Review – Suburbicon (2017)

Informatie

Regie: George Clooney
Cast: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Karimah Westbrook & Noah Jupe
Genre: criminaliteit, drama, mysterie
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 6 december 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 april 2018, verdeeld door Remain in Light

© 2017 Suburbicon Black, LLC. 2018 The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

‘Ieder huisje heeft zijn kruisje.’ Het is een uitdrukking die je vast en zeker al eens gehoord hebt en wellicht ook al zelf hebt gebruikt. Het klopt inderdaad dat ieder huishouden geheimen heeft en dat het overal anders aan toe gaat. Wat er écht bij jou thuis in de keuken gebeurt, dat zal niemand ooit kunnen weten. Maar wat als die geheimen van zo’n aard zijn dat ze alles en iedereen in gevaar brengen als ze aan de oppervlakte komen? Daarover gaat Suburbicon, de nieuwste film van regisseur-acteur George Clooney én de Coen-broers. Met grote namen als Matt Damon, Oscar Isaac en Julianne Moore wekt de film je interesse meteen. Maar weet Clooney die interesse ook vast te houden?

© 2017 Suburbicon Black, LLC. 2018 The Searchers. All Rights Reserved.

In Suburbicon trekken we naar het gelijknamige fictieve stadje in de Verenigde Staten. Volgens de inwoners is Suburbicon dé meest perfecte plek om te wonen. Het stadje heeft immers alles wat je kan wensen. Ook de Rose en Gardner Lodge wonen er heel erg graag samen met hun zoontje Nicky. Maar wanneer een brutale overval ten huize Lodge vreselijk afloopt en Nicky ziet hoe zijn moeder Rose sterft, verandert het leven van het gezin drastisch. Nicky begint zich meer en meer vragen te stellen bij wat er gebeurd is en zo komen de diepste geheimen van de hele familie aan het licht, zeker wanneer zijn tante Margaret probeert om de rol van moeder over te nemen. Is de familie Lodge écht zo onschuldig als ze zelf beweren?

© 2017 Suburbicon Black, LLC. 2018 The Searchers. All Rights Reserved.

Als George ‘Nespresso’ Clooney een film regisseert, zijn de ogen van iedere filmfan logischerwijs meteen ook op dat project gericht. En dat is terecht. Suburbicon is net zoals de eerdere werken van de regisseur-acteur een heel erg unieke film. Dat viel natuurlijk te verwachten, zeker aangezien de film mee gepend werd door Joel en Ethan Coen, de getalenteerde broers die eerder al Hail, Caesar! (2016) brachten. Het verhaal begint uitstekend en toont ook meteen welke vreemde sfeer er in het fictieve stadje hangt. Je enthousiasme is dus met andere woorden flink aangewakkerd. Maar naarmate de film verdergaat, zwakt allemaal wat te hard af. Het verhaal van de familie Lodge en hun geheimen is zeker interessant en entertainend, maar veel te oppervlakkig. Bovendien probeert Clooney ook om een verhaal te brengen over apartheid, maar dat gaat helemaal verloren.

© 2017 Suburbicon Black, LLC. 2018 The Searchers. All Rights Reserved.

Suburbicon is dus een film met heel wat problemen. Maar als er één ding is dat helemaal goed zit, dan zijn het wel de personages. Net zoals in alle vorige films die (mee) werden geschreven door de Coen-broers, is er veel aandacht voor de ontwikkeling van ieder karakter. Zo zien we heel erg goed hoe Gardner en tante Margaret een bijzonder verrassende evolutie doormaken. Dat maakt de film natuurlijk terug een pak interessanter. Dat de rollen respectievelijk uitstekend gebracht worden door Matt Damon en Julianne Moore – die tevens de rol van Rose op zich neemt – is natuurlijk een gigantisch pluspunt. Maar ook zoontje Nicky en verzekeringsagent Cooper, gespeeld door Oscar Isaac, zijn fantastische personages. Suburbicon is op dit vlak dus wél een voltreffer.

Het verdict

Wie Suburbicon kijkt, zal na afloop van de prent wellicht met gemengde gevoelens zitten. En dat is helemaal terecht, aangezien het verhaal niet steeds even sterk overkomt en ook omdat de film eigenlijk zelf niet weet wat het nu wil zijn: een mysterieuze thriller of een dramafilm rond rassendiscriminatie. Regisseur George Clooney had misschien beter gekozen voor één van de twee elementen. Gelukkig heeft Suburbicon wel één grote troef: de personages. Ieder karakter is uitstekend en ook de cast doet het fantastisch. Suburbicon is dus geen foutloze film, maar blijft hoe dan ook wel de moeite waard. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 10 april 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de eigenwijze trailer nu.

Wat vond jij van Suburbicon? Ben jij onder de indruk van George Clooney’s nieuwste film? Spreken het verhaal, de personages en de cast je wel aan? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *