Review – Fahrenheit 451 (2018)

Informatie

Regie: Ramin Bahrani
Cast: Michael B. Jordan, Michael Shannon, Sofia Boutella, Dylan Taylor & Cindy Katz
Genre: Sciencefiction, drama, thriller
Distributeur: Warner Bros. & HBO
Releasedatum: 14 november 2018

© 2018 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Cinefielen vinden wel eens dat boekverfilmingen de allerbeste films opleveren. Het voordeel is immers dat de boeken vaak uitstekende personages en verhaallijnen presenteren die ‘gewoon’ omgezet moeten worden in een film. En dat zorgt inderdaad vaak voor spectaculaire resultaten. Denk maar aan The Lord of the Rings of Harry Potter. Een boekverfilming gaat echter niet altijd goed. Zo eindigde de bombastische Divergent-serie meteen in een regelrecht fiasco en waren fans niet echt onder de indruk van Eragon (2006). Eerder dit jaar presenteerde HBO in de VS een gloednieuwe film die ook gebaseerd is op een bekend boek: Fahrenheit 451. De thriller kwam bij ons niet in de bioscoop, maar wel meteen op DVD. Heeft dat eigenlijk een reden? Is het een goede boekverfilming of toch maar niet?

© 2018 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Fahrenheit 451 neemt ons een stukje mee richting de toekomst, een paar jaar na de Tweede Burgeroorlog in de VS. De Amerikaanse maatschappij is helemaal veranderd: boeken, schrijfmateriaal en alle andere dingen via welke schrijvers meningen kunnen poneren zijn totaal verboden. Om dat alles in goede banen te leiden, houdt de brandweer zich bezig met grote boekverbrandingen. Één van de meest vooraanstaande figuren is Kapitain Beatty, een man die doordrongen is van de haat voor het geschreven woord. Ook zijn assistent en goede vriend Guy Montag doet maar al te graag mee aan die verbrandingen. Maar wanneer de twee een gigantische bibliotheek ontdekken op het platte land, lijken de ogen van Montag voor het eerst echt open te gaan. Waarom mag hij geen boeken meer lezen? Waarom mogen mensen niet alles weten? Montag worstelt met zichzelf en gaat op zoek naar wie hij echt is.

© 2018 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

De insteek van het verhaal is ongelooflijk interessant. Fahrenheit 451 probeert immers te tonen wat er gebeurt als we plots allemaal angstig staan tegenover het geschreven woord en het dus totaal verboden wordt. Het resultaat is een soort communistische maatschappij waarin mensen steeds hetzelfde moeten zeggen. Ramin Bahrani, regisseur van deze sciencefictionprent, toont dat in het eerste deel van de film heel erg goed aan. De opbouw is nagenoeg perfect en dat doet je amper begrijpen dat de film in de VS zo afgekraakt werd. Maar halverwege verandert het verhaal helemaal en ook de toon is plots heel anders. Een echte stijlbreuk zorgt ervoor dat alles ineens heel snel gaat, waardoor er geen enkele aandacht meer is voor de uitstekende verhaallijnen die in het eerste deel van de film zaten. Bahrani laat zijn film dus jammer genoeg een beetje ontsporen.

© 2018 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

In het eerste deel van Fahranheit 451 is de aandacht voor de personages uitstekend. Guy Montag is een boeiende persoonlijkheid met een duidelijke achtergrond die gaandeweg een interessante psychologische ontwikkeling doormaakt. Dat maakt de prent erg aangenaam om naar te kijken. Dat de rol door de getalenteerde Michael B. Jordan wordt vertolkt, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Maar ook Kapitein Beatty, fantastisch gebracht door Michael Shannon, is een goed en geloofwaardig personage. Beatty straalt als geen ander de felle haat uit tegenover boeken, schrijvers en artikelen. En dan is er ook nog Clarisse, de rebelse jonge vrouw die eigenlijk niet weet wat ze wil. Ook haar rol is fijn en wordt uitstekend naar het scherm gebracht door Sofia Boutella. Alleen geldt voor alle personages naar het einde toe hetzelfde: ze doven uit als een smeulend vuurtje dat aan het einde van zijn Latijn is.

Het verdict

Fahrenheit 451 begint als een uitstekend sciencefictiondrama dat maatschappelijk relevant is. Ten tijde van een verschrikkelijke Donald Trump en andere soortgelijke figuren in de wereld toont regisseur Ramin Bahrani aan waarom pers, boeken en allerlei andere geschreven dingen zo ontzettend belangrijk zijn. Het is alleen jammer dat de film in het tweede deel volledig ontspoort. De boeiende en rustige verhaallijn moet plaats maken voor spektakel en dat komt het geheel niet echt ten goede. Gelukkig maken de acteerprestaties van Michael B. Jordan, Michael Shannon en Sofia Boutella dat wel goed, maar ook hun personages doven helemaal mee uit. Visueel ziet het er allemaal erg goed uit en ook de soundtrack zit perfect. Fahrenheit 451 is verre van een slechte film en is zeker de moeite waard, maar achteraf zal je dus achterblijven met een dubbel gevoel. De prent van Warner Bros. ligt sinds 14 november 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Fahrenheit 451 al gekeken? Wat vond jij van de film? Vond je de visuals, de personages en het verhaal aanvankelijk ook zo indrukwekkend goed? Heb je dezelfde kritiek als ons of helemaal niet? Laat het weten door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *