Review – Black Panther (2018)

Informatie

Regie: Ryan Coogler
Cast: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Letitia Wright, Lupita Nyong’o & Martin Freeman
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Marvel
Releasedatum bioscoop: 14 februari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 juni 2018

© 2018 Marvel. All Rights Reserved.

Recensie

We leven vandaag de dag in het tijdperk van superhelden. Marvel en DC Comics zijn de gekende rivalen, maar binnenkort lijkt ook Valiant met Deadshot zich te komen moeien. Hoe dan ook: Marvel is en blijft momenteel de top als het op films rond superhelden aankomt. Met fenomenale prenten als Thor: Ragnarok (2017) en Guardians of the Galaxy: Vol 2 (2017) de laatste jaren en tal van interessante prenten in de toekomst, lijkt er bovendien geen einde te komen aan de alleenheerschappij van de studio. Sinds kort ligt ook Black Panther overal in de Belgische winkelrekken. Volgens critici zou het één van de belangrijkste films ooit voor de zwarte gemeenschap zijn, maar is dat ook wel waar? En is de film echt zo sterk?

© 2018 Marvel. All Rights Reserved.

In Black Panther trekken we naar Wakanda, een land in Afrika én tegelijk één van de grootste geheimen van de wereld. Wanneer de vader van T’Challa sterft, wordt hij nagenoeg meteen tot koning gekroond en krijgt hij definitief de kracht van de ‘Black Panther’. T’Challa krijgt de opdracht om zijn land te vertegenwoordigen en alle geheimen zorgvuldig te bewaren, maar dat blijkt geen gemakkelijke taak. Wanneer een onverwachte ‘vreemdeling’ plots aan de grenzen van Wakanda staat, lijkt alles waar T’Challa ooit voor vocht in rook op te gaan. De koning moet al zijn krachten gebruiken om zijn land van de ondergang te redden en moet tegelijk nadenken over de toekomst ervan. Komt het allemaal goed?

© 2018 Marvel. All Rights Reserved.

Je had het wellicht al wel verwacht, maar Black Panther is allereerst een enorm goed uitgebalanceerde film. Het eerste deel focust mooi op de personages en brengt sterke dialogen die uitstekend als inleiding dienen. Het moet echter wel gezegd: misschien duurt het begin net dat tikkeltje te lang. Maar niet getreurd, want na een half uurtje zie je wederom waarom de Marvel-films de laatste jaren alleen maar beter worden. Heerlijke actie, verbluffende sciencefiction en prachtige speciale effecten doen je met open mond naar het scherm staren. En dat terwijl de film nooit vergeet om ook de personages en dialogen voortreffelijk uit te werken. Black Panther is wederom een sterk schot pal in het midden van de roos. De film doet je watertanden naar meer.

© 2018 Marvel. All Rights Reserved.

De personages krijgen van regisseur Ryan Coogler – je kent hem wellicht van onder andere Creed (2015) – dus enorm veel aandacht. T’Challa lijkt aanvankelijk een doodgewone superheld, maar doorheen het verhaal maakt de man een heel erg mooie ontwikkeling door. Dat de rol wederom heerlijk wordt neergezet door topacteur Chadwick Boseman is natuurlijk een gigantisch pluspunt. Maar eigenlijk zit echt elk personage helemaal goed. Nakia wordt prachtig vertolkt door Lupita Nyong’o en Letitia Wright verbluft als Shuri, het personage dat uitstekend voor de ‘comic relief’ zorgt. En als kers op de taart zie je ook nog Michael B. Jordan, Martin Freeman en Andy Serkis de revue passeren. De cast is net zo heerlijk als het totale eindproduct.

Het verdict

Met Black Panther slaagt Marvel er dus zonder twijfel alweer in een topfilm te brengen. Het verhaal is leuk, goed uitgebalanceerd en vooral ongelooflijk entertainend. De grote focus op de zwarte gemeenschap dwingt terecht respect af en doet je van meet af aan hunkeren naar meer. De personages zitten helemaal goed en ook het acteerwerk van onder andere Chadwick Boseman en Lupita Nyong’o is nagenoeg perfect. Wat ons betreft mag regisseur Ryan Coogler nog meer Marvel-films brengen, want de kwaliteit van deze aflevering ligt heel erg hoog. In ieder geval: zorg dat je Black Panther niet mist. De prent van Marvel ligt sinds 20 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de verbluffende trailer nu.

Ben jij ook nog steeds zo een grote fan van de Marvel-films en kijk jij ook uit naar wat de franchise in de toekomst te bieden zal hebben? Of spreekt het je allemaal niet zo heel erg aan? Wat vond je van Black Panther? Laat het weten!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *