Review – First Reformed (2018)

Informatie

Regie: Paul Schrader
Cast: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric Antonio Kyles & Victoria Hill
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD: 19 augustus 2018

Recensie

Het is een heel erg spijtige zaak, maar jammer genoeg verschijnen in onze klein Belgenlandje niet alle films in de bioscoopzalen. Sommige prenten zijn hier nooit te zien, anderen krijgen meteen een release op DVD en Blu-Ray. Vaak verklapt dat ook iets over de kwaliteit van de prent, maar soms zitten er bij die straight-to-DVD-releases toch een aantal interessante kleppers bij. Eerder in september kwam Universal Pictures op de proppen met First Reformed, een religieus drama met in de hoofdrollen Ethan Hawke en Amanda Seyfried. Filmcritici in de VS geven de prent een ongelooflijk hoge score die zelfs de beste Oscarfilms maar nauwelijks halen. Waarom verscheen de film dan niet in de zalen bij ons?

© 2017 Ferrocyanide, Inc. All Rights Reserved.

First Reformed gaat over een gelijknamige parochie in de Verenigde Staten. Eerwaarde Toller leidt in het kleine stadje een mooie kerk waar niet zo heel veel mensen komen. Wanneer hij na een dienst wordt aangesproken door de jonge Mary en zij vraagt om haar te helpen met haar man, besluit de priester op de vraag in te gaan. Michael worstelt immers met een vreselijke depressie en Mary is ervan overtuigt dat de eerwaarde de enige is die hem kan helpen. Maar wanneer Toller niet veel later getuige wordt van een vreselijke tragedie, begint ook hij te worstelen met wie hij is. Gelooft hij wel in het juiste? Hoe moet het met de wereld voort? Eerwaarde Toller twijfelt aan alles wat hij in zijn leven heeft en dat neemt buitengewone proporties aan.

© 2017 Ferrocyanide, Inc. All Rights Reserved.

First Reformed is over de hele lijn een bijzonder ingetogen prent. Verwacht je dus helemaal niet aan bombastische cinema die je compleet omver blaast. De film vertelt het gevoelige verhaal van een priester die worstelt met zichzelf en zijn geloof en dat is heel interessant. De manier waarop regisseur-scenarist Paul Schrader het verhaal vertelt en de kijker vooral heel dicht laat komen bij alles wat er gebeurt, geeft je meer dan eens kippenvel. First Reformed is een bijzonder en uniek drama dat zeker niet voor iedereen weggelegd is, maar hoe dan ook: het is indrukwekkende cinema van het allerhoogste niveau. De prent zou bekroond moeten worden met een aantal Oscars, zoveel staat vast.

© 2017 Ferrocyanide, Inc. All Rights Reserved.

Een prent als deze focust nagenoeg volledig op de personages. Door het uitstekende camerawerk en de perfecte regie van Schrader zit je dan ook voortdurend heel dicht op de personages en maak je alles vanop de eerste rij mee. Door de prachtige uitwerking krijgt je goed inzicht in wie eerwaarde Toller is en begrijp je heel goed waarom de man zo hard worstelt met zichzelf. Het acteerwerk van Ethan Hawke doet daar bovendien nog een schepje bovenop. De man zet misschien wel één van de beste prestaties in zijn acteercarrière tot nu toe neer. Hawke toont aan dat hij naast de klassieke actieheld ook de zwaardere dramatische rollen aankan en dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook Amanda Seyfried overtuigt met haar ingetogen performance als Mary.

Het verdict

First Reformed is bijzondere, unieke en vooral heel erg speciale cinema die vast en zeker niet voor iedereen is weggelegd. Het verhaal bouwt traag op, maar daardoor slaagt regisseur Paul Schrader erin om elk element tot in de puntjes uit te werken. De personages zijn fenomenaal uitgewerkt en door het fijne acteerwerk van Ethan Hawke en Amanda Seyfriend komt alles nog beter tot zijn recht. Visueel is de film ook echt straf en toch is het zeker terecht dat de prent in de Belgische zalen niet te zien was. Er is gewoon weinig publiek voor dit soort cinema. Dus doe jezelf nu een plezier en zorg dat je deze titel zo snel mogelijk bekijkt. First Reformed wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 19 september 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben je fan van het werk van Ethan Hawke en had je nog nooit van First Reformed gehoord? Of heb je de film al wel gezien en werd je er helemaal niet zo enthousiast van? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *