Review – Adrift (2018)

Informatie

Regie: Baltasar Kormákur
Cast: Shailene Woodley, Sam Claflin, Grace Palmer, Jeffrey Thomas & Elizabeth Hawthorne
Genre: Actie, avontuur, drama
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 4 juli 2018, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 november 2018

© 2018 STX Productions. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

In het algemeen gaan films eigenlijk best vaak over mensen die in verschrikkelijke situaties zitten. Denk maar aan oorlogen, ontvoeringen, achtervolgingen of psychologisch lijden. Een regisseur die zich de laatste jaren vooral lijkt toe te leggen op verhalen over mensen in zulke situaties, is regisseur Baltasar Kormákur. De Ijslandse man maakte eerder al Everest (2015) en focuste zich vervolgens helemaal op zijn ijskoude maar razendspannende topreeks Trapped. Beide titels gaan over mensen die zich in erg winterse omstandigheden moeten te zien redden. Eerder dit jaar presenteerde Kormákur ook nog Adrift, een film over een koppel dat in het midden van de oceaan in de problemen komt. Weet Kormákur de goede trend van zijn vorige werk in stand te houden?

© 2018 STX Productions. The Searchers. All Rights Reserved.

In Adrift keren we terug naar 1983 en maken we kennis met de jonge, avontuurlijke Tami. Een vijftal jaar geleden besliste ze om na haar afstuderen wat meer van de wereld te gaan ontdekken. Sindsdien is ze nog geen enkel moment terug thuis geweest. Wanneer ze op het prachtige Tahiti aankomt, maakt ze al gauw kennis met Richard, een interessante Britse jongeman die van meet af aan haar aandacht beet heeft. Ze leren elkaar kennen en het duurt niet lang alvorens ze allebei dolverliefd zijn. Wanneer ze van een bevriend koppel de vraag krijgen om met een boot helemaal naar Californië te reizen, zo’n 4000 kilometer open zee dus, twijfelt Richard geen seconde. Maar wanneer er onderweg een verschrikkelijke storm ontstaat, moet Tami alles doen om haar nieuwe geliefde te redden en ervoor te zorgen dat ze het Amerikaanse vaste land bereiken. Maar zal dat ook lukken?

© 2018 STX Productions. The Searchers. All Rights Reserved.

Deze keer heeft Baltasar Kormákur er dus voor gekozen om eens iets anders te doen dan altijd maar sneeuw, koude en winterse landschappen. En eerlijk gezegd werkt het allemaal wel goed. Adrift vertelt het verhaal over twee doodgewone mensen die met een gigantische storm geconfronteerd worden in de open zee. Dat is boeiend en doet je nu en dan ook denken aan het fenomenaal straffe All Is Lost met Robert Redford. Maar het is allemaal veel minder straf dan dat. Middenin het avontuurlijke van de hele trip bevindt er zich in deze film ook nog een romantische verhaallijn. Dat is op zich wel mooi,  maar het stoort de onheilspellende sfeer van de storm soms. Maar hoe dan ook: dat Adrift door Amerikaanse recensenten volledig afgekraakt werd, is compleet onterecht. De film is interessant, entertainend en gaat echt goed vooruit.

© 2018 STX Productions. The Searchers. All Rights Reserved.

Een waargebeurd verhaal is uiteraard altijd interessant. Je kan je haast niet voorstellen dat iemand zulke vreselijke omstandigheden zonder al te veel lichamelijke problemen heelhuids overleefd. Het is dan ook prachtig om te zien dat de hypergetalenteerde Shailene Woodley de rol van Tami uitstekend vertolkt. Je gelooft iedere seconde en iedere keuze die ze maakt en dat tilt de film zonder twijfel naar een hoger niveau. Maar ook Sam Claflin is bijzonder mooi en natuurlijk als loverboy Richard Sharp. De twee vullen elkaar perfect aan en zorgen nu en dan voor mooi vuurwerk op het scherm. Verder passeren ook Grace Palmer, Jeffrey Thomas en Elizabeth Hawthorne in korte rollen. Let trouwens op de enge, maar vooral ook prachtige plottwist op het einde. Zo zie je dat niets is wat het lijkt.

Het verdict

Adrift is helemaal niet de slechte film die Amerikaanse recensenten willen dat het is. Het is een niet zo heel subtiel verhaal over twee mensen die op drift geraken na een verschrikkelijke storm en dat is erg boeiend om te zien. Er had zonder twijfel wat meer gedaan mogen worden met de personages en al het romantische gedoe doet het nu en dan wat stilvallen, maar verder kan je op de film weinig aanmerken. Shailene Woodley en Sam Claflin zorgen voor goed acteerwerk, terwijl ook de regie van Baltasar Kormákur helemaal in orde is. Adrift is de perfecte film om eens een keertje te bekijken, maar wellicht zal je je er achteraf maar weinig van herinneren. Het is in ieder geval geen tijdverlies. Adrift wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 6 november 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Heb jij deze nieuwe rampenfilm in de bioscoop gezien of wachtte je tot Adrift op DVD of Blu-Ray verscheen? Ben je een fan van Baltasar Kormákur? Laat het ons weten door hier onder te reageren met jouw mening over de film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *