Review – The Foreigner (2017)

Informatie

Regie: Martin Campbell
Cast: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Lia Williams, Michael McElhatton & Dermot Crowley
Genre: Actie, drama, thriller
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 8 november 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 maart 2018, verdeeld door Remain in Light

© 2018 STX Financing, LLC and Sparkle Roll Media Corporation. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn van die acteurs die je je slechts in één soort rol kan inbeelden. Denk zo maar aan Liam Neeson, die je bijna altijd ziet opduiken in middelmatige spannende actiethrillers. Maar ook Dwayne ‘The Rock’ Johnson is zo iemand. Hij lijkt met zijn bombastische actieprenten echt een nieuw genre te creëren waar filmstudio’s graag heel hoge bedragen tegen aan smijten. En dan heb je nog de Chinese sympathieke maar kleine Jackie Chan, die ook steeds in een zelfde soort actieprenten de revue passeert. In 2017 presenteerde filmdistributeur The Searchers de interessant ogende actiethriller The Foreigner met Chan en Pierce Brosnan. Is het ‘weer van hetzelfde’ voor Jackie Chan of brengt de film iets vernieuwends?

© 2018 STX Financing, LLC and Sparkle Roll Media Corporation. The Searchers. All Rights Reserved.

In The Foreigner volgen we het doen en laten van Quan Ngoc Minh, een Chinese man die samen met zijn lieve dochter in Londen woont. Wanneer Quan haar komt ophalen na school en vervolgens naar een kledingwinkel gaat, slaat het noodlot toe. Een vreselijke bomaanslag in het hartje van de Britse hoofdstad zorgt ervoor dat Quan zijn dochter verliest. Niet veel later hoort hij op de radio dat een organisatie genaamd ‘Authentic IRA’, een nieuwe tak binnen de voormalige Ierse verzetsbeweging, de aanslag opeist. Quan ziet hoe de dagen, weken, maanden voorbij snellen zonder dat de politie één van de daders kan vatten. Al gauw beslist de dappere Chinees om het heft in eigen handen te nemen en zelf op zoek te gaan naar de daders van de gewelddadige aanslag.

© 2018 STX Financing, LLC and Sparkle Roll Media Corporation. The Searchers. All Rights Reserved.

Aanslagen in het hartje van één van Europa’s grootsteden, doet dat bij jou ook een belletje rinkelen? Nog niet zo lang geleden was dit de harde realiteit, dus het is niet echt verrassend dat je als kijker meteen helemaal geïnteresseerd bent in de film. The Foreigner begint goed en gaat ook aan een heel aangenaam tempo vooruit. Je hebt al snel door wat voor film regisseur Martin Campbell wil brengen en dat is natuurlijk een pluspunt. Maar Campbell is niet echt consequent. De mix tussen drama en  actie voelt niet altijd uitgebalanceerd aan, waardoor je nu en dan wat verward toekijkt. Gelukkig maakt de regisseur dat helemaal goed met de uitstekende actiescenes en geloofwaardige explosies. The Foreigner is een uitstekende film voor fans van het genre.

© 2018 STX Financing, LLC and Sparkle Roll Media Corporation. The Searchers. All Rights Reserved.

Een belangrijk aandachtspunt voor makers van actiefilms zijn en blijven de personages. Gelukkig is dat in The Foreigner wel allemaal in orde. Door wat Quan in het begin van de film meemaakt, heb je een duidelijk idee van zijn motieven. Aanvankelijk heb je wel geen enkel idee van de achtergrond van de man, maar doorheen het verhaal kom je meer dan genoeg te weten. Maar ook Liam Hennessey, de Ierse vice-premier, is een goed uitgewerkt personage. Je ziet duidelijk wat voor leven de man leidt, wat voor geheimen hij heeft en hoe hij met het hele gebeuren omgaat. De personages zijn dus in orde, maar ook het acteerwerk is goed. Quan wordt heerlijk naar het scherm gebracht door Jackie Chan en ook Pierce Brosnan doet het uitstekend als Liam Hennessey. Naast deze twee toppers duiken ook nog andere namen op: Lia Williams, Michael McElhatton, Dermot Crowley en Rufus Jones.

Het verdict

The Foreigner is geen meesterlijke film die je voor altijd moet inkaderen. Maar regisseur Martin Campbell, die ons in een nog niet zo heel ver verleden onder andere de James Bond-film Casino Royale (2006) voorschotelde, levert wel een stijlvolle actiefilm volgens de regels van de kust. De actiescenes zitten helemaal goed en ook voor de personages is er voldoende aandacht. Alleen had de focus van het verhaal iets duidelijker mogen zijn. Pierce Brosnan, Jackie Chan en Michael McElhatton zorgen voor uitstekend acteerwerk in al even uitstekende rollen en dat maakt veel goed. The Foreigner ligt sinds 6 maart 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij The Foreigner al in de bioscoop gezien of wachtte je op de release van de DVD of Blu-Ray? Ben je van plan om de film nog te kijken of net helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *