Review – Redbad (2018)

Informatie

Regie: Roel Reiné
Cast: Gijs Naber, Loes Haverkort, Lisa Smit, Derek De Lint, Tibo Vandenborre & Jonathan Banks
Genre: Historisch drama, actie, avontuur
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 oktober 2018

© 2018 Redbad Film BV – Farmhouse TV & Film BV – Bulletproof Cupid BVBA. All Rights Reserved.

Recensie

Wij Belgen doen altijd maar pocherig over ‘onze cinema’, Matthias Schoenaerts, Felix van Groeningen enzovoort. Maar wij zijn lang niet het enige land dat ook in Hollywood een aantal interessante namen heeft zitten. Ook onze noorderburen doen het helemaal niet zo slecht. Zo is regisseur Roel Reiné een bekende naam in Tinseltown. De getalenteerde man regisseerde immers al een aantal afleveringen van prestigieuze reeksen als Black Sails en Inhumans. Voor zijn nieuwe langspeler trok de Nederlander echter terug naar zijn thuisland en besloot hij een epische film te maken over Friesen, Vikingen en Franken. Redbad ziet er indrukwekkend goed uit, maar weet de film de kijker ook echt te entertainen?

© 2018 Redbad Film BV – Farmhouse TV & Film BV – Bulletproof Cupid BVBA. All Rights Reserved.

Redbad neemt je een heel stuk terug in de tijd mee. Een grote stam Friesen woont nabij Dorestad, een groot en belangrijk bolwerk. Terwijl een groot ritueel plaatsvindt om de toekomstige oogsten veilig te stellen, worden de Friesen brutaal aangevallen door een overrompelend leger van Franken. Dorestad is verloren en de koning sterft. Alles blijkt de schuld van Redbad, de enige zoon van de koning. Zijn straf is duidelijk: helemaal alleen wordt hij losgelaten met een vlot op de open zee. Iedereen voorspelt zijn dood, maar Redbad overleeft. Hij belandt bij Deense Vikingen en na jaren onder hen trekt hij terug naar zijn vertrouwde Friesland. Maar daar merkt hij dat alles veranderd is. Redbad moet nu zijn rol als leider echt opnemen om zijn volk voor eens en voor altijd te redden. Maar zal hem dat ook echt lukken?

© 2018 Redbad Film BV – Farmhouse TV & Film BV – Bulletproof Cupid BVBA. All Rights Reserved.

Met een spannende scene over gebruiken, een ritueel en een bloederige veldslag met een vijandig volk, zet Roel Reiné de toon van Redbad helemaal goed. Als kijker heb je meteen door wat voor prent dit zal zijn: een spannende vertelling over een held die zijn volk moet redden. En dat is het zeker ook. Redbad vertelt een boeiend verhaal over gebruiken, geloof, helden en nog veel meer. Het is alleen heel erg jammer dat het verhaal niet altijd even interessant blijft. De film duurt bijna drie uur en dat toont al meteen aan dat de film erg langdradig is. Sommige scenes voelen totaal overbodig aan en af en toe gaat het ook gewoon veel te traag. Reiné compenseert dit wel goed door bombastische actiescenes te voorzien die echt visueel verbluffend zijn, maar ergens blijft je dat toch storen.

© 2018 Redbad Film BV – Farmhouse TV & Film BV – Bulletproof Cupid BVBA. All Rights Reserved.

Een film die het hoofdpersonage als titel heeft, moet er natuurlijk ook voor zorgen dat dat personage tot in de puntjes is uitgewerkt. En gelukkig is dat ook zo. Redbad is een echte held die het beste met zijn volk voorheeft, maar uiteindelijk toch wordt gestraft voor een zwak moment in zijn leven. Je voelt goed mee met het personage en kan iedere keuze die hij maakt volledig geloven. Gijs Naber vertolkt de rol indrukwekkend goed en zorgt ervoor dat de kijker graag volgt. Maar ook de andere personages zitten goed en het acteerwerk is over de hele lijn heel sterk. Lisa Smit is goed als Fenne, maar ook Loes Haverkort, Derek De Lint, Tibo Vandenborre en Jonathan Banks komen geloofwaardig over. Er zijn trouwens ook een aantal rollen weggelegd voor coproductie-Belgen zoals Pieter Embrechts, Daphne Wellens en Gene Bervoets. Roel Reiné heeft dus een uitstekende cast gevonden voor zijn episch avontuur.

Het verdict

Redbad is niet helemaal wat je ervan verwachtte. Tot op een zeker hoogte is de film echt spannend, avontuurlijk en verrassend. Het is alleen jammer dat het allemaal zo ongelooflijk lang duurt. Het resultaat is een langdradige film die je concentratie niet altijd even goed weet vast te houden. Gelukkig zorgt regisseur Roel Reiné meer dan eens voor prachtige shots en visueel verbluffende special effects, terwijl ook zijn cast het meer dan goed doet. Gijs Naber, Loes Haverkort en alle andere leden van de cast zijn echt heel goed. Zonde dus, dat het verhaal niet wat beknopter was en sneller vooruit kon gaan. Want dan was Redbad echt een mooi schot in de roos geweest. Maar hoe dan ook: als je houdt van Vikingen, Friesen en Franken, mag je deze film echt niet missen. Redbad wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 18 oktober 2018 op DVD & Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wat denk jij van Redbad? Heb je de Nederlandse heldenfilm al gekeken of ben je dat nog van plan? Spreken het verhaal, de personages en de speciale effecten je wel aan of net helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

  1. De film behandelt een zeer interessante historische periode maar qua research en uitwerking laat de filmproducent wat steekjes vallen: nl de taal als middel om een film authentisch te laten zijn: de Friezen hadden beter Fries kunnen spreken een niet een soort modern Gooise matras Nederlands;
    De Franken spraken destijds zeker geen Engels, maar een oude vorm van Duits, en evt wat Latijn.
    Het Engels met een Nederlands accent en t gebrek aan culturele historische research op dit gebied, maakt t geheel wat amateuristisch; jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *