Review – Leatherface (2017)

Informatie

Regie: Alexandre Bustillo & Julien Maury
Cast: Finn Jones, Stephen Dorff, Lili Taylor, Vanessa Grasse, Sam Strike & Jessica Madsen
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 8 november 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 maart 2018

© 2015 LF2 Productions, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Wie aan horrorfilms denkt, denkt wellicht meteen aan angstaanjagende demonen die één of ander huis of personage achternazitten. Maar ook bloed, inventieve manieren van moorden en ronddolende mensen kruipen wellicht meteen in je hoofd. Een filmreeks die veel horrorfans al jaren op de voet volgen is die van The Texas Chainsaw Massacre. De bloederige films over een man met een kettingzaag die alles en iedereen op zijn weg uit de weg ruimt zijn dan ook pure horror. In 2017 kregen we van Kinepolis Film Distribution een nieuwe film in de reeks die ons vertelt hoe de man met de kettingzaag ‘geboren’ werd. Daarover gaat Leatherface.

© 2015 LF2 Productions, Inc. All Rights Reserved.

Leatherface neemt ons mee naar de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wanneer een bezoeker in een psychiatrisch instituut zich niet aan de regels houdt en daardoor de veiligheid in gevaar brengt, slagen er vier geïnterneerden in om samen met een verpleegster te ontsnappen. Al gauw komt dat inspecteur Hartman ter ore, een gevreesde politie-agent die in Texas heel wat gestoorden achter slot en grendel stopte. Als ook blijkt dat alle ontsnapten oude bekenden zijn van Hartman, ontstaat er een spannend kat-en-muisspel dat uiteindelijk catastrofale gevolgen zal kennen. Maar zal Hartman het zelf nog overleven?

© 2015 LF2 Productions, Inc. All Rights Reserved.

Leatherface is een klassieke horrorfilm. Meer woorden hoef je er eigenlijk niet aan vuil te maken. Met een flashback als beginscene zorgen regisseurs Alexandre Bustillo en Julien Maury ervoor dat je als kijker meteen helemaal weet waar je aan toe bent. Maar dan valt de film stil en tuimelt het verhaal in een klassiek stramien waarbij we eerst de personages op middelmatige wijze leren kennen en vervolgens alles ontaard. Slecht is het zeker niet, maar als je kijkt naar topprenten als Dont’ Breathe (2016) weet je dat het eigenlijk allemaal beter kan. Leatherface is te klassiek, het verhaal is te rechtlijnig en de film brengt helemaal niks nieuws.

© 2015 LF2 Productions, Inc. All Rights Reserved.

En dan heb je ook nog de personages. Tot overmaat van ramp zijn ook die vrijwel niet uitgewerkt, hoewel de regisseurs dat wel proberen. Alle geïnterneerden hebben een verhaal, maar erg geloofwaardig is het niet echt. Alleen detective Hartman en verpleegster Lizzy zijn nog in orde, maar daar blijft het bij. Het gevolg is dan ook dat geen enkele acteur in de film tot zijn of haar recht kan komen. Finn Jones – die in een ander leven de Iron Fist is – doet het wel goed, maar Stephen Dorff, Lili Taylor en Vanessa Grasse kunnen echt niet overtuigen. Jammer, want The Texas Chainsaw Massacre verdient een degelijke prequel.

Het verdict

Na een paar minuten heb je bij deze Leatherface een enorme déjà vu: je hebt alles ergens al wel eens gezien en daardoor voelt de gehele film veel te gewoon aan. Regisseurs Alexandre Bustillo en Julien Maury vergeten om het publiek een goed verhaal met sterke personages voor te schotelen, wat ervoor zorgt dat je je interesse gaandeweg andere oorden laat opzoeken. Bloed en smerige scènes zijn er wel, maar ook die komen helemaal niet tot hun recht. Je kan dus allen maar concluderen dat deze prequel voor The Texas Chainsaw Massacre helemaal niet zo goed is. Leatherface wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 9 maart 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij een zwak voor horror en films als The Texas Chainsaw Massacre? Heb jij Leatherface in de bioscoop gezien en was jij ook helemaal niet zo positief? Ben je van plan om de DVD of Blu-Ray te kopen? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *