Review – You Were Never Really Here (2017)

Informatie

Regie: Lynne Ramsay
Cast: Joaquin Phoenix, John Doman, Judith Roberts & Ekaterina Samsonov
Genre: Drama, mysterie, thriller
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 15 november 2017
Releasedatum DVD: 17 juli 2018, verdeeld door Remain in Light

© 2017 Why Not Productions, Channel Four Television Corporation and the British Film Institute. All Rights Reserved.

Recensie

Films die op grote filmfestivals met prestigieuze prijzen gaan lopen, wekken ongetwijfeld meteen je interesse. En dan gaat het niet over prijzen als de ultracommerciële Oscars, maar wel over diegene die er te rapen vallen op onder andere het filmfestival van Venetië, Cannes en Berlijn. Eerder vorig jaar was er één zogenaamd indrukwekkende film die in Cannes ging lopen met de prijs van Beste Scenario én Beste Acteur: You Were Never Really Here. Ook bij ons kreeg de film een bioscooprelease, maar het lijkt alsof de prent toch niet bijzonder bekend is bij het grote publiek. Nu de film ook op DVD in onze contreien beschikbaar is, lijkt het hoog tijd om eens te kijken of hij echt wel de moeite waard is.

© 2017 Why Not Productions, Channel Four Television Corporation and the British Film Institute. All Rights Reserved.

You Were Never Really Here vertelt het verhaal van Joe, een getormenteerde oorlogsveteraan waar het eigenlijk helemaal niet goed mee gaat. Hij werkt voor een bevriende privédetective en helpt nu en dan met een aantal zaken. Wanneer hij de opdracht krijgt een ontvoerd meisje te gaan redden uit de handen van een paar verkrachters, loopt alles echter faliekant af. Iedereen in de omgeving van Joe wordt vermoord en het meisje wordt snel opnieuw ontvoerd. Dat maakt de verdwaalde en getroebleerde oorlogsveteraan nog onvoorspelbaarder. Hij moet het alleen opnemen tegen een hele organisatie en dat kan misschien wel eens heel fout aflopen. Zeker wanneer hij geteisterd wordt door flarden uit zijn verleden.

© 2017 Why Not Productions, Channel Four Television Corporation and the British Film Institute. All Rights Reserved.

Cinema die je heel erg vrolijk maakt is You Were Never Really Here helemaal niet. Vanaf het allereerste beeld voel je dat de film bijzonder zwaar is en dat lijkt er ook niet echt op te beteren. Maar als er één ding is dat je van deze prent met gemak kan zeggen, dan is het wel dat het één fantastische karakterstudie is. Met goede – en vooral ook mysterieuze – flashbacks slaagt regisseur Lynne Ramsay erin de kijker heel erg goed te laten meemaken wat het Joe ook meemaakt. Je komt meermaals heel erg dicht bij het hoofdpersonage en dat is een heel erg grote troef. Maar toch voelt You Were Never Really Here niet helemaal aan als een waar meesterwerk. Nu en dan wordt het zelfs een tikkeltje saai.

© 2017 Why Not Productions, Channel Four Television Corporation and the British Film Institute. All Rights Reserved.

You Were Never Really Here focust dus voornamelijk op Joe en dat doet de film ook meesterlijk goed. Het hele gegeven is een ware trip doorheen het leven van het personage en het is heel erg fijn dat je als kijker zo dicht kan komen. Dat gebeurt immers niet meer zo veel in andere films. Dat het allemaal zo straf overkomt, heeft zonder twijfel ook te maken met het fantastisch indrukwekkende acteerwerk van Joker-to-be Joaquin Phoenix. De man zet zo een straffe prestatie neer, dat je haast zou geloven dat hij al jaren door het leven gaat als Joe. Wat een acteur, wat een klasbak. Verder wordt de cast aangevuld door John Doman, Judith Roberts en Ekaterina Samsonov.

Het verdict

You Were Never Really Here is over de gehele lijn een erg bijzondere film. Als karakterstudie is het zeker allemaal bijzonder indrukwekkend, maar als hele film schiet het misschien allemaal toch een beetje te kort. De prent wordt gaandeweg immers een beetje saai, al maakt regisseur Lynne Ramsay dat wel goed met de uiteindelijk finale. Één ding staat vast: Joaquin Phoenix is een indrukwekkende acteur en dat bewijst hij nogmaals met deze rol als de getormenteerde Joe. You Were Never Really Here is absoluut de moeite waard, maar niet iedereen zal even enthousiast worden van de prent. De film van Remain in Light ligt sinds 17 juli 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij You Were Never Really Here in de bioscoop ontdekt of heb je eigenlijk nog nooit van de film gehoord? Denk je dat de film iets voor jou is of net helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

1 reactie

  1. Wie schrijft in hemelsnaam deze crap over dat besproken film saai zou zijn. Dat getuigt eerder van een psychologisch probleem van de recensent dan van filmkennis. Zo makkelijk ook. Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *