Review – Taxi 5 (2018)

Informatie

Regie: Frank Gastambide
Cast: Frank Gastambide, Malik Bentalha, Bernard Farcy, Sand Van Roy & Salvatore Esposito
Genre: Actie, avontuur,  komedie
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 11 april 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 13 augustus 2018

© 2017 T5 Production – TRP – TF1 Films Production – EuropaCorp. All Rights Reserved.

Recensie

Eigenlijk krijgen we in België – en dan zeker in Vlaanderen – veel te weinig Franse films te zien. Als ze al in België uitkomen, dan geraken ze maar met moeite over de taalgrens heen. Dat is zonde, want sinds films als Rien à Déclarer (2010) en Bienvenue Chez Les Cht’is (2008) weet kijkend Vlaanderen maar al te goed dat de Fransen zeker ook fijne cinema kunnen brengen. Maar dat lang niet alles even geweldig is, is natuurlijk ook een evidentie. Een paar weken terug bracht Belga Films de nieuwste film in de Taxi-reeks uit op DVD en Blu-Ray. De vorige films waren fantastisch om naar te kijken, maar zou het kunnen dat de franchise nu gewoon doodgebloed is? Of kan Taxi 5 alles naar een nieuw niveau tillen?

© 2017 T5 Production – TRP – TF1 Films Production – EuropaCorp. All Rights Reserved.

In Taxi 5 volgen we het doen en laten van Sylvain Marot, een ervaren inspecteur die werkt bij de antiterreureenheid in Parijs. Hij pakt de ene misdadiger na de andere en wordt zelfs de beste flik van Frankrijk genoemd. Maar wanneer hij iets doet dat helemaal niet mag, wordt hij overgeplaatst naar de gemeentelijke politie van Marseille. Met een team van totaal incompetente politieagenten moet hij achter gevaarlijke Italiaanse maffialeden aan die voor geen enkel gevaar terugdeinzen. Het lijkt een onmogelijke zaak, tot Silvain via een kleine crimineel hoort over een snelle taxi waarmee de twee bekendste politie-inspecteurs van Frankrijk destijds alle zaken tot een goed einde konden brengen. Zal het Sylvain lukken om de Italianen op tijd te pakken?

© 2017 T5 Production – TRP – TF1 Films Production – EuropaCorp. All Rights Reserved.

We zullen maar gewoon meteen in huis vallen: Taxi 5 is echt geen goede film. Alleen al de beginscene die behoorlijk amateuristisch aanvoelt, doet je maar weinig enthousiast worden voor het vervolg van de prent. Het grootste probleem is eigenlijk gewoon het verhaal. Nu ja, wat je ‘verhaal’ kan noemen… Taxi 5 hangt met flinterdunne stukjes aan elkaar en voelt eigenlijk gewoon aan als een lappendeken van het ene onnozele feit na het andere. Ja, soms is het inderdaad wel grappig. Maar niet elk mopje werkt even goed en bovendien voelt het meestal net iets te kinderachtig aan. Taxi 5 doet de filmreeks echt oneer aan en dat is spijtig.

© 2017 T5 Production – TRP – TF1 Films Production – EuropaCorp. All Rights Reserved.

Wellicht is het allemaal ook zo teleurstellend omdat niemand van de originele cast terugkeert. We krijgen allemaal nieuwe koppen voorgeschoteld, op enkele uitzonderingen na. Frank Gastambide maakt zijn debuut als de ambitieuze politie-inspecteur Silvain Marot. Op zich is dat nog wel een fijn personage en is zijn acteerwerk zeker in orde, maar het voelt allemaal veel te flauw aan. Samen met Malik Bentalha, die de rol van Eddy Maklouf speelt, zorgt hij nu en dan wel voor fijne momenten, maar die kan je op één hand tellen. Verder zien we ook nog Bernard Farcy terugkeren als Gilbert en wordt de cast aangevuld door Edouard Montoute, Salvatore Esposito en Sand van Roy. Fijne acteurs, maar hun rollen zijn niet bepaald sterk.

Het verdict

Het ziet er naar uit dat de Taxi­-filmreeks nu voor eens en voor altijd begraven wordt. Of dat moet nu alleszins gebeuren. Taxi 5 is echt een film die de franchise oneer aandoet. Het verhaal is zwak, de personages zijn nogal oninteressant en ook het acteerwerk van onder andere Frank Gastambide en Malik Bentalha voelt niet altijd even fijn aan en dat zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Bovendien voelt de prent in haar totaliteit gewoon echt compleet nutteloos aan. Zonde, want de Taxi-films zijn altijd een fijne ontspanning geweest. Merk trouwens ook op dat Gastambide de film zelf schreef en regisseerde. Een goede indruk maakt de man dus niet. Wil je de film toch thuis ontdekken? Taxi 5 wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 13 augustus 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkel. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ook altijd zo van de Taxi­-films genoten en vond je de nieuwste film ook een teleurstelling? Of viel het voor jou allemaal wel mee? Laat ons weten wat jij ervan denkt door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening. We zijn benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *