Review – Red Sparrow (2018)

Informatie

Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Matthias Schoenaerts, Joel Edgerton, Jeremy Irons & Charlotte Rampling
Genre: Drama, mysterie, thriller
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 28 februari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 juli 2018

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Al sinds een aantal jaar is er in Hollywood één bekende Belgische naam die ons allen heel erg trots maakt: Matthias Schoenaerts. Nog niet zo heel lang geleden schitterde de Antwerpse acteur naast Ralph Fiennes, Dakota Jonhson en Tilda Swinton in A Bigger Splash (2016). Eerder dit jaar was de klepper dan weer te zien in zijn eerste echte grote Hollywoodblockbuster en dat naast Jennifer Lawrence, Jeremy Irons en Joel Edgerton. Inderdaad, het gaat over Red Sparrow, de nieuwste film van Francis Lawrence, de regisseur van het grootste deel van de Hunger Games-franchise. Met zo veel interessante namen lijkt de film een topper, maar is dat ook echt het geval?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Red Sparrow maken we kennis met Dominika Egorova, een beloftevolle ballerina die haar uiterste best doet aan één van de meest bekende balletscholen in de stad. Wanneer ze door een vreselijk accident op het podium haar been breekt, wordt al gauw duidelijk dat ze een andere bezigheid moet zoeken. Via haar oom Vanya Egorov, de onderdirecteur van de Russische geheime dienst, komt ze in contact met Staatsschool 4, een plek waar jonge mannen en vrouwen opgeleid worden tot Sparrows, hooggetrainde geheime agenten die iedereen met hun lichaam kunnen verleiden en op die manier staatsvijanden kunnen uitschakelen. Het duurt niet lang tot Dominika haar eerste opdracht krijgt en ze in contact komt met de Amerikaanse agent Nash. Terwijl ze moet zoeken naar een Amerikaanse mol, begint ze te twijfelen aan de keuzes die ze in haar leven maakte.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

De Koude Oorlog duurt nog steeds voort. Dat is de kern van Red Sparrow, een film die opnieuw de grote spanningen tussen Amerika en Rusland blootlegt. Interessant is dat zeker en het brengt ook meer dan voldoende spanning met zich mee, maar qua verhaal is de nieuwste prent van Francis Lawrence niet helemaal geslaagd. De prent duurt twee uur en 20 minuten, hetgeen meteen ook verklaart wat het allergrootste probleem is. Hoewel je je nooit echt verveelt, voelt het allemaal toch net iets te langdradig aan. Bepaalde scenes worden te lang uitgesmeerd, waardoor de vermoeidheid na verloop van tijd wel toestaat. Het is allemaal wel bijzonder entertainend, maar een echt fantastische blockbuster die je met open mond naar het scherm doet staren is het niet.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Waar Red Sparrow wel enorm hard in uitblinkt, zijn de personages. Echt ieder individu, hoe (on)belangrijk ook voor het verhaal, heeft een degelijk uitgewerkte persoonlijkheid en een aangename achtergrond. Het zijn stuk voor stuk personages die echt iets te vertellen hebben. Van Dominika tot oom Vanya, van de Amerikaanse Nash tot Generaal Korchnoi… het zijn allemaal intrigerende persoonlijkheden. Dat valt natuurlijk ook te wijten aan het heerlijke acteerwerk van Jennifer Lawrence, Matthias Schoenaerts, Joel Edgerton en Jeremy Irons. Lawrence is zoals steeds weer ongelooflijk straf, terwijl ook Schoenaerts helemaal niet potsierlijk staat te wezen in deze sterrencast. De man is op weg naar meer en dat is helemaal terecht.

Het verdict

Je amuseert je zeker met Red Sparrow, een film die de Koude Oorlog opnieuw blootlegt in de hedendaagse maatschappij. De prent is spannend, het verhaal zit okay in elkaar en nu en dan wordt de film ook heel erg expliciet. Maar dat mag, want Lawrence wilde met zijn nieuwe ‘kindje’ ook echt volwassen cinema brengen. Maar foutloos is het helemaal niet. Red Sparrow voelt iets te langdradig aan en soms voelt het ook alsof het allemaal dreigt stil te vallen. Gelukkig zijn er dan Jennifer Lawrence en Matthias Schoenaerts die de boel recht houden, waardoor je uiteindelijk toch kan genieten van het fijne entertainment dat Red Sparrow brengt. De film van Twentieth Century Fox ligt sinds 18 juli 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Heb jij Red Sparrow in de bioscoop gezien of wachtte je op de release van de DVD en Blu-Ray? Vind jij de performance van Lawrence en Schoenaerts in deze film ook zo goed? Spreken het verhaal en de personages je aan? Laat het ons weten door te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *