Review – Maze Runner: The Death Cure (2018)

Informatie

Regie: Wes Ball
Cast: Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Aidan Gillen, Ki Hong Lee, Rosa Salazar & Thomas Brodie-Sangster
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 31 januari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 mei 2018

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Het afgelopen decennuim heeft Hollywood de cinefiel getrakteerd op heel wat young adult filmfrachises. Nog niet zo lang geleden nam Katniss Everdeen ons mee naar het Kapitool in The Hunger Games en volgden we het doen en laten van Beatrice ‘Tris’ Prior in de niet zo succesvolle Divergent-trilogie. En dan was er nog een filmreeks die probeerde om tieners van over de hele wereld naar de bioscoop te lokken: The Maze Runner. Begin 2018 kregen we na lang wachten eindelijk de allerlaatste aflevering voorgeschoteld in de reeks. Eindigt de filmreeks met een hoogtepunt of totaal in mineur?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Maze Runner: The Death Cure volgen we wederom het doen en laten van Thomas, Newt en alle anderen die ooit in het vreselijke doolhof opgesloten zaten. Wanneer Thomas probeert om Minho te redden uit de handen van WCKD en het helemaal verkeerd afloopt, lijkt er nog maar één ding op te zitten. De Gladers moeten zich richten tot het allerlaatste bolwerk van de vreselijke organisatie: de Laatste Stad. Maar dat blijkt geen gemakkelijke opdracht, aangezien de hele vestiging sterk omwald is. Samen met zijn bekende én nieuwe bondgenoten doet Thomas er alles aan om WCKD eindelijk met de grond gelijk te maken. Maar zal hen dat ook lukken?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Één ding staat vast: Maze Runner: The Death Cure is van A tot Z een gigantisch actiespektakel. De personages vliegen van hier naar daar en dat is natuurlijk geweldig om te zien. Maar tegelijk betekent dit ook dat de film helemaal geen sterk verhaal brengt. Op geen enkel moment neemt regisseur Wes Ball de tijd om echt een verhaal te vertellen, waardoor je je na verloop van tijd begint af te vragen wat het nut is van deze laatste film. Want vandaag de dag mag je toch wel meer verwachten dan een honderd procent hersenloze actieprent. Maar vergis je niet: Maze Runner: The Death Cure is geenszins een slechte film. Het is gewoon jammer dat het hele gebeuren flinterdun is, waardoor je nu en dan verveeld naar het scherm staart.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Van aangename personageontwikkelingen is er in deze aflevering ook helemaal geen sprake. Thomas, Newt, Minho en Teresa blijven over de gehele prent eigenlijk dezelfde lege omhulsels, hetgeen meteen verklaart waarom je je zo snel verveelt. Het mag echter wel gezegd worden dat het acteerwerk meer dan in orde is. Dylan O’Brien is wederom geloofwaardig als Thomas, maar ook Kaya Scodelario en Thomas Brodie-Sangster doen het goed als Teresa en Newt. En dan is er ook nog Aidan Gillen die de revue passeert. Je kent dat acteur wellicht van een vorig leven als Petyr Baelish uit Game of Thrones, dus over zijn acteerwerk hoef je niet veel te zeggen. De cast is goed en dat maakt het uiteindelijk allemaal nog wel de moeite waard.

Het verdict

Eindigt The Maze Runner-franchise nu in mineur of niet? Wel, het antwoord op die vraag moet ongetwijfeld genuanceerd worden. Entertainend en actievol is het van de eerste seconde tot het allerlaatste beeld, maar qua verhaal stelt het allemaal toch wel teleur. Visueel is The Death Cure de strafste film van de trilogie, maar eigenlijk verwachte je toch wel dat regisseur Wes Ball de franchise écht straf afsloot. Hoe dan ook: als je houdt van hersenloze actieavonturen voor een lui avondje, dan zit je met deze prent ongetwijfeld goed. Maar dat is dan ook alles. Maze Runner: The Death Cure wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 30 mei 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende en veelbelovende trailer nu.

Heb jij Maze Runner: The Death Cure al in de bioscoop gezien en vond je de film wel goed? Of viel het voor jou ook allemaal een beetje tegen? Ga je de DVD of Blu-Ray kopen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *