Review – A Quiet Place (2018)

Informatie

Regie: John Krasinski
Cast: John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds & Noah Jupe
Genre: Drama, horror, sciencefiction
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 mei 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 september 2018

© 2018 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Tot nu toe is 2018 zeker een heel fijn filmjaar geweest. We werden immers al getrakteerd op onder andere Solo: A Star Wars Story, twee nieuwe Marvel-films en een gloednieuwe Mission: Impossible-blockbuster. Het najaar belooft bovendien ook nog veel goeds. Denk maar aan Venom en Damien Chazelles topper First Man. Maar alles bij elkaar genomen, was er maar één film die dit jaar echt geweldig was: A Quiet Place. De stille en volgens velen meest spannende horrorprent ooit lokte zo veel nieuwsgierigen naar de cinema dat Paramount al gauw besloot om een vervolg in te plannen. Maar wat maakt de film nu eigenlijk zo goed? Is de prent met John Krasinski en Emily Blunt echt zo fantastisch straf?

© 2018 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved.

In A Quiet Place gaan we een stukje de toekomst in. Jaren geleden werd de aarde aangevallen door mysterieuze buitenaardse wezens die alles en iedereen verwoest hebben. De wezens zijn blind, maar zijn uiterst gevoelig voor geluid. Evelyn en Lee proberen sindsdien te overleven met hun gezin en hebben een plek gecreëerd waar alles veilig lijkt. Maar het meest minuscule geluidje kan de wezens triggeren en zorgen voor een fatale afloop. Wanneer Regan, hun dove rebelse dochter, besluit om te vertrekken en Lee met zijn zoon wat verder eten gaat zoeken, slaat het noodlot toe. De wezens reageren op een stom geluid en daardoor komt iedereen in gevaar. Loopt dit nog wel goed af?

© 2018 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved.

Op zich is het concept van A Quiet Place niet zo heel moeilijk. Je neemt gewoon een paar blinde geluidsgevoelige aliens, een gezin dat moet overleven en daar kap je nog een stevige portie drama bij. Je zou denken dat de prent niet veel meer brengt dan films als The 5th Wave (2016), maar niets is minder waar. A Quiet Place is een schoolvoorbeeld van hoe je een sciencefiction-horrorfilm heerlijk uitwerkt. De spanning is met momenten echt niet te snijden en bovendien verveel je je letterlijk nooit. Het feit dat de film over quasi de hele rit geruisloos is, maakt het natuurlijk ook meteen heel erg speciaal. Dat Paramount zo snel besliste een sequel te maken is dan ook geen verrassing. A Quiet Place is gewoon goed, heel erg goed.

© 2018 Paramount Pictures Corporation. All Rights Reserved.

Het allerbijzonderste aan deze prent is de uitwerking van de personages. Zonder dat ze al te veel zeggen, heb je heel goed door met wat voor persoonlijkheden je te maken hebt en dat is erg straf. De gelaatsuitdrukkingen spreken boekdelen en dat is niet altijd even gemakkelijk om als filmmaker te brengen. Het helpt natuurlijk wel dat het acteerwerk nagenoeg feilloos is. Maar hoe kan dat ook anders dan wanneer Hollywoodkoppel Emily Blunt en John Krasinski besluiten om samen een film te maken? De twee brengen hun rollen zo knap tot leven, dat je haast denkt dat het allemaal ook echt gebeurt. Maar ook Millicent Simmonds en Noah Jupe doen het indrukwekkend goed als de kinderen binnen het gezin.

Het verdict

A Quiet Place is het soort film dat je vanaf de allereerste seconde tot de allerlaatste minuut gewoon aan het scherm doet kleven. John Krasinski levert niet alleen fantastisch acteerwerk, maar doet het als debuterend regisseur ook fantastisch goed. Visueel is de prent een streling voor het oog, maar ook qua verhaal, acteerwerk, personages en spanning zit de film helemaal goed. Een vervolg is logisch en meer dan gewenst voor A Quiet Place, want de prent is echt schitterende topcinema die jij zo snel mogelijk in je privéverzameling moet opnemen. De spannende thriller wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 19 september 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de angstaanjagende trailer nu.

Vind jij A Quiet Place tot nu toe ook één van de beste films van het jaar? Heb je de film al in de bioscoop gezien of wachtte je op de DVD- of Blu-Ray-release? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *