Review – Het Tweede Gelaat (2017)

Informatie

Regie: Jan Verheyen
Cast: Koen De Bouw, Werner De Smedt, Chris Van den Durpel, Sofie Hoflack & Greg Timmermans
Genre: Thriller, drama, criminaliteit
Distributeur: Kinepolis Film Distribution
Releasedatum bioscoop: 25 oktober 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 maart 2018, verdeeld door Dutch FilmWorks

© 2017 Eyeworks Film & TV Drama – Phanta Film HTG VOF – Atlas Film – ZDF – Één. All Rights Reserved.

Recensie

Als je de laatste jaren even snel analyseert, dan kom je ongetwijfeld tot de conclusie dat het goed gaat met de Vlaamse TV en film op vlak van kwaliteit. In America noemden ze ons al het nieuwe Scandinavië omwille van reeksen als Beau Séjour en Tabula Rasa, maar ook onze films gaan niet onopgemerkt voorbij. Terwijl sommige filmfans nog aan het bekomen zijn van Patser zijn er ongetwijfeld anderen die nog steeds onder de indruk zijn van Het Tweede Gelaat (2017). Eind vorig jaar presenteerde regisseur Jan Verheyen de allerlaatste film in de reeks van Vincke en Verstuyft. Is Het Tweede Gelaat een goed sluitstuk of eindigt de filmreeks met een valse noot?

© 2017 Eyeworks Film & TV Drama – Phanta Film HTG VOF – Atlas Film – ZDF – Één. All Rights Reserved.

In Het Tweede Gelaat volgen we het doen en laten van inspecteur Verstuyft en commissaris Vincke. Wanneer op de Kalmthoutse Heide een onthoofd lijk wordt teruggevonden en niet veel later nog meerdere lijken opduiken, besluit Vincke om een Nederlanse profiler in te schakelen om de seriemoordenaar sneller op te kunnen sporen. Niet veel later vindt Verstuyft Rina, een jonge vrouw die het volgende nieuwe slachtoffer leek te worden. Terwijl Vincke alle mogelijke daders probeert te controleren, focust Verstuyft zich op Rina en haar verhaal. De vriendschap tussen de twee uitstekende inspecteurs komt onder grote druk te staan en dat terwijl een gevaarlijke seriemoordenaar op de loer ligt. Zullen Vincke en Verstuyft nieuwe slachtoffers kunnen voorkomen?

© 2017 Eyeworks Film & TV Drama – Phanta Film HTG VOF – Atlas Film – ZDF – Één. All Rights Reserved.

In de uitstekende Vincke & Verstuyft-reeks zagen we eerder al het bejubelde De Zaak Alzheimer (2003) en het iets mindere Dossier K (2009). Beide films staan in de lijst van Vlaanderens meest bekeken toppers en dus is het niet verrassend dat heel wat Vlamingen ook benieuwd waren naar deze nieuwe aflevering. Regisseur Jan Verheyen, die je gerust Vlaanderens meest getalenteerde mag noemen, presenteert een klassieke politiethriller die je van het begin tot het einde volledig meesleept. Het verhaal is goed opgebouwd en de spanning bereikt al snel een hoog niveau. Maar zo straf als De Zaak Alzheimer (2003) wordt de film nooit. Daarvoor is het verhaal misschien net iets te voorspelbaar.

© 2017 Eyeworks Film & TV Drama – Phanta Film HTG VOF – Atlas Film – ZDF – Één. All Rights Reserved.

Alle films in de Vincke & Verstuyft-reeks nemen uitstekend de tijd om personages tot hun recht te laten komen. Ook in Het Tweede Gelaat krijgen we geloofwaardige en goed ontwikkelde personages voorgeschoteld die ervoor zorgen dat je voortdurend gebiologeerd naar het scherm staart én blijft staren. Het helpt natuurlijk ook dat je kan genieten van uitstekende performances. Koen De Bouw en Werner De Smedt zorgen voor vuurwerk op het scherm en ook Sofie Hoflack maakt indruk als de jonge Rina. Verder zien we ook nog Chris Van den Durpel, Marijke Pinoy en Greg Timmermans in uitstekende aanvullende rollen verschijnen.

Het verdict

Je hoeft er eigenlijk niet veel woorden aan vuil te maken: Het Tweede Gelaat is Vlaamse topcinema die je van de allereerste seconde tot het allerlaatste beeld echt entertaint. Jan Verheyen presenteert een politiethriller volgens de regels van de kunst, maar het verhaal had iets minder voorspelbaar mogen zijn. Maar dankzij de ruime aandacht voor de ontwikkeling van de personages en het heerlijke acteerwerk van Koen De Bouw en Werner De Smedt vergeet je dat allemaal snel en kan je maar één ding conluderen: zorg dat je Het Tweede Gelaat zo snel mogelijk kijkt. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 23 maart 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Ben jij een fan van de Vincke & Verstuyft-reeks en heb jij Het Tweede Gelaat al gezien. Wat vond jij van de film? Of spreken het verhaal en de personages je niet aan? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *