Noskov van een gigantisch probleem bevrijd, maar al snel voelen de inwoners van het stadje de grote leegte. Casper was immers één van de grootste ondernemers in de stad. Terwijl Claudia, Bondy’s vrouw, niet weet of ze het bedrijf van haar man moet verderzetten, stoot ze steeds weer op de enorme tegenwind van de inwoners van Norskov. Wie ooit een echte vriend was, lijkt plots haar ergste vijand. Ze kan niemand meer vertrouwen, behalve Tom, de man die haar echtgenoot achter slot en grendel stak. Zal Claudia ooit nog een normaal leven kunnen leiden zonder haar man?

© 2018 SF Studios Production APS. All Rights Reserved.

Het eerste seizoen van Norskov was al ongelooflijk interessant, gewoonweg omdat het verhaal zo overvol was. Je kreeg tal van verhaallijnen voorgeschoteld die enorm goed uitgewerkt waren. Ook in dit tweede seizoen is dat het geval. Het verdwijnen van Bondy uit Norskov zorgt ervoor dat er heel wat figuurlijke stenen worden omgedraaid die voordien onaangeroerd bleven liggen. De gemoederen lopen hoog op, tal van belangen staan lijnrecht tegenover elkaar en voormalige vrienden lijken plots de grootste vijanden. Al die elementen zorgen ervoor dat het tweede seizoen van Norskov ongelooflijk spannend, aangenaam én interessant is. De makers zijn erin geslaagd om een nieuwe blik te werpen die minstens zo spannend is als in het eerste seizoen.

© 2018 SF Studios Production APS. All Rights Reserved.

Dat komt niet alleen door de vele interessante verhaallijnen en verrassende plottwists, maar ook door de erg aangename personages. Terwijl het eerste seizoen vooral focuste op het leven van Martin, zijn vrouw Jackie en Oliver, voelt het tweede seizoen veel beter gebalanceerd aan. De focus ligt letterlijk op alle personages, waardoor je iedereen echt goed leert kennen. Je begrijpt de motieven van iedereen en dat is natuurlijk iets dat je alleen maar als schitterend kan bestempelen. Van Claudia tot Tom, van Bondy tot Martin… het zijn stuk voor stuk prachtige personages die allemaal een mooie ontwikkeling doormaken. En dat het dan allemaal nog eens fantastisch geacteerd wordt, maakt het er alleen nog maar beter op. Vooral Marijana Jankovic, die de rol van Claudia speelt, valt erg op. Wat een actrice!

Het verdict

Norskov is zonder twijfel een reeks die je gezien moet hebben. Het eerste seizoen voelt grootser aan, maar dit tweede seizoen is toch beter. De makers vertellen minder robuuste, fijnere verhalen met een grote focus op de prachtige personages. En door af en toe wat verrassende elementen te brengen, voelt de reeks op geen enkel moment saai aan. Norskov is bovendien prachtig gefilmd en barst van de uitstekende acteurs. Thomas Levin is zoals steeds uitstekend als Tom en ook Jacob Lohmann en Anne Sofie Espersen, die respectievelijk de rol van Bondy en Jackie spelen, doen het perfect. Het tweede seizoen van Norskov is dus een absolute must. De reeks van Lumière is sinds 23 januari 2018 te koop op DVD en is beschikbaar via lumiereseries.com. Bekijk de trailer nu.

Heb jij het eerste seizoen van Norskov gezien en ben jij ook zo benieuwd naar het nieuwe seizoen? Of heb je nog nooit van de reeks gehoord? Laat het weten door nu hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *