Review – I, Tonya (2018)

Informatie

Regie: Craig Gillespie
Cast: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nickolson & Paul Walter Hauser
Genre: Biografisch drama, komedie
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 21 februari 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 juni 2018

© 2017 AI Film Entertainment LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn heel wat mensen die vandaag de dag een heel erg zwaar leven hebben. Vaak is het immers ook zo dat mensen die op het eerste gezicht dolgelukkig lijken, helemaal niet zo gelukkig zijn. Denk zo bijvoorbeeld maar aan topsporters: mensen die dag in, dag uit enorm hard moeten werken om hun eigen niveau te kunnen blijven evenaren of verbeteren zonder dat er iemand in je omgeving zegt dat je het echt goed doet. Maar wat als je wel alle talenten hebt en beter bent dan eender wie, maar gewoon niet in het plaatje past van een welbepaalde topsport? Daarover gaat I, Tonya, een biografische prent over kunstschaatsster Tonya Harding met Margot Robbie in de titelrol. Maar is er eigenlijk wel iets interessants aan die persoonlijkheid?

© 2017 AI Film Entertainment LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

I, Tonya neemt ons mee in het leven van de boertige Tonya Harding. Wanneer haar moeder besluit om haar als kind in te schrijven bij een schaatscoach, blijkt al gauw dat het meisje van vier meer talent heeft dan kindjes van acht. Tonya groeit als de bliksem uit tot een fenomeen, maar er is één groot probleem: ze past helemaal niet in het plaatje van de topsport. Terwijl haar moeder en vriendje elke dag voor de harde aanpak zorgen, timmert Tonya verder aan haar carrière. Maar dan gebeurt er iets dan alles voor iedereen kan veranderen: de kniëen van Nancy, een grote rivale van Tonya, worden door een mysterieus figuur met een matrak gebroken. Weet Tonya hier iets van? Kent ze de daders? Of weet ze helemaal niets? Haar schaatscarrière komt aan een zijden draadje te hangen en niemand weet wat uiteindelijk de uitkomst zal zijn…

© 2017 AI Film Entertainment LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Van een prent als I, Tonya ga je niet echt dolgelukkig worden. En dat is wellicht ook helemaal niet de bedoeling van het team achter de prent. De biografische film brengt heel erg geloofwaardig het leven van de wereldberoemde kunstschaatsster naar het grote scherm en doet je vaak ook letterlijk met open mond naar het scherm staren. Er gebeuren dingen die zo grof, zwaar en erg tegelijk zijn, dat je het haast niet kan geloven. Maar gelukkig wordt de nogal zware toon van de film vaak gecorrigeerd door een subtiele humoristische toets waardoor het op het einde van de rit allemaal toch niet te zwaar aanvoelt. I, Tonya is over de hele lijn een bijzonder sterk uitgebalanceerde prent die je op geen enkel moment verveelt.

© 2017 AI Film Entertainment LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Het spreekt voor zich dat een biografische film fijn focust op de meest prominente personages in het verhaal. I, Tonya doet dit natuurlijk ook, maar dan op een indrukwekkend straffe manier. Door het fijne camerawerk en de hele goede regie, zit je voortdurend heel dicht bij de personages en snap je elke stap en bocht die ze nemen. De hoofdpersonages zijn bovendien gewoon heel goed uitgewerkt. Tonya, Jeff, moeder LaVona… het zijn allemaal persoonlijkheden die gewoon fantastisch naar het scherm zijn gebracht. Margot Robbie en Sebastian Stan leveren feilloos en schitterend acteerwerk, maar eigenlijk is het vooral Allison Janney die met haar rol als de boosaardige moeder LaVona echt de show steelt. Wat een klasse, wat een straffe performance. De actrice werd terecht bekroond met de Oscar voor beste actrice in een bijrol.

Het verdict

I, Tonya is een bijzondere biografie over het leven van een al even bijzondere persoonlijkheid. Tonya Harding heeft nooit het leven gehad van een doorsnee tiener of jongvolwassene en dat maakt regisseur Craig Gillespie heel erg duidelijk. De regie is strak en prachtig, maar eigenlijk kan je dat doortrekken naar de rest van de film. Alles wat je in I, Tonya te zien krijgt is fenomenaal goed en tegelijk ook entertainend. De personages zijn voortreffelijk uitgewerkt en het acteerwerk van Robbie, Stan en vooral Janney is indrukwekkend goed. Je kan dus met andere woorden geen enkel slecht ding zeggen over deze prent. Heb je I, Tonya nog geen kans gegeven? Twijfel dan niet langer en haal de prent in huis. De film van Remain in Light ligt sinds 26 juni 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Had jij eigenlijk ooit al gehoord van Tonya Harding? Heb je I, Tonya al gezien en was je ook zo onder de indruk van ieder klein elementje in de film? Of viel het allemaal wat tegen voor je? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *