Review – Den of Thieves (2018)

Informatie

Regie: Christian Gudegast
Cast: Gerard Butler, O’Shea Jackson, Pablo Schreiber & Curtis ’50 Cent’ Jackson
Genre: Actie, misdaad, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 21 februari 2018, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 28 juni 2018

© 2018 STX Financing, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Bankovervallen zijn in België – en gelukkig maar – niet zo’n heel frequent misdrijf. Het strafste wat we hier in jaren hebben gezien zijn de goed uitgevoerde plofkraken van dit jaar. In de VS zijn er uiteraard heel wat meer banken die op vernuftige wijzen worden overvallen. Los Angeles zou dé hoofdstad van bankovervallen zijn en bendes zouden de ene bank na de andere proberen leeg te plunderen. Daarover gaat Den of Thieves, een spannende actieprent die in 2018 redelijk geruisloos de bioscoop passeerde. Met Gerard Butler in de hoofdrol en een Sicario-achtige sfeer zou je denken dat de film echt geweldig is, maar is dat ook echt zo?

© 2018 STX Financing, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Den of Thieves laat de kijker in Los Angeles kennis maken met hoofdsherrif Nick. Wanneer er aan een donutzaak net buiten de stad een gepantserd politievoertuig wordt overvallen en er heel wat doden achterblijven, vermoedt de gevreesde agent dat dit het werk is van Merrimen en zijn bende. Maar in LA zijn de regels anders: de politie is corrupt en is stukken gevaarlijker dan eender welke bende die door de straten flaneert. Terwijl Nick samen met zijn team probeert om Merrimen te vatten, is die laatste steeds een stap voor. Alles resulteert in één grote kraak die nog nooit eerder uitgevoerd werd: de overval op de Federal Reserve Bank. Terwijl er zich een groot kat-en-muisspel afspeelt, is er achter de schermen iemand anders die eigenlijk aan de touwtjes trekt…

© 2018 STX Financing, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal redelijk gewoontjes, dat plot van Den of Thieves. Maar op één of andere manier slaagt regisseur Christian Gudegast – die trouwens ook het scenario schreef – er toch in een verfrissende film te brengen. De focus ligt immers niet alleen op de actie en misdaad, maar ook op een hele hoop drama. Dat maakt het uiteindelijk allemaal wel de moeite waard, al wordt de prent gaandeweg veel te langdradig. Twee uur en twintig minuten is gewoon veel te lang voor dit soort prent. Maar vergis je niet: Den of Thieves is zeker geen doorsnee misdaadprent die je verveeld naar het scherm doet staren. Het is een soort Sicario (2015), maar dan helemaal niet zo straf.

© 2018 STX Financing, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

De aandacht voor personages is wel helemaal in orde. Gudegasts scenario is degelijk uitgebalanceerd waardoor je nu en dan echt inzicht krijgt in onder andere Nick en Merrimen. Door flashbacks en dingen die zich in het heden afspelen begrijp je goed waarom de kerels zijn wie ze nu zijn en dat is al heel wat. Dat de rollen gespeeld worden door respectievelijk Gerard Butler en Pablo Schreiber maakt Den of Thieves er bovendien nog beter op. Butler is indrukwekkend als Nick en schittert misschien wel in de beste rol sinds een hele lange tijd. Maar ook alle andere castleden zorgen voor degelijk acteerwerk. Alleen blijft het jammer dat de prent veel te langdradig is.

Het verdict

Den of Thieves is helemaal geen perfecte film. Nu en dan laat het verhaal een aantal steekjes vallen én naar het einde toe voelt het allemaal veel te langdradig aan. Maar hoe dan ook: het is en blijft een film die echt de moeite waard is. De fijne mix van actie, misdaad en drama zorgen ervoor dat je je voor het overgrote deel geenszins verveelt en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Butler en Schreiber doen het voortreffelijk als Nick en Merrimen en dragen de film volledig. Tot slot zorgt regisseur Christian Gudegast er ook nog voor dat alles er visueel heel knap uitziet. Den of Thieves is dus geen Oscarwaardige film, maar wel een entertainende misdaadprent die zeker de moeite waard is. De prent wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 28 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu!

Heb jij Den of Thieves al gezien en was jij ook zo onder het indruk van het hele knappe acteerwerk van Gerard Butler? Of heb je de film van meet af aan links laten liggen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *